biquad

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

ajde okaci dobro ce doci

evo posto se razumijes u antene pa da pitam dali bi u mom slucaju moglo proci samo kantena bez disha
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pa teoretski bi mogla proci ali kantena mnogo signala rasipa i nije to to...ne zove se dzaba kantena! :roll: :D :wink:
mozes da probas mada koliko sam cuo iz iskustva drugih koji koriste wireless,kantena prilicno dobro radi posao kada se koristi u podrucju gdje nema puno korisnika i samim tim i smetnji dok u gusto naseljenom podrucju sa mnogo svakakvih signala ne radi kako treba a ima i manu sto sama po sebi mnogo pravi smetnje.
posto vidim da si zagrejan za najlaksu varijantu najbolje da napravis kantena i da vidis sta se desava.
to ti je minimalno ulaganje,konektor,busilica i lemilica i to je to,za pola sata gotovo.
ali ako hoces pravu antenu koja ako je napravis kako treba to jest po zadatim dimenzijama ima pojacanje oko 18 decibela sto uopste nije malo cak ni u poredjenju sa fabrickim gridovima koji kostaju od 50 eura pa navise.
odluci sta ces pa nam javi sta si uradio i koja ti je jacina signala (ako ga bude :twisted: :D ).

pozdrav

a evo i linka za 3d corner

http://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/Skrace ... Antena.zip
UNWANTED

Post by UNWANTED »

zahvaljujem bas sam na toj stranici sada i gledam neku amos ima dosta veliko zracenje

pa me zanima koja je bolja ona KOJA IMA tanje ono zracenje ili ona sa sto vecim tim zracenjem

:D
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

sandrox wrote:zahvaljujem bas sam na toj stranici sada i gledam neku amos ima dosta veliko zracenje

pa me zanima koja je bolja ona KOJA IMA tanje ono zracenje ili ona sa sto vecim tim zracenjem

:D
pa sad bas ne kontam na sta mislis sa izrazom tanje...?
vjerovatno mislis na ugao zracenja antene..
u svakom slucaju amos nemoj da gledas dzaba,vrloooo je zajeban za samogradnju a pritom je i kruzna antena koja se koristi iskljucivo na ap-ovima provajdera a za klijente (tebe) se po pravili uzima antena sa usmjerenim zracenjem.
nadam se da je jasno...provajder mora sa svojim ap-om da pokrije ugao od 360 stepeni posto nezna sa koje ce strane imati korisnike a ti kada se kacis na ap naravno da nemas potrebu da emitujes signal svuda okolo kada taj signal moze da se usmjeri direktno u pravcu ap-a i na taj nacin dobijas mnogo jaci signal nego da koristis antenu sa kruznim zracenjem.
pojacanje svake antene se pokazuje u decibelima,pogledaj malo pa ces vidjeti da nijedna antena sa kruznim zracenjem nema veci dobitak od antene sa usmjerenim zracenjem (logicno :D )

pozdrav
UNWANTED

Post by UNWANTED »

hvala! :D
Post Reply