ZVS driver
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
ZVS driver
Nakon sklapanja istog i igranja sa podesavanjem, razmisljao sam da li se flayback moze koristit umjesto transformatora za varenje? ocigledo da dobar zvs driver moze da ima dobar output i par mosfeta u paraleli da podnese struje i jace od 100A, jel neko tako nesto pokusao? i da li flayback izdrzi te struje?
Re: ZVS driver
Flyback trafo iz TV-a se ne moze koristiti za varenje jer njegov sekundar ne moze izdrzati struje vece od 100-tinjak mA,mozda i manje.A ni jezgra ne moze prenijeti veliku snagu.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Nista od flaybacka. Znaci transformator vece snage i zvs driver bi mogli da oponasaju aparat za varenje. Mislim da transformator iz mikrovalne moze da se premota, nadam se da nece bit dima
Ne znam šta ti pada na pamet, ali flyback trafo daje napone reda kilovolti a aparati za varenje rade sa 50-ak volti....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Zato i pitam jer ne znam, i kako flayback przi elektordu sam dosao na tu ideju. Znaci mogao bi se namotati transformator dovoljne snage, za tu svrhu da ga poogni zvs driver?
E, kad bi aparati za varenje bili tako jednostavni....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Znaci ovo bi bio uzaludan pokusaj? Da ne pokusavam bez veze
Nije, samo bi trebalo napraviti fly snage od bar 4-5kW i frekvencija ne bi smjela biti previsoka jer se onda vari veoma tanak površinski sloj.
Lijenost je iz raja izašla.
Jako lijepo, sada će aparati za zavarivanje biti lakši, manji a naročito dobro za MIG, MAG i TIG aparate.
-
Ja san napravio aparat za tackasto varenje od transformatora za mikrovalno skinuo sekundar sa trafoa, uzeo debeli kabal za klemanje auta samo 2 namotaja na krajevima kablova dva metalna siljka odlicno je spajao limove
Izmjerio sam 1.5-2.5 volta i strujna klijesta su mjerila cak i do 1200 ampera
Izmjerio sam 1.5-2.5 volta i strujna klijesta su mjerila cak i do 1200 ampera