kako spijiti ampermetar/voltmetar na punjač akumulatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: kako spijiti ampermetar/voltmetar na punjač akumulatora
pa to i tražim !! da neko potvrdi da je to konačna dobra verzija spajanja koju je Feko postavio
važno mi je da ima na ebay.DE a već će neko dobavit iz Švabije
sića, tek 3 eura, kupim 3 komada u slučaju da spalim koji opet
http://www.ebay.de/itm/DC-100V-10A-Volt ... SwHjNWAl0B
važno mi je da ima na ebay.DE a već će neko dobavit iz Švabije
sića, tek 3 eura, kupim 3 komada u slučaju da spalim koji opet
http://www.ebay.de/itm/DC-100V-10A-Volt ... SwHjNWAl0B
A zašto ebay.de kada
A kinezi ti pošalju na prag.
Pa se moraš molit' nekom gastarbajteru....Kein Versand nach Bosnien und Herzegowina
A kinezi ti pošalju na prag.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
ako mi neće prvi amidžić donijet (a donio mi mnoštvo stvari) a ko će ??
jel dovoljno jasnoi ovo ...
- Attachments
-
- ba652_7.jpg (26.38 KiB) Viewed 9619 times
daj verziju sa NOT independent power supply
- Feko
- Stariji član
Koliko sam ja skužio njemu shema ništa ne znači kad ju ne razumije.
Spoji ti kako sam ti nacrtao...jedino što je u tvom slučaju žuta žica umjesto plave kako sam ti nacrtao
Spoji ti kako sam ti nacrtao...jedino što je u tvom slučaju žuta žica umjesto plave kako sam ti nacrtao
sve je ok sa tvojom šemom, jasna je ko dan i zahvaljujem na trudu
ne vidim zato svrhu zašto neko opet stavlja dodatne
ne mogu nista vise spajat jer jednostavno nemam novog mjerača, dok ne donese rođak iz Njemačke....a onda ćemo vidjet da li će tvoja kombinacija biti dobitna
ne vidim zato svrhu zašto neko opet stavlja dodatne
ne mogu nista vise spajat jer jednostavno nemam novog mjerača, dok ne donese rođak iz Njemačke....a onda ćemo vidjet da li će tvoja kombinacija biti dobitna
ovo što sam ti ja dao je 10000% ok . ja sam tako spojio dva komada i rade oba
pa da li je tvoje spajanje identično spajanju po šemi koju je konkretno za moj slučaj postavio Feko, ili NE
Isto je, samo što je kod njega odvojeno napajanje za instrument (i umjesto plave žice je žuta)
Već sam to napominjao, treba vidjeti dali je za taj instrument neophodno posebno (galvanski odvojeno) napajanje.
To bi trebalo pisati na site-u prodavca.
Već sam to napominjao, treba vidjeti dali je za taj instrument neophodno posebno (galvanski odvojeno) napajanje.
To bi trebalo pisati na site-u prodavca.
EDIT: Evo sad vidjoh da je i Feko nacrtao posebno napajanje za instrument, znači poseban neki mali ispravljač (adapter) ili baterija(9 V)
OPET EDIT: Vidim da je Feko na zadnjoj ilustraciji nacrtao da se napajanje spaja na isti izvor.
Treba ovo provjeriti
OPET EDIT: Vidim da je Feko na zadnjoj ilustraciji nacrtao da se napajanje spaja na isti izvor.
Treba ovo provjeriti
potrebno je galvanski odvojeno ili posebno napajanje .
dobro, bolje je ako je nezavisno napajanje, uzmimo da cu uvezat 3 AA barerije od 1,5 v da bi dobio potrebnih minimalnih 4,5 v i interesuje me onda da li mora hepek (A/V meter) cijelo vrijeme uključen na tom napajanju tokom dopunjavanja akumulatora od recimo 15 sati ili se moze stavit neki prekidač te tako da kad želim da ga mogu uključiti radi provjere stanja mjerenja, da li bi se prekinulo strujno kolo mog akumulatora u koji je uvezan hepek, ako mu ja sa tim prekidačem prekinem to napajanje preko baterija jer ne vidim ootrebu da bude uključen displej svih 15 sati tokom rada punjača pogotovo što znači mogu navratiti tek 5-6 puta samo da provjerim struju ibnapon punjenja ibsamo tada uključiti hepek
- Feko
- Stariji član
Iako nisam nikad imao u rukama takav A/V metar (uvijek sam pravio svoje verzije ) Mislim da to galvanski odvojeno napajanje ima ulogu samo da padovi napona/struja ne utjeću na preciznost mjerenja instrumenta! Također ako se mjere naponi manji ili puno veći od potrebnog napajanja A/V metra onda treba posebno. U njegovom slučaju niti mu je bitno precizno mjerenje u mV niti struja u mA pa može sve povezati na sam ispravljač! Bilo bi poželjno obzirom da je to punjač akumulatora, kod samog instrumenta na + i - dodati elektrolitski kondenzator od 100uF ili veći. Sve drugo bi bilo suvišno.
Ako pak želiš staviti baterije, možeš staviti neki prekidač/taster pa pogledati stanje po želji, struja neovisno o radu displeja/instrumenta prolazi kroz ŠANT do klema i akumulatora
Ako pak želiš staviti baterije, možeš staviti neki prekidač/taster pa pogledati stanje po želji, struja neovisno o radu displeja/instrumenta prolazi kroz ŠANT do klema i akumulatora
pošto ne želiš da bude stalno " aktivan " , stavi taster koji ceš stisnuti da bi video stanje .... seci na + napajanju ... tanka crvena žica .
sad mi je palo na pamet da imam onaj punjač baterija koji ima i opciju za bateriju 9 V
mogu li na to spojit napajanje hepeka
da li samo jednostavno spojit crvenu od hepeka na + pol mjesta na koji dođe baterija 9V
odnosno tanku crnu od hepeka na - pol mjesta na punjaču gdje dođe baterija na punjenje
mogu li na to spojit napajanje hepeka
da li samo jednostavno spojit crvenu od hepeka na + pol mjesta na koji dođe baterija 9V
odnosno tanku crnu od hepeka na - pol mjesta na punjaču gdje dođe baterija na punjenje
Ako budete išli prema Brčkom ovih dana, navratite pa da spojimo taj "hepek" više. Ovo je rekord foruma. Preko 50 postova da bi se riješilo spajanje panelmetra na ispravljač ili punjač akumulatora. Više i ne znam šta je, kada se počelo pisati na ovu temu
pozz.
pozz.
Me nemoj komšija, meni je bliže, a magla se razišla, a davno je prestalo biti zabavno......Ako budete išli prema Brčkom ovih dana, navratite pa da spojimo taj "hepek" više
zahvaljujem na pomoći ali ne treba niko dolazit
samo vi odgovorite sta konkretno pitam
da li mogu da sa punjača baterija koji ima opciju za punjenje baterije 9v spojim kao napajanje za hepek i na koji način da spojim: plus s plusem, minus s minusom ili NE
samo vi odgovorite sta konkretno pitam
da li mogu da sa punjača baterija koji ima opciju za punjenje baterije 9v spojim kao napajanje za hepek i na koji način da spojim: plus s plusem, minus s minusom ili NE
- Feko
- Stariji član
Vidim ja da će to na kraju biti perpetuum mobile
Nego da pitam...šta je to hepek
Nego da pitam...šta je to hepek