Gle, ima ŠANT na tom instrumentu!kulin ban wrote:
kako spijiti ampermetar/voltmetar na punjač akumulatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Feko
- Stariji član
Re: kako spijiti ampermetar/voltmetar na punjač akumulatora
pa i kod mene ima, kod tih do 20A je unutar mjerača
oni preko, do 100A moraju se vezat sa vanjskim
- Feko
- Stariji član
Ajd da probamo ponovo
Ajde spoji na izlazne kleme za punjenje akumulatora, crvenu žicu od instrumenta na + klemu (krokodilku), a crnu žicu instrumenta na - klemu (krokodilku)....i reci da li ti svjetle brojke instrumenta tj trebalo bi svjetliti 000
To je čisto da vidimo jel instrument djelomično živ
pa ćemo dalje...
Ajde spoji na izlazne kleme za punjenje akumulatora, crvenu žicu od instrumenta na + klemu (krokodilku), a crnu žicu instrumenta na - klemu (krokodilku)....i reci da li ti svjetle brojke instrumenta tj trebalo bi svjetliti 000
To je čisto da vidimo jel instrument djelomično živ
pa ćemo dalje...
ma nije kod mene ostalo kod jarana koji ga spalio
a valjda je probo tako, kaže ništa....kaput, dokusurio ga
ali sam se zainatio i naručit ću drugi makar ih 10 spalio dok ga ne spojim
a valjda je probo tako, kaže ništa....kaput, dokusurio ga
ali sam se zainatio i naručit ću drugi makar ih 10 spalio dok ga ne spojim
- Feko
- Stariji član
Ja ovo nisam znao kad si slikao sve samo ne da se vidi ta debela žica u obliku slova U koja se sad jasno vidi!kulin ban wrote:pa i kod mene ima, kod tih do 20A je unutar mjerača
Dakle treba sva struja protjeći kroz sam instrument da bi mjerio obzirom da je u njemu ŠANT ...do sada smo mislili da on mjeri mV i veže se na neki vanjski ŠANT.
jebiga, reko sam da sam amater, do juče nisam ni imao pojma šta je šent
i jest se iskomplikovalo bezveze
a nesrećom naletio na taj od 100 A i prdio o njemu, i koji se veže za vanjski šent i još s čovjekom na oglasniku za taj mjerač razglabam i tek danas vidim kada je taj isti tip postavio novi oglas za manji od 20 A da je bio u pitanju mjerač do 100A koji meni uopšte ne treba
i koji ja i nisam kupio, već ovaj manji do 20 A koji dakle u sebi ima taj šant
nego možda nisi vidio zadnji post na prethodnoj stranici
jel može biti to DOBITNA KOMBINACIJA
i jest se iskomplikovalo bezveze
a nesrećom naletio na taj od 100 A i prdio o njemu, i koji se veže za vanjski šent i još s čovjekom na oglasniku za taj mjerač razglabam i tek danas vidim kada je taj isti tip postavio novi oglas za manji od 20 A da je bio u pitanju mjerač do 100A koji meni uopšte ne treba
i koji ja i nisam kupio, već ovaj manji do 20 A koji dakle u sebi ima taj šant
nego možda nisi vidio zadnji post na prethodnoj stranici
jel može biti to DOBITNA KOMBINACIJA
kulin ban wrote:čojk mi sa oglasnika sve vrlo jednostavno objasnio
http://www.olx.ba/poruke/k-71263940jel ovo dobitna verzijaMoze nije to nikakav problem. Na instrumentu imas dva konektora jedan sa dvije žice i drugi sa tri žice. Prvi sa dvije žice crna crvena su napajanje samog instrumenta znači crvenu kopčaš na plus ispravljača, najbolje odmah iza grec spoja ako ne znas sta je to onda moze i sa samog izlaza odnosno plusa izlaz ispravljača, crnu na minus. Drugi konektor sa tri žice crvena ide na plus izlaz ispravljača, crnu i plavu instrumenta kopčaš na žice koje su već bile na ampermetu i to tako da plavu sa instrumenta kopčaš na odlaznu sa postojećeg ampermetra to je žica koja ide prema izlazu ispravljača znači minus, a drugu crnu sa instrument kopčas na drugu žicu koja ja bila na postojećem ampermetru.
Ja to napisao prije sat vremena; samo malo drugačije
Feko; to nije njegov instrument....Po ovom tvom kinezu: http://i.imgur.com/rTG0rLN.jpg
Crvena žica iz instrumenta na crvenu punjača
Crnu žicu punjača spojiti sa crnom žicom instrumenta
Plava žica instrumenta na minus (-) akumulatora
govoriš o DEBELIM ŽICAMA tj. na mom spaljenom o ŽUTOJ (ti pričaš o plavoj) ??
on drugačije piše
CRVENA DEBELA sa crvenom plus koja ide sa punjača prema aku na kojoj je klema
njegovu PLAVU DEBELU (kod mene ŽUTA na spaljenom) se spaja na izlaz ("minus) sa postojećeg analognog ampermetra na punjaču
CRNU DEBELU spajam na ulaz ("plus") postojećeg analognog ampermetra
on drugačije piše
CRVENA DEBELA sa crvenom plus koja ide sa punjača prema aku na kojoj je klema
njegovu PLAVU DEBELU (kod mene ŽUTA na spaljenom) se spaja na izlaz ("minus) sa postojećeg analognog ampermetra na punjaču
CRNU DEBELU spajam na ulaz ("plus") postojećeg analognog ampermetra
na moje insistiranje čojk na oglasu postavio šemu, slika 6.
http://www.olx.ba/artikal/19736369/digi ... -10a-100v/
http://www.olx.ba/artikal/19736369/digi ... -10a-100v/
čojk mi sa oglasnika sve vrlo jednostavno objasnio
http://www.olx.ba/poruke/k-71263940Moze nije to nikakav problem. Na instrumentu imas dva konektora jedan sa dvije žice i drugi sa tri žice. Prvi sa dvije žice crna crvena su napajanje samog instrumenta znači crvenu kopčaš na plus ispravljača, najbolje odmah iza grec spoja ako ne znas sta je to onda moze i sa samog izlaza odnosno plusa izlaz ispravljača, crnu na minus. Drugi konektor sa tri žice crvena ide na plus izlaz ispravljača, crnu i plavu instrumenta kopčaš na žice koje su već bile na ampermetu i to tako da plavu sa instrumenta kopčaš na odlaznu sa postojećeg ampermetra to je žica koja ide prema izlazu ispravljača znači minus, a drugu crnu sa instrument kopčas na drugu žicu koja ja bila na postojećem ampermetru.
da konkretizujemo konačno
jel bi to bilo ovako ? ne znam još gdje da spojim DEBELU CRVENU oznaka 5
za prikaz cijele slike DESNI klik + view image
1. Drži se šeme, a ne opisa. Nisu isti. Kod tebe je možda stari ampermetar na plus grani
2. Treba kod kineza provjeriti u opisu dali je neophodno galvanski odvojeno napajanje za instrument
3. Odakle si ? Ovo je prestalo bit' zabavno. Možda je neki forumaš blizu tebe da to odradi....
2. Treba kod kineza provjeriti u opisu dali je neophodno galvanski odvojeno napajanje za instrument
3. Odakle si ? Ovo je prestalo bit' zabavno. Možda je neki forumaš blizu tebe da to odradi....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
- Feko
- Stariji član
Spoji ovako..
Možda je malo nespretno označeno koje žice izbaciti pa da ne izbaciš krivu...IZBACUJEŠ obje žice koje vode do analognog instrumenta iliti kazaljke ampermetra! Taj dio ne treba i samo te buni!
Možda je malo nespretno označeno koje žice izbaciti pa da ne izbaciš krivu...IZBACUJEŠ obje žice koje vode do analognog instrumenta iliti kazaljke ampermetra! Taj dio ne treba i samo te buni!
Last edited by Feko on 15-12-2015, 22:48, edited 1 time in total.
WhiteHead wrote:1. Drži se šeme, a ne opisa. Nisu isti. Kod tebe je možda stari ampermetar na plus grani
šema meni ne znači ništa jer je uopštena, a meni konkrento treba za punjač kako spojiti
pa vidi se valjda da je postojeći analogni na plus grani, plus žici koja ide na plus klemu
Tuzla
jedan ovako (tip sa oglasnika mi kaže da spojim odgovarajuće žice umjesto TOG analognog)Feko wrote:Spoji ovako..
http://www.igreklik.com/slike/][img]http://i.imgur.com/34rhPTC.jpg
drugi ovako
ajde sad budi pametan
jel smeta da ostanu spojene na postojeći analogni
ova tvoja šema ima logike i mene kao laika, na to sam i ja nešto pomišljao jer mjerač-ampermetar se spaja u seriju: plus > potrošač (akumulator) > ampermetar > minus
- Feko
- Stariji član
Gle, možeš ostaviti analogni ampermetar i njegove žice i on če ti raditi, ali ništa ne spajaš na njega i umjesto njega! Po pravilu bi trebao izbaciti njegov ŠANT (od tog analognog instrumenta) koji je jedna žica od 10tak cm ali bolje ju ostavi jer se ne snalaziš u žicama.
A TI MORAŠ PRESJEĆI CRNU ŽICU I PROVESTI STRUJU OD PRESJEĆENE CRNE---KROZ CRNU NA INSTRUMENTU---I IZLAZ IZ INSTRUMENTA TJ. PLAVU ŽICU SPAJAŠ NA DRUGI KRAJ PRESJEĆENE CRNE KOJA VODI VAN NA KLEMU!
A TI MORAŠ PRESJEĆI CRNU ŽICU I PROVESTI STRUJU OD PRESJEĆENE CRNE---KROZ CRNU NA INSTRUMENTU---I IZLAZ IZ INSTRUMENTA TJ. PLAVU ŽICU SPAJAŠ NA DRUGI KRAJ PRESJEĆENE CRNE KOJA VODI VAN NA KLEMU!
ma jasna je meni šema, čak kao laik ja sam upravo tako nešto i kontao po onom osnovnom što sam naučio i čak očekivo da će ovaj jaran tako i spajat, šteta što nisam bio s njim jer bi ja insistiro na takvom spajanju
jasna je kombinacija samo da li je DOBITNA. ili će opet biti kuršluz
jasna je kombinacija samo da li je DOBITNA. ili će opet biti kuršluz
tanke žice su napajanje . debela crvena na + klemu .... žuta na pločicu a crna na - klemu ... znači - pol ide preko žute i crnom završava . imam dva takva montirana na napajanju .
- Attachments
-
- DSC_0080.JPG (16.22 KiB) Viewed 8415 times
šta ti je sad "pločica"
bolje da si pokazo stražnji dio gdje su pospajane žice
elem, znači ova šema što je postavio Feko je dobra ili ne ?
bolje da si pokazo stražnji dio gdje su pospajane žice
elem, znači ova šema što je postavio Feko je dobra ili ne ?
Je**mu, magla.
Gotov sam "zapuc'o" u Tuzlu da to riješim.
Daj Trax pomozi, ovo je prestalo bit'.......
Slušaj, kolega Feko je to lijepo nacrtao, ne gledaj nikakve šeme nego uradi onako kao na slici.
Inače na e-bayu je taj VA metar oko 5,5 KM
http://www.ebay.com/itm/281792494390?_t ... EBIDX%3AIT
pa ako pored onih 17KM plaćaš još i dostavu........
Gotov sam "zapuc'o" u Tuzlu da to riješim.
Daj Trax pomozi, ovo je prestalo bit'.......
Slušaj, kolega Feko je to lijepo nacrtao, ne gledaj nikakve šeme nego uradi onako kao na slici.
Inače na e-bayu je taj VA metar oko 5,5 KM
http://www.ebay.com/itm/281792494390?_t ... EBIDX%3AIT
pa ako pored onih 17KM plaćaš još i dostavu........
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti