audio+video preklapanje

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
kvaka22

audio+video preklapanje

Post by kvaka22 »

Posto sam pocetnik, molio bih prisutne da mi malo pomognu oko sljedećeg.

Treba mi šema sa sljedećom namjenom: imam 2 audio+video ulaza koje treba da preklapam sa timerom. Kako to da ucinim (molio bih šemu) i sa čim (relej, kontakter, eventualno prijedlog za specifičan timer...)

Hvala unaprijed.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Sasha

Post by Sasha »

Pozdrav. Da ne otvaram novu temu kad je ova ista ili slična onome što mene interesuje.
Da li će uređaj koji je napravljen po ovoj šemi raditi kao video mikseta, i da li će biti skoka u slici kad se sa jedne kamere prebaci na drugu.
Želim da napravim video miksetu koja ne mora da ima funkciju pretopa slike ali nesme da ima skok slike kad se prebaci sa kamere na kameru. Poželjno je da ima najmanje 3 do 4 video ulaza.

Ima li tko rešenje, ili je ona šema odozgo rešenje za moj problem.
igman
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by igman »

Mixsanje 2 ili vise kamera ili nekih drugih video ulaza zahtjeva sinhonizaciju istih. To nema veze sa video mixerom jer on samo mixa te sinhronizovane video signale.
Postoje 2 nacina sinhronizacije :
Prvi je putem sync generatora, kada se na kameru ili drugi video izvor dovodi sinhronizacijski signal tkz black berst. To se naziva i genlock.
Drugi nacin koji je prihvatljiviji za siru upotrebu je softwerska sinhronizacija putam racunara. Svi signali se uvedu u racunar i tu se sinhronizuju. Racunar tada sluzi i kao video mixer. Sa tim nemam iskustva.
Postoji jos i nacin da se svaki video signal provede kroz uredaj zvani frame sync i onda dovede na mixer.
Znam da ti sa ovim nisam bas puno pomogao ali mi nije poznato da je moguce mjesanje vise video signala na drugi nacin, a da nema skoka u slici ili promjene boja u slucaju kolora (pomak u fazi)
Sasha

Post by Sasha »

Hvala za odgovor. Ako su tvoji navodi tačni, a verujem da jesu, onda si mi pomogao. Odustaću od pravljenja prostog video miksera. Kupiću starije generacije fabrički video mikser. Mislim da polovan i dobar može da se nađe povoljno.

Hvala
igman
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by igman »

Sasha nismo se najbolje razumjeli.
Sve ono iz prethodnog posta odnosi se na mijesanje 2 video signala tj. direktan kontakt 2 signala.
Ne kupuj video mixer ni stari ni novi ni profesionani jer neces nista postici sem skoka u slici, zbog nedostaka sinhronizacije horizontalne i fazne.

Ako ti nije bitan kvalitet prelaza koristi neke video swichere sa gornjih shema ili kakvog video nadzora. Mislim da oni rade po principu fizickog razdvajanja signala, ubacivanjem pauze izmedu njih.

Ako mozes reci namjenu pa ce nam biti lakse :D
EdoOn

Post by EdoOn »

Pozz, mixanje ćeš odraditi sa video mixerom, mi u TV koristimo video mixer panasonic izvedbe, genlock se koristi za dodavanje kompjuterske grafike na vido signal np. kamera, video rekorder, dvd player....znači analogni video izlaz, ili svhs.

Što se tiče mixera u zadnje vrijeme se ovi ne proizvode, ali možeš na ebay-u naći polovne OK, kao naprimjer panasonic AWE 5, AWE 7... itd.
Znači mix češ moći izvesti jedino sa vido mixerom, zavisno od modela može imati ulaz za dva ili više uređaja i jednim dodatnim za externu kameru, onda uz to možeš koristiti i efekte koje pruža uređaj zavisno od mixera, pa čak i blu key.
Ako ti još nije jasno obrati mi se emailom enisic@bih.net.ba

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 0_INFO.jpg
Post Reply