Kupovina preko ebay-a

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Techn0
Penjem se :)

Kupovina preko ebay-a

Post by Techn0 »

Pozdrav.
Dosta korisnika sa foruma kupuje dijelove preko ebay-a ili amazona.
Koja je minimalna vrijednost paketa da se ne placa carina? Da li se placa i pdv na taj paket?
U pitanju je noz, ostrica je duzine 8.5 cm, da li ce to stvarati problem?
Hvala unaprijed :)
Techn0

Re: Kupovina preko ebay-a

Post by Techn0 »

Bilo ko..
mrblack

Post by mrblack »

Ako je vrijednost preko 50 KM placas carinu i pdv na vrijednost artikla koju oni odrede, ja sam na tablet od 100 dolara platio jos 40 KM.
Techn0

Post by Techn0 »

Znaci na svaki artikl ide pdv i ako je vrijednost preko 50 EUR ide i carinska taksa zar ne ?
Ne bih rekao da je preko 50 km .. Pozz
mrblack

Post by mrblack »

Ako je preko 50 km placas carinu pdv na artikal, ako nije a oni otvore da vide sta je placas oko 4 km carinski pregled.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ako je shipping preko DHL-a, bolje odustani ili trazi da ti posalju obicnom postom. DHL-ovci su obicna bagra i kada ocarine naplacuju dodatno neke svoje "usluge carinjenja" tako da te dadzbine budu skuplje od vrijednosti paketa :-)
Techn0

Post by Techn0 »

Gledacu da bude standardna posta, a ne DHL. :)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Techn0 wrote:U pitanju je noz, ostrica je duzine 8.5 cm, da li ce to stvarati problem?
Ja sam narucivao keramicke nozeve i nisu mi pravili problem (mozda zato sto nisu ni otvarali taj paket :D) ali ako je kuhinjski noz to nebi trebalo da pravi probleme. Ako je neki borbeni nož onda ne znam :)
Techn0

Post by Techn0 »

Ne znam da li postoji nekakva dodatna naknada ili cak zabrana. Ali noz ima ostricu duzine od 8.5cm.
Cijena na ebay-u ~30 $ , cijena kod nas 170 KM :azdaja: :azdaja: , totalno nerealno..
mersadk
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by mersadk »

trax wrote:Ako je shipping preko DHL-a, bolje odustani ili trazi da ti posalju obicnom postom. DHL-ovci su obicna bagra i kada ocarine naplacuju dodatno neke svoje "usluge carinjenja" tako da te dadzbine budu skuplje od vrijednosti paketa :-)
DHL stvarno ima savrsenu logistiku i uslugu sto se tice dostave paketa, ali su zato bagra najveca kada je u pitanju špedicija. Meni je paket iz kine dosao za 3 dana, uredno placena poštarina prilikom narudžbe, ali su mi ovi naši pored carine i poreza naplatili jos 60KM svoju uslugu šedicije. Znaci DHL samo za vrijednije pakete, ove sitnice nikada.
Post Reply