Totalni sam laik za elektroniku pa mi je potreban savet, posto imam problem koji moram da resim.
Posedujem ugostiteljski objekat (mali hotel) od 1.200m2 u 4 nivoa po 300m2, gde je u prizemlju restoran a 3 nivoa su smestajne jedinice. Ceo objekat se vodi na jedno brojilo i dolazi mi jedan racun za struju.
Medjutim, od nedavno sam restoranski deo objekta izdao u zakup pa i ja i zakupac imamo problem kako da obracunamo njegovu potrosnju struje.
Znaci, potrebno mi je neko resenje (najverovatnije kontrolno brojilo) sa kojim cemo na kraju svakog meseca u odnosu na kompletan racun znati kolika je bila potrosnja samo restoranskog dela (prizemlje od 300m2). A pritom mi nije u interesu da skroz odvajam brojila.
Dodatni problem je sto ne posedujem nikakvu gradjevinsku dokumentaciju niti projekat instalacija. Nema cak ni u arhivi opstinskih organa. U objektu postoje velika dva ormara, gde su u jednom automatski osiguraci a u drugom oni stari na odvrtanje. Ali posto se ne razumem u struju, za mene je sve to zbunjujuce.
Nravno, kada bi postavio kontrolno brojilo za restoraniski deo, to brojilo bi moralo da mi na kraju meseca pokaze realnu potrosnju na finansijskom planu, posto znam da se ne obracunavaju isto sve tarife, pa bi to brojilo moralo da ima sve te opcije...
Sta bi bilo najbolje da se odradi?
Koliko je sve komplikovano (prvenstveno zbog toga sto ne postoji projekat)?
Koliko sve moze da me kosta (materijal i ruke)?
Ugradnja kontrolnog brojila
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Ugradnja kontrolnog brojila
mislim da je to jako teško izvodivo .... jer , kako sam kažeš , projekat ne postoji ....
kao prvo :
nadji osigurače sa kojih se napaja restoran . kada to uradiš .... ( lakši deo posla ) ... nadji kabel koji dovodi struju na te osigurače . ( jedna ili tri faze )
kao drugo :
montiraj na taj dovod , ispred osigurača , odgovarajuci strujomer .... i rešio si stvar. posao može trajati max cijeli dan , ako bude malo srece ( noviji objekat ili sama instalacija ) onda i krace. ako je stari objekat , žice vučene kojekuda i bog zna otkuda .... onda to može trajati i znatno duže ....
kao trece :
može se desiti da ceš morati prevezivati žice ( dovode ) na pojedine osigurače .... može , ali i ne mora .
kao prvo :
nadji osigurače sa kojih se napaja restoran . kada to uradiš .... ( lakši deo posla ) ... nadji kabel koji dovodi struju na te osigurače . ( jedna ili tri faze )
kao drugo :
montiraj na taj dovod , ispred osigurača , odgovarajuci strujomer .... i rešio si stvar. posao može trajati max cijeli dan , ako bude malo srece ( noviji objekat ili sama instalacija ) onda i krace. ako je stari objekat , žice vučene kojekuda i bog zna otkuda .... onda to može trajati i znatno duže ....
kao trece :
može se desiti da ceš morati prevezivati žice ( dovode ) na pojedine osigurače .... može , ali i ne mora .
Nije problem utvrditi preko kojih osiguraca se napaja restoran.
Koliko sam shvatio, elektricar bi trebao da montira to kontrolno brojilo negde u ormaru kod osiguraca?
Objekat je star 15 godina, a koliko je instalacija "savremena" govori podatak da nema projekta i da su u jednom ormaru jos uvek oni stari osiguraci na odvrtanje...
Ajde da uzmem varijantu da se radi o "zapetljanom" poslu. Koliko to moze da oduzme vremena da se montira i koliko bi to moglo da kosta?
Ne znam ni sta je potrebno od opreme, aparature...?
I ono sto me interesuje, kolika je mogucnost da elektricar tokom takvih radova napravi neku gresku i vecu stetu na el sistemu u objektu? Koliko je uopste komplikovan taj posao koji mi je potreban?
Koliko sam shvatio, elektricar bi trebao da montira to kontrolno brojilo negde u ormaru kod osiguraca?
Objekat je star 15 godina, a koliko je instalacija "savremena" govori podatak da nema projekta i da su u jednom ormaru jos uvek oni stari osiguraci na odvrtanje...
Ajde da uzmem varijantu da se radi o "zapetljanom" poslu. Koliko to moze da oduzme vremena da se montira i koliko bi to moglo da kosta?
Ne znam ni sta je potrebno od opreme, aparature...?
I ono sto me interesuje, kolika je mogucnost da elektricar tokom takvih radova napravi neku gresku i vecu stetu na el sistemu u objektu? Koliko je uopste komplikovan taj posao koji mi je potreban?
Ma nije to komlikovano.
Nego ovako možemo samo nagađati, nađi nekog majstora neka to pogleda na licu mjesta. On će ti dati sve odgovore.
Nego ovako možemo samo nagađati, nađi nekog majstora neka to pogleda na licu mjesta. On će ti dati sve odgovore.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti