Elektro šema:http://s21.postimg.cc/dds3ra7nb/Image01142015.jpg
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Jah, u pravu si....kuza85 wrote: A ti druze ako ne znas odgovor na pitanje, ne moras ni da komentarises ko sa kim ima problem!
WhiteHead, vidim da si oduševljen s ovakvom kulturom ophođenja, isto kao i jaWhiteHead wrote:Jah, u pravu si....kuza85 wrote: A ti druze ako ne znas odgovor na pitanje, ne moras ni da komentarises ko sa kim ima problem!
Pridružujem se oduševljenjuflolic wrote:WhiteHead, vidim da si oduševljen s ovakvom kulturom ophođenja, isto kao i ja
Ajde Bili što se buniš, čovjek uči dok je živWhiteHead wrote:još nisam imao priliku da vidim da se neka takva mrcina pali i gasi svakih nekoliko sekundi
mislio sam na nešto ovako...ima tu mali milion prelaznih pojava, neko malo "potkovaniji" od mene može ti to, ako te zanima, detaljno objasniti....
A u ovo sam bio 100% siguran:Kukinjos wrote: Inrush Current ili struja magnetizacije ovisi o trenutku kad je zadnji put bio ISKLJUČEN transformator, te o poluperiodi i trenutnoj vrijednosti napona mreže. Ako je prekidač bio isključen u trenutku maksimalne struje kroz trafo, onda je jezgra ostala mseagnetizirana, pa kod slijedećeg paljenja prekidača postoji mogućnost naći se u situaciji nastavka magnetizacije jezgre u istom smijeru. Tada, zbog zasićenja jezgre, dolazi do pada induktiviteta iste, pa je u igri samo omski otpor namotaja, koji je kod velikih transformatora izuzetno mali, što dovodi do ogromnih struja.
Enivej, fala za utjehu u vezi kose....čini mi se da sam se rodio 'vakislijedeće pitanje :"Kako je to onda do sada radilo?", a odgovor bi bio: Jednako, samo što nisi imao Fluke-a za to izmjerit