Tajmer

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Drxi

Tajmer

Post by Drxi »

Pozdrav društvo trebala bi mi pomoć da napravim tajmer sklop koji će imati slijedeću funkciju:
- Svako 5, 10, min da da impuls od 12V koji treba da traje 1s ili mozda 1.5s
(da pojasnim, možda imate bolju ideju, namjena sklopa je da aktivira relej koji će da otvori električni ventil za zrak, i da pusti višak pritiska i potom kad odradi 1s ili 1.5s da se ventil zatvori. Ne odgovara mi da je stalno otvoren, a ne smije biti zatvoren ventil zbog sigurnosnih razloga)

Ako nisam sve detalje pojasnio, pitajte me :)

I nadam se da mi možete pomoći jer je bitno !
Emigrant
Pravo sam se raspisao :)

Re: Tajmer

Post by Emigrant »

jednostavnija je mehanička konstrukcija ..... nešto slično kao kod vodokotlica
Drxi

Post by Drxi »

Emigrant wrote:jednostavnija je mehanička konstrukcija ..... nešto slično kao kod vodokotlica
Treba mi elektricni sklop, ne moze biti mehanicki upravljano :)
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Pa svi ti za ispuštanje "viška" zraka rade sa mjerenjem pritiska. Kakve veze ima vrijeme i tajmer s tim. Valjda kad je pritisak dostigao određenu vrijednost treba da otvori ventil kako ju ne bi prekoračio. Ne znam o kojim se pritiscima konkretno radi pa bi se mogla dati konkretna i šema. Pozz.
Drxi

Post by Drxi »

niho wrote:Pa svi ti za ispuštanje "viška" zraka rade sa mjerenjem pritiska. Kakve veze ima vrijeme i tajmer s tim. Valjda kad je pritisak dostigao određenu vrijednost treba da otvori ventil kako ju ne bi prekoračio. Ne znam o kojim se pritiscima konkretno radi pa bi se mogla dati konkretna i šema. Pozz.
Problem je u tome što ne mogu montirati nikakav senzor pritiska pa otprilike znam kada je vrijeme da pusti ventil jer to trenutno ručno radim ^_^
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Shema sa 555 u modu promjenjivog astabila. Imaš na mom blogu knjigu sa 555 čipom
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by niho »

Ima li kakav manometar ili bilo šta gdje se vidi trenutni pritisak ili samo onako bezveze ispuštate zrak svakih nekoliko minuta :)
Čak i ako se ne može postaviti nikakav senzor za pritisak, može se "čitati" položaj skazaljke manometra.
Emigrant

Post by Emigrant »

pa i netreba ti nikakav senzor , ništa .... pogledaj kako su to rešili na starijim sudovima na velikim kompresorima .... ventil ( kuglica ) koju je pritiskala poluga na kojoj se nalazio teg . pomeranjem tega se regulisao pritisak na kojem se otvarao ventil ..... jednostavno , praktično i neuništivo ....
LAF

Post by LAF »

Iz postova razaznah da je medij koji je pod pritiskom zrak, bezbjedno visak pustati u atmosferu-vani. Tzv "rišlag" ventil" kao sto je opisano u prethodnom postu, nasteluje se maksimalan dozvoljeni tlak u sistemu, a sav
visak tlaka ventil ispusta vani. Vozila koja imaju zracno ogibljenje (gradski autobusi) koji zrak koriste i za
otvaranje vrata imaju tako regulisan tlak u sistemu.
Ne znam koliki je dozvoljeni tlak koji kontrolises, ali poluga i teg rjesavaju stvar kako @Emigrant rece.-

pOz
harihari

Post by harihari »

U svakoj većoj prodavnici mehaničke opreme imaš kupiti osigurač pritiska ( najčešće se nalazi na kompresorima) ... Košta siću novca a dobra stvar ... Imaš na njemu šeraf kojim regulišeš kad će okinuti...
Emigrant

Post by Emigrant »

harihari wrote:U svakoj većoj prodavnici mehaničke opreme imaš kupiti osigurač pritiska ( najčešće se nalazi na kompresorima) ... Košta siću novca a dobra stvar ... Imaš na njemu šeraf kojim regulišeš kad će okinuti...
a da taj ventil nije samo jednokratnu uporabu ? jer , i olovna pločica odredjene debljine je sigurnosni ventil ....
Post Reply