daljinski upravljac
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
- Pocetnik na forumu
Re: daljinski upravljac
pa ja samo pitam mozda se ne izrazim kako bas to mislim jer tesko je izraziti misli
ja hocu obican prekidac koji ce kada pretisnem dugme u kuci da se upali svetlo u pomocni obljekat i kada stisnem to isto dugme da se ugasi eto na primer tako jer sam sada bio jasniji
ja hocu obican prekidac koji ce kada pretisnem dugme u kuci da se upali svetlo u pomocni obljekat i kada stisnem to isto dugme da se ugasi eto na primer tako jer sam sada bio jasniji
Pa, Marko...
sad si i mene nasmejao...
sad si i mene nasmejao...
Marko.....moraš se odlučiti Hočeš PREKIDAČ ili TIPKALO
-
- Pocetnik na forumu
pa bre sve jedno mi je samo da mi vrsi tu funkciju ja ne biram sta ce biti sta je lakse za pocetnika da napravi
Ma obični prekidač samo da nije neki preklopni ili klip-klap tj da je pravac i smjer djelovanja sile "F" isti...nešto kao ovo http://www.kronos.hr/veleprodaja/prekid ... p-823.htmlmarko123nis wrote: kada stisnem to isto dugme da se ugasi eto
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
-
- Pocetnik na forumu
izvinjavam se ali se ne razumemo koliko vidim
treba mi prekidac(ili sta vec) koji cu moci strujom da palim kada mu centralna jedinica( pusta struju 3-4 sek) pusti struju da upali svetlo i kada mu ista ta centralna jedinica pusti struju ponovo da ugasi svetlo?
tj dajinski od kola sam uzeo posto nisam uspreo da nadjem sta da napravim pa sam uzeo od auta da bi ima daljinski
p.s izvinjavam se jos jednom nadam se da se sada razumemo
treba mi prekidac(ili sta vec) koji cu moci strujom da palim kada mu centralna jedinica( pusta struju 3-4 sek) pusti struju da upali svetlo i kada mu ista ta centralna jedinica pusti struju ponovo da ugasi svetlo?
tj dajinski od kola sam uzeo posto nisam uspreo da nadjem sta da napravim pa sam uzeo od auta da bi ima daljinski
p.s izvinjavam se jos jednom nadam se da se sada razumemo
-
- Pocetnik na forumu
a pri tom sam napravio i kapiju da mi ide na daljinski i to sve radi samo bih jos ovo da dodam da palim svetlo sa istom tom centralnom jedinicom sto imam vec
Pa tebe neko da odvali po sred cela sa resenjem, ti opet ne bi znao...
Marko , a što odmah ne reče što ti treba. Koji model automatike imaš ?
Daljinski ima više tipki; a u prijemniku, tamo gdje je motor od kapije imaš relej za uključivanje rasvjete u dvorištu (recimo). Samo daj tip i model automatike za vrata (ima ovdje stručnjaka i za to područje)
Daljinski ima više tipki; a u prijemniku, tamo gdje je motor od kapije imaš relej za uključivanje rasvjete u dvorištu (recimo). Samo daj tip i model automatike za vrata (ima ovdje stručnjaka i za to područje)
-
- Pocetnik na forumu
ja sam za releje za otvaranje kapije stavio dva releja mk3p- 12v i imam krajnje prekidace koji gase motor,centralno sam stavio od kola na daljinski ima otkljucaj ili zakljucaj bilo od kojih tih daje pobudu na releje i oni posle sam drze dok ne iskljuce prekidaci krajnji, a na daljinac ima i posebno otkljucavanje za gepek e na to bi hteo da povezem da daje pobudu i da pali svetla odvojeno od kapije kapiras?
I opet ti kazem da to sto tebi treba se zove T-flip flop.
Svi ti poduplavamo; a ti nikako da malo progooglaš. To šta ti hočeš ima funkciju tipkala:pedja089 » 11-11-2014, 16:41
I opet ti kazem da to sto tebi treba se zove T-flip flop.
1korak: 3 do 4 sek imaš naponski impuls na ulazu tog latch releja; a na njegovom izlazu se aktivira ; tj zatvara kontakt releja s kojim možeš upaliti žarulju ili bilo što drugo....
2 korak: 3 do 4 sek imaš naponski impuls na ulazu tog latch releja; a na njegovom izlazu se deaktivira relej; tj otvori se kontakt i ugasi se žarulja
Taj sklop možeš sam napraviti ili ga kupiti u specijaliziranoj elektro trgovini....
-
- Pocetnik na forumu
pa slabo razumem engleski da bih guglao ako moze da mi date seme toga sto pricate bio bih zahvalan puno.. razumem sta ocete da mi kazete ako moze neko od vas da napravi semu toga sto pricate?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Pozdrav,
nije mi jasno kako nakon 76 postova netko nemoze naci rijesenje, pogotovo u danasnje vrijeme interneta, za tako jednostanu stvar.
Danas bi svi htjeli na taci posluzeno ko u hotelu *****.
Ali eto ima i s relejima, ako vec nece s elektronickim komponentama.
http://www.elteh.net/sheme/upravljanje/ ... eleja.html
Sad samo da jos to netko napravi, bilo bi odlicno, za pet.
Ja volim pomoci pocetnicima (jer nekad i ja sam bio u toj situaciji), ali danas je mnogo lakse u vrijeme interneta pronaci rijesenje nego prije 10-ak i vise godina, a ipak danas svi bi htjeli sa im se servira gotovo. Moja generacija je prvo probala sve opcije, pa ako neide, pitaj.
Tako se ipak najbolje nauci, a ovako "Dali netko ima provjerenu shemu", nema kruha od toga. Naravno ako se netko zeli baviti elektronikom, a ako ne zeli, onda napravi po provjerenoj shemi (ako netko zeli podjeliti svoje znanje i muku) i sve za 5.
Eto da ne odoh u off topics.
Pozdrav, Mario.
nije mi jasno kako nakon 76 postova netko nemoze naci rijesenje, pogotovo u danasnje vrijeme interneta, za tako jednostanu stvar.
Ja volim pomoci pocetnicima (jer nekad i ja sam bio u toj situaciji), ali danas je mnogo lakse u vrijeme interneta pronaci rijesenje nego prije 10-ak i vise godina, a ipak danas svi bi htjeli sa im se servira gotovo. Moja generacija je prvo probala sve opcije, pa ako neide, pitaj.
Tako se ipak najbolje nauci, a ovako "Dali netko ima provjerenu shemu", nema kruha od toga. Naravno ako se netko zeli baviti elektronikom, a ako ne zeli, onda napravi po provjerenoj shemi (ako netko zeli podjeliti svoje znanje i muku) i sve za 5.
Pozdrav, Mario.
-
- Pocetnik na forumu
jeli jer mozes samo da mi das koji relej posto nemogu da nadjem koji je tacno tj oznaku da kupim?mario KT wrote:Pozdrav,
Pozdrav, Mario.
E moj Marko,
Sve ti lijepo pise u tekstu ispod sheme vezano za relej i eventualnu prilagodbu na neki drugi relej.
A da si se malo potrudio, na istoj stranici imas i verziju 2, za releje 9,12 i 15V.
http://www.elteh.net/sheme/upravljanje/ ... eja-2.html
Eto, malo se i sam potrudi.
Pozdrav.
Mario
Sve ti lijepo pise u tekstu ispod sheme vezano za relej i eventualnu prilagodbu na neki drugi relej.
A da si se malo potrudio, na istoj stranici imas i verziju 2, za releje 9,12 i 15V.
http://www.elteh.net/sheme/upravljanje/ ... eja-2.html
Eto, malo se i sam potrudi.
Pozdrav.
Mario
-
Mozes iskoristiti npr. TSOP1736 kao prijemnik, a kao predajnik oscilator 36KHz koji ces napraviti npr. pomocu NE555 (sema iz datasheet - astabilni multivibrator) i IR LED. To je vrlo jeftina varijanta i delove mozes kupiti "gde bilo".
Imao bi domet obicnog daljinskog od TV-a (ili ako stavis jecu LED i veci).
Na izlazu bi imao 5 ili 12V dok nema prijemnog signala, a 0 kada postoji IR signal 36KHz (kad stisnes dugme).
Ako ti ovo zadovoljava javi se za detalje.
Imao bi domet obicnog daljinskog od TV-a (ili ako stavis jecu LED i veci).
Na izlazu bi imao 5 ili 12V dok nema prijemnog signala, a 0 kada postoji IR signal 36KHz (kad stisnes dugme).
Ako ti ovo zadovoljava javi se za detalje.