Kako prepraviti Punjač od aku baterije u stabilisani ispravljač?
imam punjač akku baterija 18v 2A Nicd baterija:
evo pcb:
goto sve konponente sam izbacio, ostavio sam gretcov spoj i tranzistor tip122 kao i zelenu led diodu.
Zanima me kako da napravim stabilan napon da prilikom rada aku bušilice napon sa 19.2V ne pada na 15V. evo šema:
Kako prepraviti Punjač od aku baterije u stabilisani ispravl
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Kako prepraviti Punjač od aku baterije u stabilisani isp
Seide, ako imaš ampermetar priključi ga i vidjet ćeš da bušilica povuče daleeeeko više od ta 2 Ampera pri pokretanju. Treba ti puno jači ispravljač da bi radila bez baterija. To je ipak samo punjač za baterije a ne izvor napajanja za tvoju bušilicu. Pozz. Nijad.
Hm pokušat ću sa 3 Ampera ili 10A, ali kada i upalim malu modelarsku bušilicu napon pada na 15V
Posao odrađen imam jedno staro atx napajanje daje 12.2V kada upalim aku bušilicu napon pada na 12v jako sam zadovoljan. Opet je poslužili dobor staro atx napajanje.
Da SMPS ima daleko bolju stabilizaciju napona od gore navedenog punjača. A sem toga bolje iskorištenje i više rezerve. Možda je malo glomazno za tu namjenu ali - radi, to je najvažnije.
Nije glomazno jer je koristim samo u radioni, kada treba vršiti neke sitne popravke.