Prođe vremena mnogo i sav pametan svijet ukide obavezu vožnje sa upaljenim svjetlima podanu osim u BiH. Vidim odnio vrag šalu i da ću se naplaćeti kazni pa odlučih da napravim neku "automatiku" za nas zaboravne koji imamo starija auta koja nemaju tvornički riješen ovaj problem. Na Golfu 2 je to bilo lako riješiti i to sam već opisao, Na golfu 4 ali i na drugima kod kojih izvod sa alternatora tzv Df nije jednostavno doveden na instrument tablu nego na ECU ne da mi se voditi novi vod nego sam ovo riješio na sledeći način.
Napravio sam komparator (glumi ga Op.amp. 741

) koji će preko tranzistora uključiti rele na 13V i držati ga sve dok napon ne padne na 10V što je dovoljno da mi ne "treperi" rele kada na raskrsnici uz upaljena svjetla, pritisnem kočnicu i uključim migavac. Priključak ide paralelno sa prekidačem svjetala tako da se, ako ne daj bože nešto zabrlja, svjetlo može uključiti i dalje ručno. Sve je spakovano na malu pločicu 5 x 3 cm i pričvršćeno na kabal tik uz prekidač. Oznake na shemi predstavljaju boje kablova na G4 ali nije problem prilagoditi bilo kojem drugom autu.Nastojao sam izbjeći trimere (da ne bude problema sa prašinom, vibracijama i sl.) te sam odabrao ovakve otpore i zenerice kako bih dobio histerezu od 3V. Svjetla se neće upaliti prije nego počne puniti alternator a ugasiće se vađenjem ključa.

- izgled gotovog sklopa
- IMG_20140809_095916.jpg (35.46 KiB) Viewed 16331 times
Eagle fajlobvi su u prilogu. Sretno svima koji se odluče graditi sličan sklop.