Digitalna lemna stanica
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Digitalna lemna stanica
Poceo sam da radim na digitalnu lemnu stanicu sa sajta kesatnet.me.stigo sam skoro do kraja ali nisam downlodovao hex za atmegu.Sajt je suspendovan pa zamolio bih nekog od kolege ako je vec radio ovo i ima negde zacuvano da mi posalje.Ili neko od sajta kesatnet ako ovo procita neka me kontaktira.damirmikict@gmail.com.Unapred zahvalan.
Pozdrav svima
Pozdrav svima
Re: Digitalna lemna stanica
Aj jos jedno pitanje ako je neko upuceniji.
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... a&start=20
jeli ova ovde ista kao ona na kesatnet ili se meni tako cini??Ako je ista mogu iskoristiti hex valjda??
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... a&start=20
jeli ova ovde ista kao ona na kesatnet ili se meni tako cini??Ako je ista mogu iskoristiti hex valjda??
Ja sam radio digitalnu lemilicu sa atmega8 prema ruskoj stranici mislim da je to isto evo dva hexa jedan za displej sa zajedničkom anodom a drugi sa zajedničkom katodom (radiokot.ru) rezolucija je 10°C.
Ili da isčitam sa svoje lemilice originalni (rezolucija 1°C) koji sam upisao, jbg ne mogu naći gdje sam spakovao fajlove na kompu. Pozdrav, Nijad.
Ili da isčitam sa svoje lemilice originalni (rezolucija 1°C) koji sam upisao, jbg ne mogu naći gdje sam spakovao fajlove na kompu. Pozdrav, Nijad.
ma ne smeta rezolucija uopste samo nek radi.Imam jos jedno pitanje mozda glupo al eto slabo radim AVR pa mi malo nejasno.Ja radim na Extreme burner na usbasp programer.Postavke koje vidim na sajtu su za ponyprog ali kods mene nema sve to sto vidim na taj interfejs.Kod mene ima low i high fuse i nista vise.Ili ja ne razuemm bas pa eto zamolio bi nekog pametnijeg da mi malo objasni.
Hvala
Hvala
Uđi na bilo koju stranicu fusebit kalkulatora, npr ovu i pogledaj postavke (Poniprog ili sl) i poredaj on će ti ih sam izračunati.
meni ovo cudo nece da proradi.Isprogramiran atmega valjda kako treba ali displej nece da sveti.Nemma nista.mrtav skroz.Pojma nemam zasto
Jedno pitanje!? Je li ta lemilica sa LED ili LCD displejem.
Ovu koju sam ja radio je LED 3 komada 7-segmentnih LEd displeja.
Ovu koju sam ja radio je LED 3 komada 7-segmentnih LEd displeja.
led drug.zaj.katoda.ali mrtav konj.mislim da mi ovaj usbasp bas i ne programira kako treba atmel ili je nesto trece.plocice radjene po seme i stampe sa kesatnet i mislim da tu nema problem.aq gde je problem pojma nemam.mozda i resim ovo cudo...
aj jos jedno pitanje.Stvarno slabose snalazim na ove atmele.kad programiram atmegu dali na adapter na koji stekam procesor trebam povezati vanjsko napajanje ili napajanje koje dobije sa usb-a je dovoljno?
Nesto sam se raspisao veceras.Resio sam da proradi ovo.Mislim da sam isprogramirao atmel kako treba.Ili mozda nisam.Evo vako sad.kad ukljucim na 5v na displeju imam off.Kad ga upalim ide na 200 blinka triput i ide na 511.I tu ostane.Moze da se steluje temperatura ali se vrati na 511.Dali zbog toga sto nema rucke??Znaci nemam 24v ukljuceno.Nemam ni rucku ukljuceno.samo 5v da vidim procesor sta radi.E sad da cujem od one koji su ga radili kako se ponasa kad je bez rucke.Hvala.
Verovatno je to indikacija da nema senzora...
Probaj kratko spojiti ulaz za senzor, pa vidi kako se ponasa. Ili ako imas termopar spoj na ulaz senzora, pa probaj sa njim meriti temperaturu.
Probaj kratko spojiti ulaz za senzor, pa vidi kako se ponasa. Ili ako imas termopar spoj na ulaz senzora, pa probaj sa njim meriti temperaturu.
kad ga kratko spojim menja temperaturu na displej.Imam termopar type k sa jednog termometra ali kad njega spojim nista nece da meri.Otpor nekih 18 oma sto mislim da je ipak mnogo.Mozda zbog toga mi ne reaguje.
Edit:
kasno postano, @admin - obrisati
kasno postano, @admin - obrisati
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
ma ok je ne mora se brisati mozda nekom zatreba ideja i misljenje.Nego problem mi je bilo u napajanje.Imam neki torus koji navodno je motan za ovo,ima napon 5v ali lemilica nece da upali.Dodao drugo trafo i radi.Jedo mi samo blinkalo i dispelj mi bio kao bezveze ali sredilo se.Znaci hex i programator su ok.Atmega je isprogramirana kako treba (valjda) e sad cekam rucku pa da spojim ostalo da testiram.
Promene
Rucka stigla sve spojeno i radi ali ne bas kako treba.sumnjam na atmegu ali aj da cujem i vas.Podesena temperatura na recimo 220.Ide do 22o i onda skokne na 380.vrati se na 220 i opet skokne na 180.ili neka druga random.....alp imate ideje da cujem.I jos nesto sam primetio da ovaj trafo koji mi je vezan inace torus,radi i cuje se neki brum na tren jaci pa onda slabiji.Kao valovi nesto.ali ne verujem da je do njega.Ovaj sam resetuje temperaturu.
Evo sad sam spazio da ide tacno za 50 stepena gore ili dole.Zavisi kako podeseno.
Rucka stigla sve spojeno i radi ali ne bas kako treba.sumnjam na atmegu ali aj da cujem i vas.Podesena temperatura na recimo 220.Ide do 22o i onda skokne na 380.vrati se na 220 i opet skokne na 180.ili neka druga random.....alp imate ideje da cujem.I jos nesto sam primetio da ovaj trafo koji mi je vezan inace torus,radi i cuje se neki brum na tren jaci pa onda slabiji.Kao valovi nesto.ali ne verujem da je do njega.Ovaj sam resetuje temperaturu.
Evo sad sam spazio da ide tacno za 50 stepena gore ili dole.Zavisi kako podeseno.
edit
programovana jos jedna atmega i opet se ponasa isto.Ako je podesena temperatura 270 ide nekad do 260 i pocne dioda da blinka i odmah skokjne na 290.P pocne padati temperatura do 280 ili nekad manje i ide na 230.Ja stvarno ne nam jel ovo ovako treba raditi ili ja sam glup??
programovana jos jedna atmega i opet se ponasa isto.Ako je podesena temperatura 270 ide nekad do 260 i pocne dioda da blinka i odmah skokjne na 290.P pocne padati temperatura do 280 ili nekad manje i ide na 230.Ja stvarno ne nam jel ovo ovako treba raditi ili ja sam glup??
Proveri koliko je napajanje stabilno...
Nece i nece.Promenjeno napajanje 5v i 20v promenjen lm358 i nece.Opet isto.Ne znam sta vise da joj radim.Neka netko ko pravio ovo kaze koliko temperatura ide plus minus,mislim na histerezu.Da mozdanema u meni negde podesavanje ili sta ja znam......
Hvala
Hvala
edit
Problem resen.
Grec je bio u pitanje.
Hvala svima na strpljenje i nadam se da vise encemo o ovo.Inace settings za stby je drzati dugo prvi taster za memoriju kad je u off.drugi taster je za koliko vremena da ode u off.treci pojma nemam zasto je
Pozdrav
Problem resen.
Grec je bio u pitanje.
Hvala svima na strpljenje i nadam se da vise encemo o ovo.Inace settings za stby je drzati dugo prvi taster za memoriju kad je u off.drugi taster je za koliko vremena da ode u off.treci pojma nemam zasto je
Pozdrav
Ma bitno da si riješio i da si, nadam se, zadovoljan lemilicom
Ja kako sam napravio ovu svoju gotovo da i ne palim gordakovu lemnu stanicu, a tek djeca na sekciji konačno mogu raditi bez bojazni da će se "odlijepiti" vodovi sa pločice dok leme. Pa ni brzina kojom se dovodi u radnu temperaturu nije nebitna stvar.
Ja kako sam napravio ovu svoju gotovo da i ne palim gordakovu lemnu stanicu, a tek djeca na sekciji konačno mogu raditi bez bojazni da će se "odlijepiti" vodovi sa pločice dok leme. Pa ni brzina kojom se dovodi u radnu temperaturu nije nebitna stvar.