Plazma TV, crna slika, ton tu
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Plazma TV, crna slika, ton tu
Zdravo
Radi se o Plazmi TV uredjaju, marka Conrac (nepoznata, ali je unutra vecinom sve Samsung logom oznaceno).
Kada ga ukljucim na struju, prvo se pojavi crvena lampica. Kada zelim da ga ukljucim- prvo zasija zelena lampica, a onda ekran sa obicne crne (iskljucen uredjaj) promijeni boju na sivo-crnu (kao da podasjava ekran). I to je sve, dalje nema.
Uz to, ton je tu.
Otvarao sam ga, ocistio sve stekere/kontakte sprejom, pregledao sve kondenzatore - da li je neki od njih naduvan, napukao,.. pretrazio hladne varove. Od oka sve izgleda uredno.
U cemu bi mogao biti problem?
Radi se o Plazmi TV uredjaju, marka Conrac (nepoznata, ali je unutra vecinom sve Samsung logom oznaceno).
Kada ga ukljucim na struju, prvo se pojavi crvena lampica. Kada zelim da ga ukljucim- prvo zasija zelena lampica, a onda ekran sa obicne crne (iskljucen uredjaj) promijeni boju na sivo-crnu (kao da podasjava ekran). I to je sve, dalje nema.
Uz to, ton je tu.
Otvarao sam ga, ocistio sve stekere/kontakte sprejom, pregledao sve kondenzatore - da li je neki od njih naduvan, napukao,.. pretrazio hladne varove. Od oka sve izgleda uredno.
U cemu bi mogao biti problem?
Re: Plazma TV, crna slika, ton tu
Izmjeri napone koje napajanje daje,tj jesu li u redu.
Prvo uvijek napajanje treba pregledati
Prvo uvijek napajanje treba pregledati
Nisam mjerio, jer sam isao od toga da nije do napajanja, s obzirom da se sve normalno odvija do tacke kada treba da se pojavi normalna slika (zastane na sivoj).
Dakle, evo glavne platine Posto ima vise trafoa, najinsteresantniji je ovaj najveci ili? 220V ulaz, 12V izlaz?
Smijem bez problema plazmu ukljuciti na napon u lezecem polozaju u svrhu mjerenja ili (trenutno je na krevetu, okrenuta ekranom na dolje)?
Koje su jos mogucnosti?
Dakle, evo glavne platine Posto ima vise trafoa, najinsteresantniji je ovaj najveci ili? 220V ulaz, 12V izlaz?
Smijem bez problema plazmu ukljuciti na napon u lezecem polozaju u svrhu mjerenja ili (trenutno je na krevetu, okrenuta ekranom na dolje)?
Koje su jos mogucnosti?
Vjerovatno imaš test pointe na ploči za napone pa na njima izmjeri
Ima li ispis kanala kada mijenjas kanale, odnosno, radi li skrin grafika.
Jesi li probao da dovedes signal na neki od externih ulaza. Sta se desava?
Jesi li probao da dovedes signal na neki od externih ulaza. Sta se desava?
Alexa
Ne, nema nista ni od grafike. Ton reaguje na pojacavanje/smanjivanje, mijenjanje programa isto, jedino sto se na ekranu nista ne mijenja (osim sto se promijeni na samom pocetku, kao sto rekoh).
U principu, samo na eksternim je i koristen. SCART uglavnom, danas probao i HDMI. Isto.
Test pointe na ploci? Dikretno pored, ili?
U principu, samo na eksternim je i koristen. SCART uglavnom, danas probao i HDMI. Isto.
Test pointe na ploci? Dikretno pored, ili?
A ovako izgleda kada je ukljucen. Ton se cuje.
Bravo. Upravo listah neke svabske forume, i po njihovoj prici, i na osnovu istih simptoma, trebalo bi da se radi upravo o T-con, tj, na njemu SMD osigurac sa naznakom "P" na njemu, a pored slova CP. Trebalo bi da je pregorio, i da se naruci.
S obzirom da se radi o vrlo sitnom dijelu, nije moguce da ga zalemim normlanom lemilicom? Ili?
Po cemu prepoznati o kom kapacitetu se radi, s obzirom da ne postoje nikakvi podatci?
Inace, T-con je lta400w2-l01, marke Samsung.
S obzirom da se radi o vrlo sitnom dijelu, nije moguce da ga zalemim normlanom lemilicom? Ili?
Po cemu prepoznati o kom kapacitetu se radi, s obzirom da ne postoje nikakvi podatci?
Inace, T-con je lta400w2-l01, marke Samsung.
Ako je osigurac u pitanju, stace ti njegov kapacitet????
Mnogo bitniji podatak je struja... To bi sve trebalo da se moze zalemiti najobicnijom lemilicom, bez ikakvih problema.
A mozda ti i ovo pomogne
http://www.eevblog.com/2014/06/17/eevbl ... ir-part-2/
Mnogo bitniji podatak je struja... To bi sve trebalo da se moze zalemiti najobicnijom lemilicom, bez ikakvih problema.
A mozda ti i ovo pomogne
http://www.eevblog.com/2014/06/17/eevbl ... ir-part-2/
U tom videu je ludi Dave Jones imao isti problem,no kod njega je i konektor od flex kabla za tcon ploču bio problem.
Jednostavno ispitaj osigurač na t-con ploči,pa ga po potrebi zamijeni ili smd osiguračem iste vrijednosti ili bilo kakvog pakiranja naravno iste vrijednosti kao i ovaj
Jednostavno ispitaj osigurač na t-con ploči,pa ga po potrebi zamijeni ili smd osiguračem iste vrijednosti ili bilo kakvog pakiranja naravno iste vrijednosti kao i ovaj
Ovo bi mi moglo jako dobro doci. Hvala
Ovo sto je on ugradio lici na otpor-diodu, ali je zapravo?
Ili ja komplikujem?
Nasao sam vrijednost smd osiguraca koji je bio unutra. Radi se o 3A.
Problem mi prestavlja nabavka smd osiguraca, jer je minimalna kolicina 10 kom, plus postarina, bla bla, 15 eura ukupno.
Ovo sto je on ugradio lici na otpor-diodu, ali je zapravo?
Ili ja komplikujem?
Nasao sam vrijednost smd osiguraca koji je bio unutra. Radi se o 3A.
Problem mi prestavlja nabavka smd osiguraca, jer je minimalna kolicina 10 kom, plus postarina, bla bla, 15 eura ukupno.
Osigurač..Stalle wrote: Ovo sto je on ugradio lici na otpor-diodu, ali je zapravo?
Naravno da je stavio osigurač,ali u drukčijem pakiranju.
Radi se o aksijalnom pakiranju,probaj naći bilo kakvo pakiranje,ali što manje.
Možda čak stane i klasični 5x20mm osigurač.
Možeš i jednostavno kratko spojiti dok ne nabaviš osigurač
Radi se o aksijalnom pakiranju,probaj naći bilo kakvo pakiranje,ali što manje.
Možda čak stane i klasični 5x20mm osigurač.
Možeš i jednostavno kratko spojiti dok ne nabaviš osigurač
To brate, ubadaj. Rijec mi je trebala, jer pod osiguracima nista opipljivo ne nadjoh. Dakle Axial.
Ovaj odgovarajuci http://www.distrelec.at/de/Miniatur-Sic ... =97.54%20? ?
Dakle, 3A.
Ili mi je i V od presudnog znacaja? (ne nadjoh 3A 32V)
Ovaj odgovarajuci http://www.distrelec.at/de/Miniatur-Sic ... =97.54%20? ?
Dakle, 3A.
Ili mi je i V od presudnog znacaja? (ne nadjoh 3A 32V)
Ma napon treba biti vislji nego onaj koji ce vladati na osiguracu.
Ali je struja najbitnija
Sent from my iOCEAN X7 using Tapatalk
Ali je struja najbitnija
Sent from my iOCEAN X7 using Tapatalk
Oprosti, sada te nisam razumio.
Dakle, gledam na Ampere, Volti su "nebitni".
Tri Ampera smd, mijenjam sa tri ampera Axial-a!?
Hvala
Dakle, gledam na Ampere, Volti su "nebitni".
Tri Ampera smd, mijenjam sa tri ampera Axial-a!?
Hvala
Amperi su najbitniji,no i volte moraš gledati.
Nazivni napon osigurača tj. maksimalni napon za koji je taj osigurač predviđen treba biti veći nego što je stvarni napon koji će na tom osiguraču vladati,no amperi su oni što okida taj osigurač
Nazivni napon osigurača tj. maksimalni napon za koji je taj osigurač predviđen treba biti veći nego što je stvarni napon koji će na tom osiguraču vladati,no amperi su oni što okida taj osigurač
Samim tim, ako trebam smd sa stembljom P
to su po ovoj tabeli 3A 32V
Kada trazim Axial, nikako ne nalazim istovjetan po svim jedinicama. Po ovom sto smo pisali, mogao bi prakticno da kupim ovaj 3A je struja. Napon 125 VAC/DC, sto su je vise od potrebnih 32V i sto po tom ne bi trebalo predstavljati problem.
Mene zbunjuje jos jednom spominjanje Ampera u podatcima, i to u smislu "mogucnost iskljucivanja: 50A"(bukvalno prevedeno). Od kakvog je ovo zadnje znacaja?
to su po ovoj tabeli 3A 32V
Kada trazim Axial, nikako ne nalazim istovjetan po svim jedinicama. Po ovom sto smo pisali, mogao bi prakticno da kupim ovaj 3A je struja. Napon 125 VAC/DC, sto su je vise od potrebnih 32V i sto po tom ne bi trebalo predstavljati problem.
Mene zbunjuje jos jednom spominjanje Ampera u podatcima, i to u smislu "mogucnost iskljucivanja: 50A"(bukvalno prevedeno). Od kakvog je ovo zadnje znacaja?
ja bih tu "licnu" stavio bez razmisljanja , ma mozes i stakleni osigurac, malo ga izvedes negdje sa strane radit ce sigurno ...sretno javi rezulat