Bezicni relej ili nesto slicno pametnije?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
xman

Bezicni relej ili nesto slicno pametnije?

Post by xman »

Pozdrav svima,
imam mali problem u stanu za koji pravim kuhinju, elektricne instalacije su davno odradjene, a kako su odradjene meni nikako ne odgovara gdje su postavljene razvodne kutije tako da ja ne mogu da iskoristim postojeci prekidac za svjetlo u kuhinji kako bih pomocu njega palio i led diode (led traka) koje planiram da postavim ispod kuhinje, ostaje mi samo da led diode ispod kuhinje imaju svoj prekidac ili da trazim neko alternativno rjesenje kako bih iskoristio isti prekidac za oboje...

Na pamet su mi pale dvije ideje:
1. da nekako napravim ili kupim neki bezicni relej koji bi ukljucivao led diode kada se ukljuci glavno svjetlo u kuhinji, a taj bezicni relej tj. bezicnu stranu koja kontrolise rad, ubacio bi u plafonjerku i bilo bi dobro da kada se upali svjetlo on posalje samo kratak signal koji ukljucuje relej, a kada se iskljuci svjetlo isto tako neki kratki signal, a kada nestane struje da se ne poremeti stanje...
2. razmisljao sam i da napravim relej kontrolisan snagom svjetla u kuhinji tj. pomocu LDR-a i podesio bi ga da se ukljucuje kada se ukljuci glavno svjetlo tj. kada u kuhinji nije mracno...

Sta vi mislite o ovim idejama, da li imate neku drugu ideju, obe koje sam naveo nisu dobre kao sto bi bilo dobro da sam mogao direktno iz razvodne kutije da izvucem zice, ali razvodna je na poziciji izvan kuhinje i to ne dolazi u obzir...

Na internetu postoje gotovi bezicni prekidaci, ali to je sve po sistemu daljinski sa baterijom i na drugoj strani prijemnik, prijemnik je ok, ali ovaj daljinski nije ono sto ja trebam...nisam mogao nista pametnije da nadjem...

Hvala.
milan95pn
Napredujem
Napredujem

Re: Bezicni relej ili nesto slicno pametnije?

Post by milan95pn »

Sigurno postoji bolji nacin nego sto cu ti ovde opisati ali evo mog prdloga,ako znas malo da prepravis elektronsko kinesko zvonce.Kupis kinesko zvonce,rasturis mu prijemnik,umesto zvucnika dodas relej od 5v ili retko nabavljivog od 3V,ili dodas tranzistor ali meni je ok radilo samo sa relejom.Prijemnik se napaja uglavnom iz 220V ili mozes iz baterije ali nije ekonomicno.Tu bi trebalo dodati i neki flip flop ili da isprogramiras neki Pic mikrokontroler koj ce da zadrzi impulse koje salje predajnik.E sad potrebna je i prepravka predajnika da kada se ukljuci svetlo da predajnik posalje kratak signal ka prijemniku,i to bih rekao da moze da se izvede preko mikrokontrolera ali i jos dosta razmisljanja kako da se izvede to,ima dosta ovde iskusnijih elektronicara koj ce ti predloziti resenje,ovo sam ti cisto dao neku ideju... :D
Post Reply