Problem sa tranzistorom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Problem sa tranzistorom
imam 2N5415 i pokazuje mi da je PNP kada ga mjerim.cudno...Sama oznaka kaze da je NPN.Prije njega sam istom metodom mjerio 2N3440 i pokazuje da je OK.(baza i emiter-provode kao i baza i kolektor a izmedju emitera i kolektora nemam provodjenja)Kod ovog 2N5415 imam isto provodjenje kao ovo gore navedeno ali samo ako stavim (+) od instrumenta na bazu??Tako se mjere PNP tranzistori a ovaj je NPN(2N5415) i mjerio sam ga sa (-) na bazi ali nista...
Lemim bez paste:)
-
- Odlično uznapredovao
pa zar se npn tranzistori ne mjere ovako?Kod ovog 2N5415 imam isto provodjenje kao ovo gore navedeno ali samo ako stavim (+) od instrumenta na bazu??
na mom instrumentu kada stavim crvenu zicu od instrumenta na bazu a crnu recimo na emiter provodi ako je npn u pitanju.
koliko ja vidim to i jeste npn tranzistor ali je greska u oznaci ili nesto drugo.
a ko zna mozda je probio na neki cudan nacin (skoro nemoguce) pa se ponasa "kontra".
-
- Odlično uznapredovao
mozda neki neznaju kako je pa sam nacrto da vide
jer vjerujmi u mom razredu jos uvjek to neznaju neki pa sam mislio neka stoji ako neko nezna
p.s. i da znaju kad mjere u vezi propusnosti i nepropusnosti
jer vjerujmi u mom razredu jos uvjek to neznaju neki pa sam mislio neka stoji ako neko nezna
p.s. i da znaju kad mjere u vezi propusnosti i nepropusnosti
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------