Pozdrav ekipa.
Imam pitanje u vezi ventilatora u racunaru. Postali su prebucni, pa trazim nacin kako da im smanjim brzinu okretanja. Softverski nije moguce jer su samo 2 spojena na maticnu. Pa sam mislio napraviti neki kontroler napona. Koji je najlaksi nacin ? Ventilatori su svi 0.16A i trenutno su spojeni preko adaptera na molex sa napojne. Ako bih prebacio na 7 ili 5 volti onda ne znam da li ce raditi LEDice na ventilatorima. Ipak bih najvise volio mozda napraviti neki kontroler sa potenciometrima i ubaciti ga na front panel od kucista.
Hvala unaprijed.
Brzina okretanja ventilatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Brzina okretanja ventilatora
imas program SpeedFan on ti regulise brzinu obrtaja ventilatora,al vidi temperaturu vjerovatno su ti puni prasine pa se grije vise i brze rade.prvo vidi to pa ostalo.
sanchez wrote:imas program SpeedFan on ti regulise brzinu obrtaja ventilatora,al vidi temperaturu vjerovatno su ti puni prasine pa se grije vise i brze rade.prvo vidi to pa ostalo.
Covek je gore napisao
"Softverski nije moguce jer su samo 2 spojena na maticnu"Tako da ti speedFan nepije vodi,a isto tako neradi sa gomilom drugih ploca jer nije kompatibilan sa svim senzorima.
Podesi u BIOS-u temperaturu na kojoj se uključuju ventilatori - vjerovatno da ti neće trebati nikakav regulator ...
Jednostavno ga spoji na 7V i vidi šta će se desit(tj. hoće li biti prebučan i hoće li ledice radit)