Zaštita pic 16f628a od kopiranja

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
gagi011bg
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 89
Joined: 18-03-2012, 02:04

Zaštita pic 16f628a od kopiranja

Post by gagi011bg »

Pozdrav svima :D !
Verovatno je ova tema po internetu pokrenuta dosta puta,interesujeme me neki saveti iskusnijih,u programiranju pic-ova,oko zaštite pic-a,od kopirnja programa u njemu,da se što bolje,koliko je moguće zaštiti program u pic-u.

Ja sam uglavnom koristio programe pisane u PicBasic Pro,

Code: Select all

@ DEVICE pic16F628A,protect_on, cpd_on
i pri programinju pic-a,uključena je zaštita CP, i kad se pokušao da isčita hex,iz pic-a, pojave se

Code: Select all

00000000
00000000
00000000
00000000
[/b],
i faktički ovakav hex kod ne može se isporgramirati u drugi pic.

Interesuje me,pokušao jedan pic16f628A,da isčitam,ali mi je izbacivao grešku,tj.,da nema pic-a u programatoru,predpostavljam da je zaključan od kopiranja,jer kad vratim taj isiti pic na njegov uredjaj za koji je pravljen,sve radi ok,bez problema.

Gledao sam po netu,da microchip kontroleri,mogu da se zaključaju CP (Code Protect),tako da se samo može zaključati kod od kopiranja,ali može da se isčita taj isti kod,i da se obriše na kontroleru,
konkretno na ovom pic-u,ne mogu da uopšte ni isčitam hex iz njega,jer ga programator,ne vidi,a uredjaj sa njim radi provereno sve ok,to mi se desilo isto i sa jednim pic 16f84,da uopšte ne može da se ičita kod iz njega.

Interesuje me,da li neko može da mi kaže koja je to zaštita u pitanju,i da li postoji konkretno na PIckit2 programatru ta opcija ili se programski upisuje u kontroler?

To jest cela priča,je u tome,kako da se najbolje zaštiti,pic,neka vaša iskustva
User avatar
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta
Posts: 7874
Joined: 20-02-2007, 14:50
Location: Beočin -Srbija

Re: Zaštita pic 16f628a od kopiranja

Post by pedja089 »

Mozda je u pitanju OTP varijanta.
Inace kinezi za par stotina eura rasture kuciste chipa, zakace se na magistralu procesora, iscitaju sve memorije, kao da ih procesor iscitava.
Tako da neko ulaganje u neke zastite nema preterano smisla. Code protect je dovoljan da spreci nekog ko bi tek tako iskopirao uredjaj. Onog ko se resi da ga iskopira, da ne znam koji MCU da je u pitanju iskopirace...
Mislim da imaju mikro kontroleri kojima treba pass da bi se pristupilo memoriji, ali opet pustis procesor da radi, on otkljuca, zaustavis ga, i ti dalje citas redovno... Tako da od brace kineza ne mozes sakriti nista...
User avatar
arcom
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 447
Joined: 05-03-2010, 20:47
Location: Rijeka
Contact:

Re: Zaštita pic 16f628a od kopiranja

Post by arcom »

Ovo za CP je tocno - jednom zasticen PIC se vise ne moze iscitati programatorom, tj. prilikom citanja vraca samo nule, ali se moze ponovno programirati (i to sa drugim konfiguracijskim bitovima, ako treba). Stariji PIC-evi imaju globalnu zastitu memorije od citanja, a ovi noviji uglavnom imaju odvojen EEPROM od FLASH memorije tako da se zastita moze odabrati za pojedino podrucje (za FLASH cak postoji podjela na blokove tako da se mogu zastiti samo odredeni blokovi).

Inace, ovo sto je pedja rekao stoji - zastita preko konfiguracijskih bitova ce sprijeciti vecinu ljudi koji bi samo iskopirali kod, ali bez previse truda, ako prode, prode. Tko zeli i ima volje i alata (ili novaca), moze procitati kod. Zato je bolje u samom programu napraviti blokadu izvrsavanja koda (ili jos bolje, nepravilno izvrsavanje koda!), ako se npr. program ne izvodi na originalnom mikrokontroleru i/ili hardveru (postoje vanjski EEPROM-i sa jedinstvenim brojem koji se moze iskoristiti kao identifikator; posebni ID cipovi...moze se iskorisiti i ID podrucje na samom PIC-u, itd.). Ima raznih nacina, pitanje je samo koliko ima smisla komplicirati oko zastite, tj. koliko je ta zastita zaista bitna. Za 99,8% ljudi, Code Protect je sasvim dovoljan.

Ako te zanima na koji nacin je CP implementiran u PIC-u, tesko da ces naci tocan odgovor jer onda CP i ne bi imao smisla :)
gagi011bg
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 89
Joined: 18-03-2012, 02:04

Re: Zaštita pic 16f628a od kopiranja

Post by gagi011bg »

Hvala,arcom i Pedja na informacijama :D ,

Naravno,slažem, se ko reši da iskopira,pic,tu nema zaustavljanja,pogotovu braća Kinezi,nema te elektronike,koju oni ne iskopiraše, u principu, me je intersovalo, iskustva oko CP na picovima,koliko je siguran,eto čisto što kažu da se malo muke rada zaštiti :wink: ,ako može, :wink:

Interesovalo me je koji je to sistem zaštite koriste,kad ne može ni da se isčita konkretno ovaj što sam ja probao pic16f628a,ali kao što Pedja kaže OTP,nisam ni mislio nešto da sad ulazim u to,nema tu sprečavanja,kad neko reši da ga iskopira,mnogo ozbiljnije stvari od ovoga što je mene interesovalo,pa su napravili kopije.
Post Reply