Verovatno je ova tema po internetu pokrenuta dosta puta,interesujeme me neki saveti iskusnijih,u programiranju pic-ova,oko zaštite pic-a,od kopirnja programa u njemu,da se što bolje,koliko je moguće zaštiti program u pic-u.
Ja sam uglavnom koristio programe pisane u PicBasic Pro,
Code: Select all
@ DEVICE pic16F628A,protect_on, cpd_on
Code: Select all
00000000
00000000
00000000
00000000
i faktički ovakav hex kod ne može se isporgramirati u drugi pic.
Interesuje me,pokušao jedan pic16f628A,da isčitam,ali mi je izbacivao grešku,tj.,da nema pic-a u programatoru,predpostavljam da je zaključan od kopiranja,jer kad vratim taj isiti pic na njegov uredjaj za koji je pravljen,sve radi ok,bez problema.
Gledao sam po netu,da microchip kontroleri,mogu da se zaključaju CP (Code Protect),tako da se samo može zaključati kod od kopiranja,ali može da se isčita taj isti kod,i da se obriše na kontroleru,
konkretno na ovom pic-u,ne mogu da uopšte ni isčitam hex iz njega,jer ga programator,ne vidi,a uredjaj sa njim radi provereno sve ok,to mi se desilo isto i sa jednim pic 16f84,da uopšte ne može da se ičita kod iz njega.
Interesuje me,da li neko može da mi kaže koja je to zaštita u pitanju,i da li postoji konkretno na PIckit2 programatru ta opcija ili se programski upisuje u kontroler?
To jest cela priča,je u tome,kako da se najbolje zaštiti,pic,neka vaša iskustva