Tema za kratka pitanja i odgovore
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Tema za kratka pitanja i odgovore
Da. Ako je ista faza i frekfencija... Inace
I ako postoji neki oblik zastite da jedan ne ubije drugi
mislim konkretno na dva transformatora istog napona da bi se dobila veća struja
Moze, ne bi trebalo da bude problema. Samo moras obratiti paznju na fazu, tj pocetke i krajeve namotaja...
Najbolje ti je spoj primare, bilo kako. Zatim spoj sekundare redno, izmeri napon, ako je dobijeni napon na instrumentu 0, onda spojis i druge krajeve, i dobio si paralelnu vezu, ako je izlazni napon zbir napona sa oba sekundara, onda treba da zmenis pocetak i kraj bilo kojeg namotaja.
Naravno transformatori moraju biti sto slicnijih karakteristika, i na svakom sekundaru po jedan osigurac...
Najbolje ti je spoj primare, bilo kako. Zatim spoj sekundare redno, izmeri napon, ako je dobijeni napon na instrumentu 0, onda spojis i druge krajeve, i dobio si paralelnu vezu, ako je izlazni napon zbir napona sa oba sekundara, onda treba da zmenis pocetak i kraj bilo kojeg namotaja.
Naravno transformatori moraju biti sto slicnijih karakteristika, i na svakom sekundaru po jedan osigurac...
I pazi ,oba primara moraju biti prikljucena na napon,ako je jedan iskljucen onda ti je njegov sekundar
kao potrosac ovom ukljucenom trafou,pa se desavaju cudne stvari.
kao potrosac ovom ukljucenom trafou,pa se desavaju cudne stvari.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Pozdrav
Imam jedno pitanje u vezi ugradbenog voltmetra vidio i čuo namjenu šanta,pa me sada zanima:
vidio sam da kod ovih digitalnog ugradbenog voltmetra negdje ne treba šant.
Dali je on potreban kod ovog ugradbenog voltmetra.
link: http://www.chipoteka.hr/artikl/6438/ins ... c-70x60-mm
ili kod ovoga
link: http://www.chipoteka.hr/artikl/7276/ins ... dni-lcd-9v
Lp
Denis
Imam jedno pitanje u vezi ugradbenog voltmetra vidio i čuo namjenu šanta,pa me sada zanima:
vidio sam da kod ovih digitalnog ugradbenog voltmetra negdje ne treba šant.
Dali je on potreban kod ovog ugradbenog voltmetra.
link: http://www.chipoteka.hr/artikl/6438/ins ... c-70x60-mm
ili kod ovoga
link: http://www.chipoteka.hr/artikl/7276/ins ... dni-lcd-9v
Lp
Denis
Voltmetar - ne treba shunt, ampermetar - treba shunt.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Uredu
Hvala
Lp
Denis
Hvala
Lp
Denis
Jbg narucio sam rucku pa cemo vidjeti sta i kako ce biti.
Tu radnju sto si stavio link cak sam zvao i nisu dostavljali u BIH iako bi uzeo jos neke artikle.
Stavljao sam drugi grijac od lemilice koja nema regulaciju ali vrhove je bilo tesko uklopiti a
znate kakvi su vrhovi sa tih " brendiranih " lemilica
Rucka ce doci do kraja mjeseca spojit cu je pa cemo vidjeti sta ce biti.
Tu radnju sto si stavio link cak sam zvao i nisu dostavljali u BIH iako bi uzeo jos neke artikle.
Stavljao sam drugi grijac od lemilice koja nema regulaciju ali vrhove je bilo tesko uklopiti a
znate kakvi su vrhovi sa tih " brendiranih " lemilica
Rucka ce doci do kraja mjeseca spojit cu je pa cemo vidjeti sta ce biti.
izvinjavam se zbog 2 pusta uzastopni nisam stigao edit da uradim :S
Izgleda da sam se malo zahebao, al sad da ispravim gresku treba mi neka sema sa regulacijom najobocnija da sastavim lemilicu i da za napajanje iskoristim " 90W 19.5V 4.62A AC Power Adapter For Dell "
Izgleda da sam se malo zahebao, al sad da ispravim gresku treba mi neka sema sa regulacijom najobocnija da sastavim lemilicu i da za napajanje iskoristim " 90W 19.5V 4.62A AC Power Adapter For Dell "
Gdje ima u ZG kupiti halogenku s MR 16 grlom 35 - 50 W 24V ?
Probaj tu http://zaruljoteka.com/puknuti wrote:Gdje ima u ZG kupiti halogenku s MR 16 grlom 35 - 50 W 24V ?
Slučajno sam kratko spojio +i- na adapteru i od onda ne radi. Kad ga uštekam u utičnicu i približim ga uhu čuje se da unutri nešto zuji (trafo?). Jel ga moguće spasiti? Htio sam ga otvoriti al ne znam kako, nema nigdje šarafa a ne bih nasilu da popuca još nešto. Nije neki mali plastični, nego veći za klavijature pa mi ga sad malo žao
Morat ćeš rezati po spoju. Trebat će ti nešto oštro i tvrdo (skalpel, list pile za željezo) i puno strpljenja i pažljivosti da ne prerežeš i ono što ne želiš. Možeš upotrijebiti i neku vodilicu uz koju ćeš vući oštricu alata kako bi ti rez bio ravan. Jer, nemoj zaboraviti, to će trebati ponovno i zatvoriti (najlakše lijepljenjem) pa će ravan rez bitno olakšati lijepljenje.
Lijenost je iz raja izašla.
@bubu, provjeri ako ima naljepnica sa donje strane, saraf zna biti ispod iste.
Ako nema naljepnice ni sarafa a vidi se po sredini spoj, obicno je napravljen na "pracne" one
zakacke i uz to mjestimicno zalijepljen.
Uzmi skrip-stegu i lagano stezi uz vidljivi brid, recimo s donje strane i sa stezanjem ne pretjeruj, tek toliko da
se za dio milimetra uvije plastika, i tako u krug.
Ako ne popusti, uvijek ostaje metoda koju je @zez predlozio.-
pOz
Ako nema naljepnice ni sarafa a vidi se po sredini spoj, obicno je napravljen na "pracne" one
zakacke i uz to mjestimicno zalijepljen.
Uzmi skrip-stegu i lagano stezi uz vidljivi brid, recimo s donje strane i sa stezanjem ne pretjeruj, tek toliko da
se za dio milimetra uvije plastika, i tako u krug.
Ako ne popusti, uvijek ostaje metoda koju je @zez predlozio.-
pOz
Kako god bilo, mislim da će se naš bubu sjetiti svih psovki koje je čuo i uspio sam smisliti. Govorim iz iskustva.
a,tek kad skuzi da su sarafi ispod gumenih nogica....
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
gumice su negdje ispale davno pa nisam moro provjeravat, a naljepnicu sam vec provjerio, al nista od toga. Probat ću ovo pa ću vidjeti. Jel znate možda jel postoji mogućnost da je najbitniji dio preživio, a da je možda samo neki jeftini dio otišao?
Postoji, no to ćeš sigurno znati tek kad otvoriš uređaj. Prvo pregledaj tiskane veze. I predvidi barem pola sata za rezanje; može trajati i manje, al' može i više. Dakle, budi strpljiv i uredan pa ni rezultat neće izostati.
Smo za kolegu nano: vi'š vraga, toga se nisam ni sjetio.
Smo za kolegu nano: vi'š vraga, toga se nisam ni sjetio.
Da li se ovo s linka puni po ostim pravilima kao i olovni akumulatori u našim autima?
http://www.kamsys.pl/akumulator-zelowy- ... y-hpg.html
http://www.kamsys.pl/akumulator-zelowy- ... y-hpg.html