Autic na daljinski - problem sa baterijama

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Autic na daljinski - problem sa baterijama

Post by RIfet »

Pozdrav :D

Vec neko vrijeme imam problem sa mojim auticem na daljinski.Kupio sam ga jeftino, ali nisam dobio punjac za njegove baterije, pa sam slucajno prilikom prikljucivanja mog "experimentalnog" punjaca spojio + i - i punjac je crko.

Nakon sam nasao novi punjac ali nisam vidjeo da je jacina struje prejaka pa su nazalost baterije pregorele (istopile se), pa bih sad trebao da nadjem neko rjesenje

Ja sam pokusavao da napravim moj nacin napajanja, ali kad spojim baterije seriski dobijem napon cak i do preko 10 volti ali autic nema snage da se pokrene

Da li neko zna kako da pojacam jacinu struje, ili ima neko bolje rjesenje.

Korisito sam duracelove punjive baterije (svaka ima po 1.2 volta) i njig sam stavljao cak 6-8 ali opet nece

Evo slika baterija koje su pregorele pa se nadam da ce te mi pomoci.
http://www.carrera-rc.com/en/products/a ... y=0&cHash=

Pozdrav, i hvala unaprijed :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Autic na daljinski - problem sa baterijama

Post by bob4 »

Najprije spoji autić bez baterija na ispravljač , da vidiš da li ti je elektronika u njemu ispravna
volter
Pravo uznapredovao :)

Post by volter »

Mala digresija: jesi ti ovaj rifet koji je vec muku mucio sa RC auticem...
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 88#p114170
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

bob4 wrote:Najprije spoji autić bez baterija na ispravljač , da vidiš da li ti je elektronika u njemu ispravna
Siguram sam da je elektronika na auticu ispravna, samo me muce baterije, neznam koju jacinu struje da stavim, kako da povezem baterije i tako :D
volter wrote:Mala digresija: jesi ti ovaj rifet koji je vec muku mucio sa RC auticem...
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 88#p114170
Da, da, to sam ja, samo sam zaboravio taj password pa sam napravio novi profil :D

Pozdrav i hvala unaprijed :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Baterije uzmi največe koje ti po dimenzijama pašu u kutiju. Šest komada u seriju i to je 7,2 V nazivno. Normalno da njihovo punjenje može ići do 8,4V ; a kako kaže i na tvom linku
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

bob4 wrote:Baterije uzmi največe koje ti po dimenzijama pašu u kutiju. Šest komada u seriju i to je 7,2 V nazivno. Normalno da njihovo punjenje može ići do 8,4V ; a kako kaže i na tvom linku
Jesi procitao da sam te baterije vec spalio pogresnim punjacem?

Zato mi treba novo rjesenje

Ja uspijem da potignem voltazu do preko 10v ali nema snage da ide

Pozz
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

1. A jel ide na žicu s ispravljačem ?
2. Koliko struje vuče ?
3. I pri kojem naponu ?
volter

Post by volter »

...Siguram sam da je elektronika na auticu ispravna, samo me muce baterije, neznam koju jacinu struje da stavim, kako da povezem baterije i tako :D....
Jesi li ti "onako" siguran da je elektronika na autiću ispravna, ili si pak probao direktno sa ispravljačem onako kako ti je bob4 predlagao?
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

bob4 wrote:1. A jel ide na žicu s ispravljačem ?
2. Koliko struje vuče ?
3. I pri kojem naponu ?
Jesi li ti ikada dok si bio mali imao autic na daljinski?
Pojma nemam koliko struje vuce ni koliki je napon samo znam da nema snage da se pokrene pola metra :D
volter wrote:
...Siguram sam da je elektronika na auticu ispravna, samo me muce baterije, neznam koju jacinu struje da stavim, kako da povezem baterije i tako :D....
Jesi li ti "onako" siguran da je elektronika na autiću ispravna, ili si pak probao direktno sa ispravljačem onako kako ti je bob4 predlagao?
Kao sto sam naveo, nemam orginalnog ispravljaca, pa nemogu tako da spojim
Elektronika je nadam se ispravna, jer kad ja spojim sa "mojim" baterijama on se jedva krece

Hvala na pomoci :D
volter

Post by volter »

Rifete, svi na ovome forumu ti želimo pomoći, bob4 je jedan od najboljih članova, tako da u tvome postu osjetim neku nepotrebnu dozu drskosti prema čovjeku koji ti želi pomoći, osim toga ti nisi ni napisao koliko imaš godina i koliko je tvoje znanje iz elektrotehnike/elektronike da bi neko ovdje mogao znati da li ti znaš ili ne koliko struje vuče autić ili kako to izmjeriti.
Vidim da smo iz istog gradića, pa ako želiš možeš se javiti na PP pa ću ti možda moći lakše tako pomoći sa nekim savjetima nego ovako preko foruma, ali u svakom slučaju puni izvještaj šta je urađeno i kako treba poslije toga napisati ovdje za nekog "budućeg Rifeta" sa RC autićem.
LP
DenyX
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by DenyX »

Pozdrav

Ne trebaš imati originalni ispravljač,gledao sam malo specifikacije baterije kada je puna napon na njoj je 8.4V tako da bi bilo dobro ako imaš kakav ispravljač od 9V za test tek toliko da vidiš dali radi.Jer možda su baterije koje imaš jednostavno preslabe pa se zato ne može pokrenuti.

Lp

DenyX 8)
Teorija je kad se sve zna, a nište ne funkcionira. Praksa je kad sve funkcionira, a nitko ne zna zašto.
DenyX
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by DenyX »

Evo u toj originalnoj bateriji se ti vjerojatno nalaze ove dvije spojene u seriju,jedino što ove imaju veći kapacitet:
http://www.chipoteka.hr/artikl/75174/ba ... on-2200mah

Lp

DenyX 8)
Teorija je kad se sve zna, a nište ne funkcionira. Praksa je kad sve funkcionira, a nitko ne zna zašto.
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Bez teksta:

Image
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

Evo ovako, prvo bih zelio da se izvinem bob-u, bio sam grub izvini brate, omaklo se, nece se vise ponovit :D

Voltere tebi cu se javiti sigurno, posto sam veoma slab sto se tice elektronike, ali znam neke stvari :)
DenyX wrote:Pozdrav

Ne trebaš imati originalni ispravljač,gledao sam malo specifikacije baterije kada je puna napon na njoj je 8.4V tako da bi bilo dobro ako imaš kakav ispravljač od 9V za test tek toliko da vidiš dali radi.Jer možda su baterije koje imaš jednostavno preslabe pa se zato ne može pokrenuti.

Lp

DenyX 8)
Nasao sam punjac, i kad ispitam njegov izlaz je oko 9.2- 9.8 volti 350mA, i da li smijem njeg spojit?
DenyX wrote:Evo u toj originalnoj bateriji se ti vjerojatno nalaze ove dvije spojene u seriju,jedino što ove imaju veći kapacitet:
http://www.chipoteka.hr/artikl/75174/ba ... on-2200mah

Lp

DenyX 8)
Da, znam kakve su to baterije, ali neznam gdje mogu da ih nabavim, nikada ih nisam vidjeo u maloprodaji.

Pozdrav svima, i hvala vam na pomoci :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Kad nemaš baterija ; ili neznaš ništa o njima onda uzmeš ispravljač sa instrumentima za mjerenje napona i struje; recimo:

Image
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

Evo, ovakav multimetar ja imam

https://www.google.ba/search?q=multimet ... B533%3B800

I sa njim mjerim sve (sto znam) xD

DenyX
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by DenyX »

Za početak @bob4 sviđa mi se tvoj ispravljač uskoro ja namjeravam takvog izraditi :D

Najbolje bi bilo da imaš takav ispravljač kao @bob4,ali ako nemaš probaj na neki ispravljač od 9v,iako ovaj od 350mA je slab probaj da nađeš neki jači.

Lp

DenyX 8)
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

Hvala Deny: to je poklon od prijatelja s foruma :D . Ja sam svog davno izraubao i bacio :oops:
RIfet
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by RIfet »

Denyx do koliko mA smijem ici sa punjacem?
ako je 350mA slab, koji bi trebao da bude dobar?

DenyX
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by DenyX »

Pa sada teško je to reći napamet ja mislim da minimalno 1A ako i ne više :roll:

Lp

DenyX 8)
Post Reply