plocica

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

Firkragg wrote:Za ciscenje je jedino dobro - celicna vuna...
to je po meni malo grubo i onako je treba samo ocistiti od masnoca a ne ubiti boga u njoj

ali ajd nisam jos proibo pa neznam
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
Firkragg

Post by Firkragg »

Celicna vuna je premekana da bi znatno ostetila bakar. Neki cak koriste fini brusni papir no on ostruze dosta bakra zajedno s prljavstinom.

Skoro svi nacini 'prajna' ostavljaju tragove u usporedbi s ovim.
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Pa ja san reka onim metalnim za lonce :roll: Mislia san na celicnu vunu :lol: I stim oprat u jaru.Ja nekad koristin fini-naj slabiji brusni papir...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Za termo foliju odlicno mi se pokazala celicna vuna , jer izgrebe bakar , pa toner bolje prijanja! Ja preko folije stavim papir i ukljucim peglu na najjace , ne znam vremenski koliko peglam , malo pomjerajuci peglu i ostaju mi i najtanji vodovi! Samo treba cesto provjeravati tintu. Uglavnom nista ne popravljam markerom. Praksa dovodi do savrsenstva!
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

MladaNada wrote:Za termo foliju odlicno mi se pokazala celicna vuna , jer izgrebe bakar , pa toner bolje prijanja! Ja preko folije stavim papir i ukljucim peglu na najjace , ne znam vremenski koliko peglam , malo pomjerajuci peglu i ostaju mi i najtanji vodovi! Samo treba cesto provjeravati tintu. Uglavnom nista ne popravljam markerom. Praksa dovodi do savrsenstva!
Eto nisan jedini :D Ma ako se malo pozabavis s termo folion mozes napravit sta os :D I ako ti ne usie prvi put ne odustaj i poslije toga dobro ocisti plocicu :wink:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
juka vk

Post by juka vk »

evo dana s sam radio jednu plocicu sa folijom i peglom plocica je 10x16cm i jako sam se razocarao, dvaput sam preslikavao jel mi prvi put nije uspjelo,a ni drugi put pa sam popizdio to sa folijom je samo za male plocice a za velike nevalja mislim da se prebacujem na foto postupak
DigiSoft
Napredujem
Napredujem

Post by DigiSoft »

Jas znam postapka za POSITIV20 foto sprej.
Se koristi NaOH za razvivanje ali ne znam kade da najdam.
Da ne znae nekoj od kade se kupuva...
juka vk

Post by juka vk »

ako si pitao di se moze kupiti NaOH mozes u ptodavaonice elektronickih komponenti
DigiSoft
Napredujem
Napredujem

Post by DigiSoft »

Siguren si???
Da ne ispadnam idiot zosto baram od niv??
Sto da im recam??
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Moze sigurno!
juka vk

Post by juka vk »

pa fitaj jel imaju natrijevhidroksid ili im kazes sta imaju za razvijanje foto laka mora biti ja sam kupio tamo
gaus

Post by gaus »

Razvijac/NaOH za plocice mozete kupiti u bilo kojoj bolje opremljenijoj radnji, a radi se o tzv. BRONHOcijev, ivi Cevosan ili bilo kojoj tekucini za ciscenje kanalizacionih cijevi na kojoj pise NaOH.Ako koristite Bronhocijev dovoljan je jedan cep na oko pola litra vode,mada najbolju koncentraciju odredite praksom.
Naravno moze se kupiti i u elektronickim radnjama (u Sarajevu Electronic Centar) pod nazivom razvijac,NaOH, u obliku prashka (10grama na litar vode).Ima se kupiti u Prijedoru i Banja Luci /pri www.elektronika.rs.ba ili naruciti net-om sa iste strane.

Pozdrav.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Imas u radnjama koje se bave prodajom laboratorijske opreme i hemijskih jedinjenja , ima na kilu , dosta jeftino. U banjaluci ima u Vetpromu.Mislim da je stari nabavio kilu za 20 maraka , u kristalnom obliku!
pecirepi

Odgovor na sve i za kiselinu i za foto postupak i za ciscenj

Post by pecirepi »

Sto se tice kiseline najbolje su vam grnule (FESO) kiseline stavlja se 250gr na 1L vode a najbolje djeluje pri temperaturi od nekih 50stupnjeva. za luzinu vam je potrebno NAOH 10 g na litar. a sto se tice ploce uzmi plocu foto oslojenu, i radi sa folijom prozirnom, a za osvjetljivanje mozes koristiti obicnu sijalicu zivinu za ulicnu rasvjetu sto se koristi, kosta nekih 4 do 4,5 eura (ali sa prigusnicom u sebi) i nema nikakvog razbijanja sijalice niti sta.

Radi ovim redoslijedom,
1 napravi crtez i isprintaj ga na laserskom printeru na foliju.
2 odrezi dimenzije ploce koje su ti potrebne i zatim stavi foliju na plocicu
3 paziv dobro da ti folija i plocica dobro budu stisnute, jer ti je svjetlost cudna stvar.
4 poklopi plocicu i foliju staklom i tako stegni necim da ti bude dobro naslonjeno jedno na drugo.
5 primakni sijalicu na nekih 20 cm od plocice(naravno s gornje strane gdje je folija) i drzi je upaljenu 10 - 20 min. (zavisi ti od sijalice) neke se ugase nakon 10 min, pa ponovi jos jednom tako da bude otprilike 20 min osvjetljivana ili 2 puta podeset minuta,
6 poslije svjetljivanja ubaci plocicu u luzinu NAOH i scekaj oko par minuta od 5 do 10 min da se formira slika, na plocici.
7 poslije toga malo promucaj luzinu da spadne sa plocice osvjetljeni sloj laka i dobro otresi s plocice luzinu, ali ne brisi nicim samo otresi.
8 zatim ubaci u FESO kiselinu plocicu, i cekaj da nagrize sav bakar. to se vidi s vremenom, (temp ti mora biti izmedju 50 i 60 stupnjev, par puta promjesaj da provjeris kako ide skidanje bakra.
9 kada budes siguran da je sav osvjetljeni bakar skinut sa plocice plocicu isperi u mlakoj vodi, zatim je dobro osusi.
10 uzmi spuzvicu za pranje posudja (onu zutu sa tamnom tvrdom stranom) i tvrdom stranom dobro ocisti preostali bakar, jer ti lemljenje nece bas ici ako ne ocistis, kada ocistis mozes je dobro ispuhati da spadne neosvjetljeni lak ili je obrisati pamucnom krpom.

Spremno za redanje komponenti.

nakon zavrsetka slobodno se moze prespriati zastitnim lakom, da vam bakar ne nagriza vlaga ili nesto drugo.

Pecirepi@gmail.com
Post Reply