![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Kratki uvod:
Prije par godina sam starcima napravio kontroler za rasvjetu stepenista koji je uredno obavljao svoj posao i to vrlo kvalitetno. Nije bilo nikakvih kvarova pa cak ni kada sam preopteretio izlazne mosfete
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Specifikacije:
Ovo je kratak pregled idejnih specifikacija. Stvarno stanje ce se vjerojatno mijenjati tijekom razvoja projekta, ali za sada stvari stoje ovako:
- 24 pwm kanala
- do 1A po kanalu uz strujnu, naponsku i temperaturnu zastitu
- 4 digitalna ulaza za senzore (detekcija zivina i ljudi)
- 2 analogna ulaza za senzore od cega je jedan predviden za svjetlosni senzor, a drugome jos moram pronaci funkciju
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- CAN sucelje za buducnost (prosirenje funkcionalnosti i povezivanje na instalaciju pametne kuce)
- USB sucelje za konfiguraciju (alternativno ce biti konfiguracija putem DIP prekidaca i potenciometara)
- par statusnih LEDica jer ih svi volimo, pogotovo kada blinkaju
- 8 animacija (svaka prati smjer hoda)
Dizajn:
Ideja je bila da dizajn samog kontrolera bude modularan koliko je moguce pa sam tako napravio podjelu na 3 osnovne plocice - PWM driver, kontroler i konfiguracijski PCB. Ovo omogucava relativno jeftinu izmjenu dijela sklopa bez da diram ostatak, npr. ako jednog dana odlucim koristiti neke druge PWM drivere samo trebam promjeniti jednu plocicu i malo izmjeniti softver glavnog mikrokontrolera. Isto tako za konfiguraciju kontrolera - mogu imati 2 razlicite plocice - jedna za konfiguraciju putem DIP prekidaca i potenciometara i druga samo sa USB-UART konverterom za konfiguraciju putem PC-a.
Za PWM drivere sam odlucio iskorisiti PIC mikrokontrolere, tocnije 16F722A. Bilo mi je bitno da ima interni oscilator, hardverski I2C port za komunikaciju i dovoljno pinova za moje hirove. Na kraju je izbor pao na gore navedeni PIC jer je jeftin i, bitnije, nema puno musica u silikonu kao neki drugi. Alternativa mi je bila PCA9634 od NXP-a, ali ih nisam mogao nabaviti u normalnim kolicinama za testiranje, a bome nisam imao ni strpljenja cekati mjesec dana da stignu.
Glavni mikrokontroler je 44-pinski PIC18F45K80. Njegovog manjeg brata sam vec koristio u nekoliko navrata i pokazao se vrlo upotrebljiv nakon sta sam pronasao nacine kako zaobici neke od bugova (najgori je cinjenica da je 12-bitni A/D konverter potpuno beskoristan jer zbog greske u PIC-u zadnja 2 bita treba zanemariti pa se dobije 10-bitni A/D konverter). Ono sto je bitno je integrirani CAN modul pa ne trebam koristiti vanjski CAN IC - manje kosta, imam vise slobodnih pinova i radi kao zmaj!
Ostatak cipova je kako slijedi: LM2674 za step-down switcher (moram razmisljati "zeleno", a LM78M05 mi se nije pokazao pouzdan kod vecih ulaznih napona), ACS712/ACS711 za mjerenje struje (primarno za automatsku detekciju spojenih izlaza), BTS724/BTS716 kao izlazni mosfeti (robusni, jednostavni za koristenje, EMC kompatibilnost, integrirane zastite), MCP2551/MCP2561 za CAN sucelje, MCP2200 za USB sucelje, MCP604 za analogne ulaze i CD4093 za digitalne (schmitt-trigger). Nista posebno rijetko, ali nemoguce za pronaci u nasim trgovinama pa moram sve narucivati izvana sto me izluduje jer nema goreg nego cekati 1-2 cipa po par tjedana
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
Napredak:
PWM Driver PCB - 100% (stigao!)
Controller PCB - 100% (u dolasku)
Interface PCB - 20% (u procesu dizajna)
Softver za PWM drivere je vise-manje gotov, moram ga samo prilagoditi 16F722A PIC-evima jer sam razvoj radio na PIC16F876A. Softver glavnog kontrolera je dobrim dijelom gotov, jos samo moram dovrsiti PC aplikaciju jer trenutno sva podesavanja radim pjeske, direktnim zapisima u RAM i EEPROM
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
E...sad bi bilo dosta laprdanja s moje strane, a s obzirom da me stara upravo ganja da odemo kupit farbu za stan, onda cu staviti par slika plocica koje su nedavno stigle. Sheme i ostatak dokumentacije stize cim ih malo dovedem u red jer su trenutno razbacane posvuda.
![Image](http://arcslab.com/wp-content/uploads/starlight_driver_pcb_01-300x225.jpg)
![Image](http://arcslab.com/wp-content/uploads/starlight_driver_pcb_02-300x225.jpg)