Originalni ima dosta manjši hladilnik, zato morajo svi ventilatorji biti stavljeni v blizini hladilnika. I kutija je manja nego moja. Moj hladilnik ima desno od pločice rebra i na dole, zato sam stavijo samo en ventilator. Drugi ventilator je za grecom ali on se ne grija puno, zagrijavaju se regulatorji 7812 in 7805.viktor_medvedovic wrote:Skidam kapu za projekat
Svaka čast majstore
Primjetio sam jednu stvar na drugoj slici u prvom postu što ga je morski objavio
ventilatori su stavljeni jedan do drugoga,a ne vidim svrhu onoga što je stavljen iza elektrolita,zar nebi bilo bolje da ga je stavio na grec gdje bi imao logičniju svrhu,kao što ga je S57 stavio na grec??
Možda sam u krivu?
Ovaj 7805 je dosta kritičan je preko njega idu releji i ventilatorji i na ulaz mu dolazi 12 V, tako da se na njemu proizvodi dosta velika toplota.
Možeš staviti večji trafo ali obavezno trebaš na ločenom izlazu imati odcepe za 2*12V / 2* 5A i 2*12 oko 10w. Ispravljač radi tako, da do napona 12,5 V upotrebljava samo jedno navitje od 12 V/5A od 12.5 V dalje na ulaz dolazi 24V izmeničnog napona. Mali trafo napaja mikroprocesor, releje i ventilatorje, zato treba da bude regulacjiski del napajan iz svog trafota. Samo tako može procesor kontrolirati izlaz napajalnika ma bilo šta se dešava na izlazu ispravlača.ElectricalMonster wrote:A ne bi bilo jednostavnije umesto to malo trafo da se upotrebi malo veci torus, recimo ako je bio potreban torus od 120 vati da se upotrebi nekoi od 150 vati, da se ifrli toa malo trafo i da se smanji plocica, ili bas strikno mora te napone da se dovede iz drugi trafo.
Lp, zvpne