problem sa tv beko izgubio sliko,nece da starta

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
misafo

problem sa tv beko izgubio sliko,nece da starta

Post by misafo »

poz,imam problem sa tv beko(ne znam koji je model ai imam sliku)
http://media.okidoker.com/data...31117_ ... 1275125490

naime pre nekoliko dana pocela je da se suzava slika i da se pojavljuje cena linija po sredini ekrana i u nekim situacijama podjeli sliku na dva dijela.
ali to se nekad pojavi pa samo se vrati na svoje.
sada je problem sto ne mogu nikako da ukljucim tv.ne sija ni ona lampica,kada ga ukljucim u struju lampica se ne pali i pocne nesto da pisti u tv(svakih 1 sekundu pisne ciu,...ciu,...ciu).prije nego sto ga raskolpim zelim da cujem u cemu bi mogao biti kvar i sta da pogledam.hvala
misafo

Re: problem sa tv beko izgubio sliko,nece da starta

Post by misafo »

sada sam raklopio tv pistanje se cuje kod vn trafoa.na onom velikom tranzistoru (bu xxx) nema nikako napona.iskljucio sam one 4 zice (crvena,plava,bijela,zuta)idu od trafoa na tv,dioda se ukljucila,prestalo je piskanje.kada probam da ga ukljuci dioda promjeni intenzitet kao da se ukljucuje tv ali nista se ne desava.neko da me uputi gdje,sta da provjerim?
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: problem sa tv beko izgubio sliko,nece da starta

Post by nano »

Vjerovatno ti je otisao taj BU.Izmjeri ga.Ako ti je linija bila
vertikalna provjeri sve oko tog konektora kojeg si odspojio.Te zice idu na otklonski kalem ,je li tako?
Dobro provjeri sve hladne lemove i sve blok kondenzatore oko tog konektora i BU tranzistora.Provjeri i spoj tih zica na otklonskim kalemovima oko vrata ekrana.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Post Reply