Pozdrav,
prilikom popravka, odnosno zamjene izgorjelog ventilatora na aparatu za varenje "Varstroj Varko" zdrobio sam diodu koja se nalazila na pločici.
Molim pomoč oko identifikacije diode ako ko zna.....prema ostatcima koji su ostali bila je staklena sa crvenom i crnom bojom, a prilažem i sliku nacrtanu u paint-u kako je izgledao simbolna pločici.
Pošto neznam ni kako se označavaju diode napisao sam i dvije oznake....
Hvala
Identifikacija diode
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Identifikacija diode
Ispričavam se ako nisam dobro napravio sa postavljanjem linka za sliku......
Desni klik na ikonu.....save url slike.....u novom prozoru u polju za upis adrese linka.....desni klik ....paste...enter
Desni klik na ikonu.....save url slike.....u novom prozoru u polju za upis adrese linka.....desni klik ....paste...enter
Ne vidi se slika, pročitaj pravila ili ispod posta kojeg dodaješ ima opcija "Upload Attashment" zatim klikni na prekidač "odaberi datoteku" koja treba biti na tvom računaru i ne veća od 400×400 piksela, zatim "add the file" klikni u polje poruke gdje će biti slika a potom na prekidač "Place inline" i eto ga
-
druze to ce najprije biti da je zener dioda ,provjeri pinove na ploci gdje se nalaze.Zener dioda sluzi za regulaciju napona i postavlja se tako da je inverzno polarizirana(anoda je spojena na masu a katoda na veci potencijal) ako je tako spojena vjerovatno je zener
...a može biti i stara dobra 1N4148. I njih ima u takvim kućištima, bez oznake.
Lijenost je iz raja izašla.
Evo pokušat ću poslati nove slike, pa ako još ima dobrih zainteresiranih za pomoć?
Osim slike evo i par stvari da malo opišem i popratim sa oznakama.
Aparat za zavarivanje: Varstroj Varko 1205 (serial NO: 914078)
- Attachments
-
- Slika 2.jpg (45.97 KiB) Viewed 2540 times
Ako je u kolu geit-a od tranzistora (IGBT-a), mogla bi biti zenerica od 18 V.
(znam da je tako kod VARIN-a 1600)
(znam da je tako kod VARIN-a 1600)
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti