plocica

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

rainbow

plocica

Post by rainbow »

kako mi je najbolje topit plocicu?
kolko para, tolko muzike...
juka vk
Pravo sam se raspisao :)

Post by juka vk »

ako mislis na izradivanje tiskane plocice, (ako je neradis foto postupkom nego flomasterom, peglanjem termo folije ili selotepom ) dobro ti je solnom kiselinom (ono s cim ti stara pere WC mozes kupiti u trgovini) i hidrogenom (mozes ga nabaviti u farfumeriji ili negdje di se kupuje boja za kosu (to ti je hidrogen za bojanje kose mislim 12% moze i manje ja mislimm oko 4% (ali je bolje sto vise %)).
Stavis plocicu u neku posudu stavis malo solne k. tek toliko da ti cijela plocica bude namocena i stavis otprilike pola hidrogena koliko si stavio solne k.

Samo pazi ruke jel je opasno i nemoj udisati pare i malo muckaj to da se prije izradi a cim se izradi vadi plocicu van da ti se neizgrizu vodovi i to je to ako te nest zanima pitaj.
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: plocica

Post by jopagti »

rainbow wrote:kako mi je najbolje topit plocicu?
Imas s nekim granulama u chipoteci (to nisam radio pa ti necu objasnjavat :) ) i (onako kako ja radin) s H2O2-Vodikov peroksid ili hidrogen i HCl-solna kiselina.I H2O2 ti mora minimalno bit 10% ako mozes nabavit 30% (ko ja 8) ) budi sretan.Mozes to kupiti u ljekarni (ne poljoprivrednoj) 10% ce ti dat ako nesto smants :twisted: A 30% jedino punoljetnim osobama uz detaljno ispitivanje (ja san toga posteđen 8) ) a HCl 18% ti je dovoljan ja san uzea tako 10-ak kn 1l al jedino pazi da je cisti tj da nema nikakvi mirisa...Od HCl-a pakovanje je isto ko za destiliranu vodu.

Nadi neku posudu staklenu ili keramicku (samo NE METALNU) i stavis plocicu (vidi da je posuda pribliznih dimenzija ko plocica moze pepeljara staklena) i nalijes HCl dok ne prekrije plocicu i sada nalijes H2O2 dok ne vidis reakciju (mjehurici na plocici) ako je 30% onda ne treba puno i ide ko ludo :twisted: sa 10% slabo-jadno-mizerno.

Mislim da je ovo bilo vise manje sve ukratko.Ako nesto nije jasno javi se na PM
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: plocica

Post by jopagti »

Ja san opisa slicno ko juka vk...Plocicui trebas dobro pripremit vidi na ovoj stranic (otud san ja naucia) i tamo ti nema jekanje s H2O2+HCl :roll: Al imas dobre tehnike u dizajniranju detaljno opisani 8) Npr-termo folion ODLICNO tako ja radin 8) evo stranice
http://www.elektronka.com/vodici/
rainbow

Post by rainbow »

ok, hvala. uzet cu u prijatelja spomenute granule pa cu rjesit to. crtan flomasteron, jel triba na ista posebno pazit?
kolko para, tolko muzike...
UNWANTED

Post by UNWANTED »

kozu :lol:
nezelis da te sprzi pa da dobijes rane
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
Firkragg

Post by Firkragg »

Domaca 20% solna kiselina nemoze nagristi kozu. Peroksid se ionako stavlja na kozu.

Treba paziti jedino oci jer je odvratno ako kiselina upadne u njih.
UNWANTED

Post by UNWANTED »

neznam sta vi koristite ali ja koristim 35 postotni hidrogen i solnu kiselinu imo sam iskustva bliskih
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Pazi na vrstu flomastera! Jako sam se iznenadio skoro kad sam nacrtao neki power supply flomasterom koji inace koristim i kad sam potopio u kiselinu , flomaster se rasuo u sitne trunke od oko pola milimetra , jako cudno! Inace ako ne koristis dobru vrstu flomastera kad potopis u HCl nestane flomaster i tamo gdje je bio pojavi se zuckasti rastvor! Predlazem ti da koristis H202 + HCl jer je jeftinije. Ja sam udisao paru i nije mi nista bilo. Hidrogen 30% przi kozu , kad se pospes ostane bijelo i JAKO pece! Sa kiselinom se nikad nisam posuo i ne zelim :) Rastvor u kojem namaces plocicu je bezopasan.
Firkragg

Post by Firkragg »

Nema potrebe za 30% peroksidom, dovoljan je onaj za kosu 10% i kiselina 19%.

Ja plocice oduvijek staavljam i vadim rukom i evo jos sam ziv.

Kiselina je totalno bezopasna za kozu, tek iznad 25% smatra se nagrizajucom (do toga je samo nadrazujuca).

Treba paziti na odjecu jer lako ostavlja rupe.
UNWANTED

Post by UNWANTED »

ja od prvog puta od kad razvijam koristim tih 35 posto i sve je ok jedino sto koj put zaboravim pa je uhvatim rukom ali vec dugo nisdam razvijao nis tako da su mi ruke ljepe :lol: :lol: :lol: :lol:
juka vk

Post by juka vk »

ostavi ti flomaster i lati se termo folija laserskog printera i pegle,

fino si na kompu napravis plocicu u nekom PCD programu kojih ima puno ja radiom sa PCB designer-om kojeg mozes skiniti www.elektronika.ba , a mozes i raditi u paintu ili nesto slicno ali vaj PCB designer je super.

Napravis si plocicu i isprintas laserskim printerom na termo foliju (to ti je ono za grafoskop mozes kupiti u knjizari), ako nemas laserski printer isprintas na papir i odneses da ti kopira u kopiraoni (pazi samo da ti dobro kopira da budu vodovi neprozirni (pitas ih da ti malo podeblaju ako mogu u kopiraoni ako se vodovi budu prozirali).
Nakon toga ocistis dobro plocicu sa nekim finim šmirglom da se bolje izradi, i stavis na nju foliju(onu stranu di je tinta) samo pazi da ti folija i plocica nebudu masne (najbolje da ih poeres onim za pranje sudja)
i dakle stavis foliju na plocicu i na foliju cisti bijeli papir i uzmes peglu, ukjucis je na max i odma pocnes trljat dad se postupno zagrije i takom trljas 5 min ali pazi da ti se folija nedeformira previse (ja to radim tako kad mi se pegla zagrije skroz(kod se izgasi ona zaruljuca ja je malo zagasim ja onda nako malo vremena opet upalim). Moras ravnomjerno trljati da ti se sve fino preslika.
Kad budes mislio da je gotovo probaj dici foliju da vidis jel ti se preslikalo , ako je grunes to u ladnu vodu i onda izradujes (kao sto sam ja rekao solna k. i hidrogen). Ako ti se nesto nepreslika dobro popravis sa flomicem. i ro je to . A kad izrads plocicu sa šmirglom skines tintu sa bakra.

Evo ovako ja radim plocice i super sam zadovoljan, ako nekog nesto zanima moze me pitati ili otici na http://www.elektronka.com/vodici/tiskane-plocice5.php a tu se moze naci i o svim vrstama izrade i jetkanja (vec je neko u prvim postovima to naveo.

Evo silke plocica koje sam radio

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... locica.jpg

ČOVJECE STO SAM SE RASPISAO ! :shock: :P
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

gdje u Bih kupiti
Razvijač za foto postupak, Natrijumhidroksid
i
fotooslojene pločice
Ako imate neki broj telefona?
wizard
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

Hidrogen 30% przi kozu , kad se pospes ostane bijelo i JAKO pece!

Istina ziva, meni citave ruke bile bijele. Kod nas ima u apotekama kupiti 35%, 100ml dodje 3.5km i ne moras puno trpati jer je jak a brzo rastvori. Najisplatniji je, jedino sto ponekad malo ruke pobjele :lol:
Firkragg

Post by Firkragg »

mirel wrote:gdje u Bih kupiti
Razvijač za foto postupak, Natrijumhidroksid
i
fotooslojene pločice
Ako imate neki broj telefona?
HaOH ti je obican natrijeva luzina. Ima u obliku baze (kruto) i kao tekucina, samo trebas odrediti posottak.

Uglavnom ide malo, ne toliko da ti pozuti ili izjede ruke i to je negdje ok za plocicu.
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Ja radin trmo folion ivise san nego zadovoljan 8) Vidi moj i juka vk postove pa nadi stranicu.Ja san iskreno iz pocetka nosija cvikere i naocale kada bi radio plocice.Al sada ubacin u novoj roibi bez rukavica....Nije da se hvalin nego san iskren :lol: Termo folija i pegla su jeftini nacini i podosta kvalitetni
juka vk

Post by juka vk »

e <<<<JOPAGTI>>>> jel mi mozes samo reci sto se tice peglanja (radio sam samo 2-3
plocice pa se nisa jos dovoljno uvjezbao) kako ti peglas jel radio sam jednu duzu plocicu pa mi nije bas dobro ispalo, ali tinta na foliji je bila losa jel to mozda zbog toga i kako ti peglas jel pocnes peglati sa ugrijanom peglom ili sa hladnom pa je grijes kolko trljas itd.
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

E ovako:
1 dobro ocisti plocicu malo u jaru il sl. i onim metalnim za lonce (moze s sa malo laganog brus-papira :wink: ) plocicxa ti mora bit cista jel ce ti polje ostat tinta na njoj
2 upalin peglu je na malo vise od srednje cekan da se ugriju (da se ugasi ona lampica gore) i sada stavin foliu na plocicu i peglan malo pomicen peglu malo je ostavin da stoji na mjestu.I sada malo dignes foliu i vidis jel tinta ostaje ako ostane do pola onda ponovo...Uglavnom ako se jedva vidi malo povecas temp. i duze drzis da se tinta posteno uhvati :D To bi bilo ukratko to ako radis duzinsku plocicu onda naravno pomices malo peglu.Na onoj stranici je sve super objasnjeno 8)
Ako su ti vodovi tanki mozda nece naj bolje ostat!I ako podebljavas nemoj koristit obicne markere jel se u kiselini otope kada stavis kap hidrogena vise ga nema :lol:
UNWANTED

Post by UNWANTED »

ove tekuce gluposti za ciscenje ni nemoj koristiti vim je zicer
Firkragg

Post by Firkragg »

Za ciscenje je jedino dobro - celicna vuna...
Post Reply