sjekac stiropora

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
register

sjekac stiropora

Post by register »

Pokusavam da napravim sjekac stiropora.
Nabavio sam cekas zicu, 0.33
Napajanje od pc-a 400 W

Spojim cekas sa zutom zicom ( 12V, 17A ) , cekas zica se pocne grijati, ali ne vrti ventilator.
Nabavim drugu cekas zicu ovaj put (0.5 ) i pokusam opet, ali isto.

Kod mjerenje cekas zica 0,33 , 40 cmm , otpor 7,1oma
Mjerio sam i ovu od 0,5, 40 cm, otpor 3,2

Otpor je mjeren na krajevima.

Moje pitanje je, da li ja imam dovoljno A, V, i W za ovo sto pokusavam?
Kako mogu ovo napraviti, bez da opteretim napojnu jedinicu, a da mi sve radi kako treba?

Hvala za odgovore
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: sjekac stiropora

Post by nano »

Koji ventilator se ne vrti?Na napojnoj ?
Opterecenje ti nije preveliko,kod vecine napajanja za pc ventilator odmah starta,cim se pokrene i napojna,ali mozda je kod tvog da ne vrti ventilator dok se ne zagrije napojna.
probaj je na nekom pc-u ,ako ne upali ventilator nakon par minuta rada,onda ti ne valja ventilator.
Zica od 0,3mm na 12 volti vuce oko 12/7=1,7 A i na 12 v ima snagu oko 20W.Za onu drugu racunaj duplo na 12 V.
Probaj to spojiti na 5V pa vidi rezultate.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
register

Post by register »

Hvala na odgovoru,

Prije nego sto sam sve poceo, ispitao sam ispravnost zica, kao i koliko na kojoj zici imam V.
Kod ukljucenja napojne jedinice, ventilator se odmah zavrti i ne staje.
Nakon toga sam, samo stavio krokodilke na zicu i upalio napojnu. Sve stane na 12V.

Evo probao sam sa crvenom zicom, i ventiralor je radio dok ja nisam ugasio.

Crvena zica koja ima ove vrijednosti. 5V i 32A. zica se grije.
Testirao sam intrumentom i doslo je sve do 100C, a onda sam ugasio napojnu.
I=5/3,2 = 3.7A, W=5x3.2 = 16W
Ukupno wati koliko moze isporuciti ova zica 5x32=160 ( VxA=W)

Sta ce biti kada temperatura cekasa pocne rasti, zar nece otpor zice rasti?
Hoce li se napojna ugasiti, zapaliti ili sta?
Planiram ici oko 230C, zato pitam.

Pozdrav,
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

Te napojne su osjetljive na veliku pocetnu struju,zato ti zastita reagira kada spojis na 12v.Za taj rezac ja bih ti preporucio neki torusni trafo za halogenu rasvjetu 12v 50 VA.Na njega ces moci spojiti i tu tanju zicu ,samo stavi osigurac na sekundar T5A.
Ako ti na tom tvom napajanju sve radi na 5 v ,onda mozes raditi i tako.Otpor zice ce rasti, time ce se i struja smanjivati i tu nemas brige.Sada treba eksperimentalno utvrditi koliko zice ti treba da se zica ne pregrijava,a da napajanje radi i da mozes rezati stiropor.
register

Post by register »

nano wrote:Te napojne su osjetljive na veliku pocetnu struju,zato ti zastita reagira kada spojis na 12v.Za taj rezac ja bih ti preporucio neki torusni trafo za halogenu rasvjetu 12v 50 VA.Na njega ces moci spojiti i tu tanju zicu ,samo stavi osigurac na sekundar T5A.
Ako ti na tom tvom napajanju sve radi na 5 v ,onda mozes raditi i tako.Otpor zice ce rasti, time ce se i struja smanjivati i tu nemas brige.Sada treba eksperimentalno utvrditi koliko zice ti treba da se zica ne pregrijava,a da napajanje radi i da mozes rezati stiropor.
Hvala na odgovoru,

Razumio sam ovo za napojne.
Razmisljao sam o ovim trafo-ima, ali mi se ne svidjaju nemaju zastite na sekundaru.
Vidim ti govoris da stavim osigurac.

VIse mi se svidja ova opcija od pc napajanje, unutra je sve ja vjerujem.
Zar se meni zica nece istopiti, ako je ja pustim da dodje do 300 recimo, 32A 5V?
Ovo je meni strasno ampera za zicu 0,5 recimo.

Izvinut ces na mozda glupom pitanju, ali davno je bila srednja skola, i sve se zaboravilo.

Hvala
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

Ne moze vuci 32 A ako je otpor zice recimo 2 oma ,na 5v je to 2,5A i ukupna snaga je 12,5W.Moze se samo malo smanjiti struja kako se zica grije.Struja ce ostati priblizno ista i zica ce se zica zagrijavati ,ali da li ce to biti dovoljno
za rezannje stiropora moras probati.Ako se ne zagrije dovoljno moras povecati snagu ili tako da povecas napon ili smanjis otpor .Otpor ne mozes smanjivati neograniceno jer moras upotrijebiti odredjenu duzinu zice,onda digni napon.Mozda ti na 12 V ne starta jer napajanje trazi neko opterecenje na 5V da bi radilo.Probaj spojiti tu tu zicu na 5V i onda
isti komad takav komad jos i na 12V.Ako radi mozes spojiti neku sijalicu na 5 V samo da imas opterecenje da napojna radi.
Malo treba prouciti ponovo omov zakon :D
register

Post by register »

nano wrote:Ne moze vuci 32 A ako je otpor zice recimo 2 oma ,na 5v je to 2,5A i ukupna snaga je 12,5W.Moze se samo malo smanjiti struja kako se zica grije.Struja ce ostati priblizno ista i zica ce se zica zagrijavati ,ali da li ce to biti dovoljno
za rezannje stiropora moras probati.Ako se ne zagrije dovoljno moras povecati snagu ili tako da povecas napon ili smanjis otpor .Otpor ne mozes smanjivati neograniceno jer moras upotrijebiti odredjenu duzinu zice,onda digni napon.Mozda ti na 12 V ne starta jer napajanje trazi neko opterecenje na 5V da bi radilo.Probaj spojiti tu tu zicu na 5V i onda
isti komad takav komad jos i na 12V.Ako radi mozes spojiti neku sijalicu na 5 V samo da imas opterecenje da napojna radi.
Malo treba prouciti ponovo omov zakon :D
Zamjenio sam napojnu jedinicu drugom, i gle cuda radi na 12V
No medjutim do 230C imam samo na 19 cmm i tu je otpor 1.5
Govorim o zici 0.5 ...

Sada ovih mojih 12V treba pojacati ( naci nekakav drugi trafo ) i imat cu sigurno oko 35Cm ovu temperaturu.To je ono sto mi treba .

Ohmov zakon da
Post Reply