SMPS transformatori i sklopovi

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

mojalovaa
Napredujem
Napredujem

SMPS transformatori i sklopovi

Post by mojalovaa »

Posto vec neko vreme razmisljam da si odradim SMPS napajanje 10W sa konstantnim naponom a mozda i strujom otvaram novi projekat.

I ako to na prvi pogled sve djeluje veoma jednostavno , nakon malo citanja sam shvatio da to i nije bas tako , odnosno da je jako tesko napraviti SMPS izvor napajanja sa iskoristivosti vecom od 85% a upravo je to meni cilj.

Zelim da napravim sljedece :

Ulaz napajanja da bude od 86-260V
Izlazni napon da bude 34V
Izlazna struja da bude 350 mA

Iskoristivost = ili > od 85%

Da moze raditi dugotrajno i stabilno bez nekih problema , odnosno da ako treba moze da radi 24 sata na dan recimo 10 dana bez gasenja sa 90% opterecenja.

Ja sam planirao da koristim neki od SMPS cipova kao sto su TNY 276 ili 277 ili VIPer 12 ili slicno.

Molio bi vas za savjete ili ideje , odnosno ako ima netko iskustva sa time da mi pomnogne da se odlucim sta i kako da pocnem.
Naravno ovdje mogu i drugi da pisu na tu temu nevezano za moj projekat , odnosno vidio sam da je dosta malo pisano na ovu temu .

Hvala svima unapred.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: SMPS transformatori i sklopovi

Post by pedja089 »

Ono sto mislim da je najbolje resenje za takve snage je flyback sa UC3842.
Recimo ovako nesto
http://www.pocketmagic.net/wp-content/u ... smps_4.png
Ili sa povratnom spregom sa sekundara
http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/au ... verter.GIF
Ovde je jako bitno kako okreces namotaje.
Naponi na izlazima flyback-a su proporcionalni. Sto znaci ako imas vise sekundara, ukoliko opteretis jedan sekundar, pasce napon na svim sekundarima. Tako da skoro i nije bitno sa kojeg sekundara uzimas povratnu spregu. Pod uslovom da su namotaji dobro magnetno spregnuti.
Kod ovih trafoa je obavezan procep u jezgru. Mozes napraviti tako sto obrusis srednji stup, ili samo umetnes nesto izmedju polovina jezgra, deblji papir, foliju plasticnu ili sl...
Edit:
Jos malo na tu temu
http://www.elitesecurity.org/t468696-Ra ... aksi-nacin
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Mislim da cu za pocetak ostati na jednoj do verzija TNY ili VIPer , prije svega zbog veoma jednostavnog sistema rada sa njim , jeftinih djelova a i dosta su se pokazali pouzdanima u radu.

Dali itko ima informaciju gdje se moze kupiti feritnih EI ili EE jezgri sa plasticnim kucistem za namotavanje zavojnica na njih?
Meni treba do maksimalnih snaga od mozda 150W , a za sada do 30W.

Stvar je u tome da sam odabrao jedan od ova dva proizvodjaca SMPS drivera je jer cjel sklop je dosta jeftin kada se pravi i u vecini slucajeva je ispod cjene trafica te snage.

Znam da boja jezgre ima za svrhu da oznaci do koje se frekvencije moze koristiti feritna jezgra , kod mene su jezgre crne boje , odnosno boja ferita crno sivkasta , i mislim da je to za frekvencije do 200 kHz.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Najlakse ti je da izvadis jezgro iz napajanja pc-a.
Na nekima imas cak i oznaku pa pogledas. A ako nema oznake, onda jednostavno pogledas Rt i Ct na drajveru koji je u napajanju, i izracunas frekfenciju...
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

To znam , medjutim , to je za moje potrebe prevelikih dimenzija , za 30W je jezgra 22/19/6 mm , tako da nema smisla da stavljam jezgru od 400W da bi koristio 30W.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Flyback ima najveca jezgra za istu snagu u poredjenju sa drugim topologijama.
To jezgro od 400W sto je radilo kao forward u atx napajanju, moze da da po mojoj proceni nekih 150W, ako se koristi kao flyback.
Mada u napajanju od pc-a imas i pomocno napajanje sa manjim trafom koje bi mozda moglo da se navuce do 10ak W...
Neku velicinu izmedju ta 2 jezgra ces tesko naci iz nekogu uredjaja...
Nemam pojma odakle si, ali ako si iz Srbije retam ima najveci izbor jezgara za smps.
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Ja sam iz hrvatske.
Inace nisam ljubitelj koriscenja starih komponenti , ja 90% komponenti u razvoju koristim nove , ovako kada uzmes nesto koristeno ne znas dali valja ili ne , i onda kada ne radi nesto glavom lupas o zid jer ne znas odakle da krenes , dali djelovi valjaju ili ne i slicno.
Nije hitno , vec ce mo nesto da nadjemo na trzistu za kupiti.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Trafo, tacnije jezgro, radi 100%, jer u njemu nema sta da se pokvari... Sve cak i da pukne za flyback prilepi ga, i eto ga jos mali procep koji ne skodi nicemu.
Do tih jezgara se prilicno tesko dolazi, pogotovo manjih....
LAF
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by LAF »

@mojalovaa, probaj kod ovih, ako nema na lageru, otidji na site RS COMPONENTS. UK, sto ima
kod njih mogu ti nabaviti, pogotovo jer ste EU.-
http://hr.rsdelivers.com/catalogue/cate ... /9108.aspx

pOz
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Evo jedan radni kolega , za koga sklapam elektroniku ce mi poslati jednu za probu E20 pa cemo dalje da vidimo , inace on radi smps napajanja , samo malo vecih snaga i kaze da TNY i VIPer su nenadmasivi za te stvari , malo djelova a vrhunski rade ako se drzi onih pravila datih u podacima proizvodjaca.

Pedja089 , meni izadje po proracunu na na primar treba da mi ide 60 namotaja zice 0.3 mm , dali je to ok.
Frekvencija je 30 kHz , radni napon od 86 do 260 V , snaga na sekundaru je cca 10W , sekundar bi mi bio 38V i 350 mA max. struja.
Na sekundar mi ide 16 namota , o.6 mm debljine.

LAF , hvala puno na linku , odlicna stvar , sada se za prototip ne moram sekirati , znam gdje mogu da kupim , sada cu dobiti 1 za probu , a za dalje ce mo da vidimo.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ne bih znao napamet reci, jer nisam radio sa tim jezgrom...
Zvuci mi nesto sto bi moglo proci. Rekao si minimalni radni napon 110Vdc, izlazni 38, odnos je oko 3.
Ako si za primar dobio 60, znaci sekundar 3 puta manje... To mu dodje tu negde.
Ja uvek namotam koji namotaj vise na primaru... Ali mislim da je to to...
Kod motanja trafoa bitno je da vodis racuna o izolacijama...
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Jedan program mi racuna 60 a jedan 120 namota , sada nisam pametan sta je bolje od toga.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Onda ti je lako... Izracunaj minimalnu potrebnu induktivnost primara.
Namotaj 60 zavojaka, pa izmeri induktivnost kada sklopis kalem(ne zaboravi na procep).
Trebao bi da dobijes jedno 10-30% vecu induktivnostr kada meris unimerom kolika je.
Ako ti je to ok, onda ostavi 60. Ako nije namotaj 120.
Malo mi cudna tolika razlika, proveri parametre sve, max napon napajanja, frekfencija itd...
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Trenutno su mi se slile neke obaveze oko montaze i lemljenja elektronike pa sada par dana necu stici osim teorije nista da uradim po tom pitanju.
Moram jos jednom da sve pregledam in da vidim gdje gresim , mozda gresim u odabiru jezgre , kako znam koji je matrijal na kojoj jezgri koriste?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ako kupujes novi, pogledaj karakteristike. Od materijala zavisi induktivnost, max frekfencija itd.
Ako ga skidas odnekle, proucis malo kolo pa pogledas na kojoj je frekfenciji radio.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Možda ovo štogod pomogne:

http://tahmidmc.blogspot.com/2013/02/fe ... on_22.html

Inače, trafoi za pomoćna napajanja u ATX SMPS-u (jezgra EE-19) mogu preko sebe progurati nekih 15 do 20 vata .
Lijenost je iz raja izašla.
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Molim vas ako netko ima za eagle 5.6.0 library za E20 transformator (za swicher ) sa svake strane ima po 5 nogica , razmak izmedju nogica 3.81 mm , velicina jezgre je 21.2 x 22 mm.
Naravno moze i link sa kojeg se moze skinuti , ja imam za E30 ali nemam za E20 , inace proizvodjac je epcos ( siemens) .

http://www.mouser.com/ds/2/136/e_20_10_6-10879.pdf

Hvala
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Nacrtaj. Ili ga potrazi u farnellu pa vidi ima li lib od njih. Za dosta stvari imaju lib za eagle.
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

Pedja 089 , pogledao sam ali nema nista za tu jezgru , vremena bas i nemam da to sada crtam a i nisam bas vjest u crtanju elemenata , samo sam 2 puta crtao a i to je bas potrajalo.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Nemas sta da crtas...
Uzmi gotov trafo iz eagla, i ispremestaj mu padove kako ti odgovara.
Post Reply