PIC vs ATMEL vs MSP
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: PIC vs ATMEL vs MSP
Ne bih htio ulazit u "rat" Microchip vs Atmel, ali mislim da autor članka poteže na stranu PIC-a. Osobno radim s oba kontrolera, u pravilu oba odrađuju posao, ja osobno preferiram Atmela malo više. Mislim da treba pročitat i komentare na članak:
Re: Why I Pick PIC
A couple of comments...
- both devices are RISC-based and use a Harvard architechture (separate program and data memory). The instruction sets are fairly similar, not like a RISC vs CISC. Seems like a wash to me.
- While the PIC clock may be faster, in general, the AVR is four times as fast as a PIC. Many ATMega instructions execute in a single cycle, while the PIC requires four clocks. A 20MHz ATMega is ~20MIPS, a 20MHz PIC18 is ~5MIPS. Even bumping it up to 64MHz only gets you 16MIPS.
Some winning AVR features
- linear data memory (no bank select paging)
- more general purpose registers (not just WREG)
- individual interrupt vectors
- peripheral features tend to be better (MUCH better in most cases)
Personally, the problem with the Arduino isn't the AVR, it's the fact that it's an Arduino.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Najvažniji zahtijev, da je DIP, moš mislit.
Da je htio napraviti bilo kakav test, što ima neke težine, trebao je nekoliko algoritama u asm zavrtit na sva tri, iliti benchmark-at, pa pomirisat rezultate. Ovo što je on servirao sa svojim semaforima je niš koristi.
Inače, radim sa MSP430, a u tom pogledu je skroz fulao. Dobio je i komentar vezano uz to (jpnorair), tako da ne moram ja.

Da je htio napraviti bilo kakav test, što ima neke težine, trebao je nekoliko algoritama u asm zavrtit na sva tri, iliti benchmark-at, pa pomirisat rezultate. Ovo što je on servirao sa svojim semaforima je niš koristi.
Inače, radim sa MSP430, a u tom pogledu je skroz fulao. Dobio je i komentar vezano uz to (jpnorair), tako da ne moram ja.

Ja kad sam video da mu je vazno da bude dip, odusto od daljeg citanja
Debilana skroz...

Debilana skroz...
- InTheStillOfTheNight
- Odlično uznapredovao
Uspoređivati mikrokontrolere na takav način je stvarno čista debilana. Zaboga, mogu i ja onda usporediti recimo LPC1768 CORTEX M3 koji se vrti na 100 Mhz sa ovim PIC-em ili AVR-om i reći kako je LPC bolji, a košta par dolara kao i PIC, kao i AVR ili bilo koji drugi...
Većina nas odabire mikrokontrolere čisto iz razloga jer ih dobro poznajemo i lakše se snalazimo u programiranju, bolje poznajemo alate kojima programiramo, jezike u kojima tipkamo... Sve ove usporedbe zapravo su bez veze jer svaki od njih može odraditi sve što zadovoljava naše potrebe. A ako ne može, uvijek možemo uzeti jači pic, jači avr ili jači ARM... nevažno je.
Većina nas odabire mikrokontrolere čisto iz razloga jer ih dobro poznajemo i lakše se snalazimo u programiranju, bolje poznajemo alate kojima programiramo, jezike u kojima tipkamo... Sve ove usporedbe zapravo su bez veze jer svaki od njih može odraditi sve što zadovoljava naše potrebe. A ako ne može, uvijek možemo uzeti jači pic, jači avr ili jači ARM... nevažno je.

InTheStillOfTheNight