radar
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
radar
ovako zanima me dali je moguce napraviti radar?
ali ne onaj ogromni koj locira avione itd...
treba mi nesto da kad se krecem npr sumom da locira sve sto se mice i ne mice visine npr.. od 30 cm do 2 i po metra
(kad idemo na paintball da najdem mete )
ali ne onaj ogromni koj locira avione itd...
treba mi nesto da kad se krecem npr sumom da locira sve sto se mice i ne mice visine npr.. od 30 cm do 2 i po metra
(kad idemo na paintball da najdem mete )
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
Volio bih i ja imati taj radar
Postoji takav radar i mi smo ga imali u svojoj jedinici u nekadasnjoj JNA.
Radi se o radaru koji je formacijski pripadao izvidackoj ceti.
Izgleda ko i svaki radar samo mu je zona pokrivanja frontalna.
Otkriva grupu pjesadije do 3km, manja vozila do 5km i kamione i oklopna do
8km. Sve se prati na nekoj vrsti osiloskopa i putem slusalica.
Sto se tice komercijalnih verzija, poznato mi je jedino da se moze kupiti marine
radar (par hiljada dolara)
Ako neko zna za neku skromniju verziju i ja bih volio vise informacija.
Postoji takav radar i mi smo ga imali u svojoj jedinici u nekadasnjoj JNA.
Radi se o radaru koji je formacijski pripadao izvidackoj ceti.
Izgleda ko i svaki radar samo mu je zona pokrivanja frontalna.
Otkriva grupu pjesadije do 3km, manja vozila do 5km i kamione i oklopna do
8km. Sve se prati na nekoj vrsti osiloskopa i putem slusalica.
Sto se tice komercijalnih verzija, poznato mi je jedino da se moze kupiti marine
radar (par hiljada dolara)
Ako neko zna za neku skromniju verziju i ja bih volio vise informacija.
-
- Odlično uznapredovao
pozdrav
po mom misljenju nema sanse da se to napravi u kucnoj varijanti posto mi je drugar u vojsci bio u radarskoj jedinici pa mi je malo objasnjavao na kom principu to radi.
a u svakom slucaju i taj vojni neznam kako moze da radi u sumi a posebno ako je mobilan.
stacionarni bi mozda i mogao nesto da uradi ali na cistini,a u sumi nevjerujem da ijedan moze da radi kako treba.
mozete misliti kakva bi "slika" bila kada bi "skenirao" sumu za koju se podrazumijeva da je puna drveca i jos kada bi bio u pokretu!
nema sanse da bi nesto moglo da se razazna tako da i ne bi imao funkciju.
pretpostavljam da postoji neka hi-tech tehnologija koja (ko zna kako) moze otkloniti taj problem sa preprekama izmedju radara i cilja koji treba da se vidi ali ja nisam cuo za to.
ps:taj mi je lik pricao kako su srusili onaj f-117 u scg!
nevidjena fora sa nekim prastarim ruskim radarom!:)
ameri mislili da se to vise nigdje ne koristi ali ovo je ipak balkan!
pozdrav
po mom misljenju nema sanse da se to napravi u kucnoj varijanti posto mi je drugar u vojsci bio u radarskoj jedinici pa mi je malo objasnjavao na kom principu to radi.
a u svakom slucaju i taj vojni neznam kako moze da radi u sumi a posebno ako je mobilan.
stacionarni bi mozda i mogao nesto da uradi ali na cistini,a u sumi nevjerujem da ijedan moze da radi kako treba.
mozete misliti kakva bi "slika" bila kada bi "skenirao" sumu za koju se podrazumijeva da je puna drveca i jos kada bi bio u pokretu!
nema sanse da bi nesto moglo da se razazna tako da i ne bi imao funkciju.
pretpostavljam da postoji neka hi-tech tehnologija koja (ko zna kako) moze otkloniti taj problem sa preprekama izmedju radara i cilja koji treba da se vidi ali ja nisam cuo za to.
pozdrav
I ovo je bio ruski radar
Mobilnog tipa, posadu cine 3 clana, od toga dvojica nose akumulatore
A radar ko radar hvata refleksije, a metal je tu daleko na prvom mjestu.
Grupa vojnika ima na sebi dovoljno zeljeza da bi ih otkrio i kvalitetniji metal detektor
A sto se tice samogradnje vjerovatno je moguca, ali bi joj trebalo posvetiti
dobar dio zivota.
Mobilnog tipa, posadu cine 3 clana, od toga dvojica nose akumulatore
A radar ko radar hvata refleksije, a metal je tu daleko na prvom mjestu.
Grupa vojnika ima na sebi dovoljno zeljeza da bi ih otkrio i kvalitetniji metal detektor
A sto se tice samogradnje vjerovatno je moguca, ali bi joj trebalo posvetiti
dobar dio zivota.
Last edited by igman on 23-10-2006, 13:21, edited 1 time in total.
je to kao iz one pjesme "el-dorado pada"?tox master wrote:
http://rapidshare(dot)com/files/354201/02_T ... _.mp3.html
i nema pjesme, i nema cuge da pozdrave forza fiume, forza fiume,forza fiume, da pozdrave forza fiume
-
- Odlično uznapredovao
tox master wrote:pa nesto slicno kao u pjesmi...
sve je odradila ruska tehnika!
jbg,trebo im uzorak tog stealtha pa likovi skinuli jedan da mogu malo da eksperimentisu!
ono skinuli
gle bas mi se svidja onaj putnicki ajmoi experimentirati skini mi jedan
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-
- Odlično uznapredovao
koliki je bio domet toga radara?Mislim da sam na netu vidio da je lik složio radar pomoću kamere ili nešto slično,možda je čak bio i toplinski senzor,nemojte me uzet za riječ!
moglo bi se prilicno jednostavno napraviti radar sa ultrazvucnim senzorima ali samo neznam da li bi domet bio bas pretjerano veliki. (samo treba naci neku malo noviju limuzinu i skinuti sa zadnjeg branika senzore )
ono na fazon kako slijepi misevi love u mraku.
zna li neko koliki domet ima slijepi mis
a moglo bi to i na toplotu samo sve je to vrlo tesko napraviti da radi vise od par metara.
pozdrav
-
- Odlično uznapredovao
bas sam na to mislio!:)Misli da aute s parking senzorom!
a u danasnje vrijeme kada ima dosta maminih i tatinih sinova sa skupim kolima to bar nije problem naci!
svejedno je da li je u pitanju mercedes,audi,bmw ili vec neki drugi auto (mada ipak mislim da su na mercedesu najkvalitetniji senzori ).
malo se salim naravno,u svakom slucaju je manje rizicno otici i kupiti senzore da ne bi imali problema kao Tuna u "Zabranjenoj ljubavi"!
ps:a to sto sam spomenuo da bi od toga mogao radar da se napravi to je bilo samo teoretski!
da ne bi neko kupio senzore pa me posle pitao za semu posto seme nemam!
pozdrav
-
Re: radar
Evo još jednog linka za ljubitelje Tesoro detektora, sve upakovano i složeno. Mislim da su tri šeme u pitanju.
http://uploading.com/files/91c5b23a/Tes ... BPack.rar/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://uploading.com/files/91c5b23a/Tes ... BPack.rar/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: radar
@Franjo, mogao si navesti da se u toj arhivi nalazi tragač metala, budući da se tema odnosi na radare. Možda si ti i još netko čuo za tog Tesora, ali ja, a vjerujem i još mnogi, nisam.
Jesi li ti gradio taj metalotragač? Ako jesi, napiši koju riječ. Kako se ponaša. Osjetljivost .... itd.
Jesi li ti gradio taj metalotragač? Ako jesi, napiši koju riječ. Kako se ponaša. Osjetljivost .... itd.