zanima me ima li ko ideju zašto mi frekventni pretvarač izbacuje error zbog prevelike struje?
pretvarač je 18.5kw i na njega su spojeni motori ukupno 10kw.
dosada je radio ispravno, ali sada čim idem startat izbaci error, a onda kada na njega spojim samo jedan motor od 2kw kao malo krene do 7-8Hz dizat frekvenciju ali mi onda strujna sklopka koja se nalazi poslije frekventnog pretvarača izbaci...
gledao sam koliku struju frekventni potegne i ispada da u samom startu povuče oko 50A a daje napon stila 10-15v...
moje sumnje su da je frekventni umruo i da ne daje dovoljan napon te je zbog tog struja prevelika..
napominjem radio je do sada...
pomoć molim.hvala.
frekventni pretvarač - sumnja na kvar
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: frekventni pretvarač - sumnja na kvar
Potrebno je provjeriti podešenje frekventnog pretvarača tj. parametri frekventnog pretvarača trebajau biti valjano podešeni i za to treba mnogo stručnosti ... za pojedine aplikacije savremeni frekventni pretvarači imaju opciju sampodešavanja (autadjust) ali u tvom slučaju vjerovatno treba ...
Dobra knjiga na ovu temu: Najvažnije o frekvencijskim pretvaračima
http://www.graphis.hr/detaljnije.php?id=87
http://www.graphis.hr/knjige.php?kateg=1&sub=3
Dobra knjiga na ovu temu: Najvažnije o frekvencijskim pretvaračima
http://www.graphis.hr/detaljnije.php?id=87
http://www.graphis.hr/knjige.php?kateg=1&sub=3
Čini mi se da svi proizvođači zabranjuju bilo kakve sklopke između frekventnog i motora !oeas wrote: ali mi onda strujna sklopka koja se nalazi poslije frekventnog pretvarača izbaci...
Čime mjeriš struju u startu i kolika je u praznom hodu-bez motora.
A ako strujna sklopka izbaci znači da motor previše vuče i neispravan je....
Provjeri dobro taj motor, megaomskim ommetrom ili spoji ga bez frekventnog i mjeri napone između faza i zvjezdišta-vidi ima li asimetrije
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
@amir što se tiče parametara frekventni i je autoadjust, uostalom radio je više od godinu dana..
hvala na knjigama, ali u literaturi se rijetko priča o problemima i kako ih riješiti, a većinu osnovnih stvari i znam što se tiče elektrotehnike jer sam u toj struci.
@whitehead strujne sklopke su ugrađene od strane stručne osobe koja je postavljala frekventni i sve ostalo i dosad nisu radile nikakav problem, na svakoj sklopki je određeno koliko može povući pojedini motor, sve više od toga bi značilo neki problem..tako da ne vidim razlog zašto nebi bile sklopke spojene a i znamo kako su proizvođači nekad i previše restriktni bez razloga (barem iz mog iskustva)..
što se tiče mjerenja struje frekventni pretvarač ima opciju mjerenja pa na njemu očitavam..kad povuče struja je oko 50A a u praznom hodu 1A.
znam pomislio sam i ja provjerit otpor na motorima ali mi se to čini totalno bez razloga jer sumnjam da bi odjednom spalilo 5 motora koji su spojeni na taj frekventni tako da mi se to i ne čini kao neka ideja..
provjerio sam rad sklopki unimetrom (uključeno/isključeno) bez rada frekventnog i nijedna ne radi problem da mi se čini neispravnom.
mislim da ću vama i sebi skratit muke i probat motore spojit direktno bez frekventnog pretvarača da se uvjerim da oni ne čine problem..gotovo sam siguran da nisu motori jer su redovito održavani i ostajem pri mišljenju da je frekventni problem i da ne radi ispravno..
hvala na knjigama, ali u literaturi se rijetko priča o problemima i kako ih riješiti, a većinu osnovnih stvari i znam što se tiče elektrotehnike jer sam u toj struci.
@whitehead strujne sklopke su ugrađene od strane stručne osobe koja je postavljala frekventni i sve ostalo i dosad nisu radile nikakav problem, na svakoj sklopki je određeno koliko može povući pojedini motor, sve više od toga bi značilo neki problem..tako da ne vidim razlog zašto nebi bile sklopke spojene a i znamo kako su proizvođači nekad i previše restriktni bez razloga (barem iz mog iskustva)..
što se tiče mjerenja struje frekventni pretvarač ima opciju mjerenja pa na njemu očitavam..kad povuče struja je oko 50A a u praznom hodu 1A.
znam pomislio sam i ja provjerit otpor na motorima ali mi se to čini totalno bez razloga jer sumnjam da bi odjednom spalilo 5 motora koji su spojeni na taj frekventni tako da mi se to i ne čini kao neka ideja..
provjerio sam rad sklopki unimetrom (uključeno/isključeno) bez rada frekventnog i nijedna ne radi problem da mi se čini neispravnom.
mislim da ću vama i sebi skratit muke i probat motore spojit direktno bez frekventnog pretvarača da se uvjerim da oni ne čine problem..gotovo sam siguran da nisu motori jer su redovito održavani i ostajem pri mišljenju da je frekventni problem i da ne radi ispravno..
ispričavam se na podatku o praznom hodu jer ustvari neznam koliko troše u njemu..1A troši ukupno od svih motora kada uopće nisu pokretani..
Dovoljan je jedan da izbaci frekventni,,,,,oeas wrote: znam pomislio sam i ja provjerit otpor na motorima ali mi se to čini totalno bez razloga jer sumnjam da bi odjednom spalilo 5 motora koji su spojeni na taj frekventni tako da mi se to i ne čini kao neka ideja..
Ajde probaj pa javi.....spoji motor i mjeri napone prema zvjezdištu.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
kao što i rekoh, direktno spojeni rade, naponi i struje su ok..znači frekventni je otišao bye bye, očito ga nešto muči pa vuče preveliku struju nemam pojma..
btw.znam dečki da bi se vi usudili dirat ga ali ja nisam majstor za elektroniku
btw.znam dečki da bi se vi usudili dirat ga ali ja nisam majstor za elektroniku