Antena-problem
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Antena-problem
Pozdrav! Imam jedno pitanje u vezi sa ovom antenom: http://elektronikabg.com/userfiles/prod ... ct_692.jpg
Zanima me da li su ove dvije zice (cijevi) koje spajaju "rogove" (ova 4 para rogova) namjerno kratko spojene na stampanoj ploci na sredini antene, ili je to neka greska. Ne mogu da skontam razlog zasto bi se kratko spajale, a ne mogu da nadjem semu ove plocice da pokusam da shvatim sa seme.
Hvala vam unaprijed!
Zanima me da li su ove dvije zice (cijevi) koje spajaju "rogove" (ova 4 para rogova) namjerno kratko spojene na stampanoj ploci na sredini antene, ili je to neka greska. Ne mogu da skontam razlog zasto bi se kratko spajale, a ne mogu da nadjem semu ove plocice da pokusam da shvatim sa seme.
Hvala vam unaprijed!
Re: Antena-problem
Imaš na mom blogu Rothamela. Sve lijepo objašnjeno. Inače po naški; to je "otvorena osmica".
Kad gledaš prostim okom, u fizičkom kratkom spoju je, no svejedno postoji induktivni otpor, koji ti iznosi 75 ohma. Tako da nije u KS
Hvala vam na objasnjenjima. Bobe, hvala za knjigu, odlicna je, samo sto nemam vremena da se detaljnije bavim tim i da prevodim sa njemackog
Pozdrav svima! Opet se patim sa antenama Sada sam uzeo ovu antenu cija je slika data u mom prvom postu i jednu riblju kost. Hocu da ih spojim putem iskrinog pojacavaca.
Problem je u sljedecem: kod obije antene zice su kratko spojene (+ i masa) pri samoj konstrukciji antene. To valjda nije problem, kao sto satsat napisao. Medjutim usljed ovoga kratko se spoje i zice koje vode signal u tv, i to ubija napon sa napajanja sto se ukljucuje za antenu sa prvog posta. Rezultat svega je da nisam dobio nista time sto sam kupio dvije antene
Kako bih mogao rijesiti problem? Ja mislim da je najbolje da na ribljoj kosti izolujem fizicki + od mase premda to znaci da moram da raskopavam cijelu antenu...
Problem je u sljedecem: kod obije antene zice su kratko spojene (+ i masa) pri samoj konstrukciji antene. To valjda nije problem, kao sto satsat napisao. Medjutim usljed ovoga kratko se spoje i zice koje vode signal u tv, i to ubija napon sa napajanja sto se ukljucuje za antenu sa prvog posta. Rezultat svega je da nisam dobio nista time sto sam kupio dvije antene
Kako bih mogao rijesiti problem? Ja mislim da je najbolje da na ribljoj kosti izolujem fizicki + od mase premda to znaci da moram da raskopavam cijelu antenu...
Pokusaj "živi vod" spojiti na antenu preko kondenzatora vrijednosti 1-10nF. Neće puno uticati na frekventnu karakteristiku antene a njime ćeš odvojiti jednosmjernu komponentu od signala (nema kratkog spoja ispravljača).
Kako ti to spajas?Jedna antena preko pojacala ,a druga bez?
Ako spojis obe antene preko razdjelnika na pojacalo neces imati kratki spoj.
Napon bi trebao ici samo do pojacala,a ne poslije do antena.
Ako spojis obe antene preko razdjelnika na pojacalo neces imati kratki spoj.
Napon bi trebao ici samo do pojacala,a ne poslije do antena.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Ma ima, većina pojačivača pa čak i aktivnih "skretnica" ima napon na izlazu.To je ostavljeno zbog napajanja pojačivača koji se nalaze u samoj anteni.
Da pojasnim Ja imam nesto (valjda pojacavac, crna kutija) ima ulaz za dvije antene a izlaz prema TV-u. Kako su kablovi koje dovodim u crnu kutiju kratko spojeni zbog kratkih spojeva na antenama, automatski imam i kratak spoj na kablu koji vodi signal ka TV-u. Posto je taj kabal ujedno prikljucen na 12[V] imam kratak spoj ispravljaca.
Pokusao sam sa kond. od 10[nF], ispravljac nije bio u kratkom spoju ali slike ni dalje nema.
Zanima me jos da li antene moraju biti vani ili mogu biti na tavanu, pod krovom?
Hvala vam unaprijed!
Pokusao sam sa kond. od 10[nF], ispravljac nije bio u kratkom spoju ali slike ni dalje nema.
Zanima me jos da li antene moraju biti vani ili mogu biti na tavanu, pod krovom?
Hvala vam unaprijed!
Niho,kakvog smisla ima stavljati pojacivac poslije pojacivaca.Antenski pojacivaci se stavljaju sto blize anteni.mogu imati jedan ili vise ulaza za antene ,na kojima ne smije biti napona i jedan izlaz ,na koji se dovodi napon i odvodi pojacani signal.Napajanje je obicno kod televizora (mozda je to ta crna kutija koju spominje laki) i iz nnjega ide kabel za tv (bez napona) i kabel za pojacivac ( s naponom).Za skretnice se slazem,ima ih koje propustaju napon ,za napajanje pojacivaca i onih koje ne propustaju.
Laki ,uslikaj ti to nesto st imas ,pa nam pokazi,da vidimo sta je
Laki ,uslikaj ti to nesto st imas ,pa nam pokazi,da vidimo sta je
Ne mogu nicim kvalitetno da fotografisem ali nasao sam ovu sliku na netu: http://www.prejeftino.com/admin/upload/ ... 4_plus.jpg
Ista stvar kao kod mene samo sto ja imam dva ulaza a ne tri kao na slici.
Koliko sam ja skontao napon od 12[V] koji se salje kablom koji ide ka TV-u sluzi za napajanje pojacavaca na onoj anteni iz mog prvog posta.
Ista stvar kao kod mene samo sto ja imam dva ulaza a ne tri kao na slici.
Koliko sam ja skontao napon od 12[V] koji se salje kablom koji ide ka TV-u sluzi za napajanje pojacavaca na onoj anteni iz mog prvog posta.
Ovo je nesto od Iskre,meni se cini.Moze biti i skretnica ,a moze biti i pojacalo,Kakve oznake imas na ulazima/izlazima?
Koje napajanje ti koristis za ovo,ako je pojacalo?Ako ti napon prolazi na ulaze za antene ,ovo je vjerovatno skretnica za 2 antene.Otvori kutiju pa vidi imas li unutra aktivnih elemenata(tranzistora)
Koje napajanje ti koristis za ovo,ako je pojacalo?Ako ti napon prolazi na ulaze za antene ,ovo je vjerovatno skretnica za 2 antene.Otvori kutiju pa vidi imas li unutra aktivnih elemenata(tranzistora)
Na tavanu mi je jedan takav iskrin, napaja se kroz antenski koaks. kabel sa 24 volta. Kakav je takav je radi već 23 godine. Šta će mu ne znam. Ja sam ubacio kondić jer sam na ulaz stavio "riblju kost" .
Evo neke slike, nazalost bolje ne mogu sa ovom opremom.
http://postimg.cc/image/rp2czsbfb/
http://postimg.cc/image/o80awtcd3/
Ne znam da li je pojacavac ili skretnica, ali ja mu saljem 12[V] na ulaz putem koaksijalnog kabla, a izvor je ispravljac koji napaja pojacavac na anteni sa mog prvog posta.
http://postimg.cc/image/rp2czsbfb/
http://postimg.cc/image/o80awtcd3/
Ne znam da li je pojacavac ili skretnica, ali ja mu saljem 12[V] na ulaz putem koaksijalnog kabla, a izvor je ispravljac koji napaja pojacavac na anteni sa mog prvog posta.
Na drugoj slici desno imaš ferit sa zavojnicom. Ja mislim da će biti dovoljno samo to skinuti. Pomoću te zavojnice napon se šalje u samu antenu....
ps. Ako sam dobro vidio; sa lijeve strane ideš koaksijalcem prema ispravljaču; a desno se mogu spojiti dvije antene
2ps. ili je obrnuto.... imam negdje snimljeno to pojačalo; nekad je bilo jedno od kvalitetnijih
3edit. pročitaj vrijednosti tri otpora iznad svakog trazistora
ps. Ako sam dobro vidio; sa lijeve strane ideš koaksijalcem prema ispravljaču; a desno se mogu spojiti dvije antene
2ps. ili je obrnuto.... imam negdje snimljeno to pojačalo; nekad je bilo jedno od kvalitetnijih
3edit. pročitaj vrijednosti tri otpora iznad svakog trazistora
Nakon određenih kratkih konzultacija imam dvije opcije:
1. lijevo ispravljač sa TV, desno antena sa predpojačalom, u sredini druga antena
2.lijevo antena, skroz desno ispravljač sa TV, a u sredini drugi TV
Da odabereš opciju izmjeri tranzistor (emiter je u sredini). Kad saznaš gdje je baza (tu dolazi antena)
I onda treba taj feritić izbaciti.
1. lijevo ispravljač sa TV, desno antena sa predpojačalom, u sredini druga antena
2.lijevo antena, skroz desno ispravljač sa TV, a u sredini drugi TV
Da odabereš opciju izmjeri tranzistor (emiter je u sredini). Kad saznaš gdje je baza (tu dolazi antena)
I onda treba taj feritić izbaciti.
Evo ovdje na stranici 21 i 22 kaze da je 3oph pojacalo sa 1 ulazom i napajanjem 12v
http://www.iskra.si/mma_bin.php/$fId/20 ... tennas.pdf
mozda sta pomogne
http://www.iskra.si/mma_bin.php/$fId/20 ... tennas.pdf
mozda sta pomogne
Bobe, i bez mjerenja mislim da su ova dva prikljucka (koji su blizu jedan drugom) za antene, jer na jednom pise A+ a na drugom samo A. Na ovom usamljenom prikljucku pise TV+. Prikljucak oznacen sa A+ je kratko spojen sa TV+ dok je prikljucak oznacen sa A spojen preko kondenzatora sa A+. Tako sam ja na osnovu ovoga zakljucio da ovaj uredjaj sluzi da se dvije antene prikljuce na jedan tv Na plocici pise 12[V] sto oznacava napon napajanja. Ja sam mislio da taj napon stize iz televizora putem koaksijalnog kabla.
Nano, ako je ovo pojacalo sa jednim ulazom i napajanjem, za sta mi je onda ovaj treci izvod i gdje dovesti napajanje?
Unaprijed se zahvaljujem!
Nano, ako je ovo pojacalo sa jednim ulazom i napajanjem, za sta mi je onda ovaj treci izvod i gdje dovesti napajanje?
Unaprijed se zahvaljujem!
Odlično; znači moja prva opcija:
1. Od televizora ide koaksijalni kabal u antenski ispravljač, a iz njega koaksijalni kabal na pojačalo na mjesto gdje piše TV+.
2. Tvoju antenu spoji na srednje mjesto; tamo gdje piše A; i sve će funkcionirati
3. Ako želiš spajati još jednu antenu onda moraš skinuti onaj mali ferit sa zavojnicom pored A+
Znači :1. lijevo ispravljač sa TV, desno antena sa predpojačalom, u sredini druga antena
1. Od televizora ide koaksijalni kabal u antenski ispravljač, a iz njega koaksijalni kabal na pojačalo na mjesto gdje piše TV+.
2. Tvoju antenu spoji na srednje mjesto; tamo gdje piše A; i sve će funkcionirati
3. Ako želiš spajati još jednu antenu onda moraš skinuti onaj mali ferit sa zavojnicom pored A+
Bobe, hvala puno na pomoci, i svima ostalima, takodje!
Eksperimentisao sam i ranije, pa sam zakljucio kada spojim sve ovako kao sto si rekao, fino radi, mada jos nemam sve programe koje zelim.
Jos cu pokusati da uklonim ovaj ferit i stavim i drugu antenu, mada sam i ovako zadovoljan.
PS. Antene sam postavio vani i situacija je mnogo bolja, mada kod komsije antena radi savrseno i na tavanu. Cudne su mi ove telekomunikacije
Hvala jos jednom, pozdrav!
Eksperimentisao sam i ranije, pa sam zakljucio kada spojim sve ovako kao sto si rekao, fino radi, mada jos nemam sve programe koje zelim.
Jos cu pokusati da uklonim ovaj ferit i stavim i drugu antenu, mada sam i ovako zadovoljan.
PS. Antene sam postavio vani i situacija je mnogo bolja, mada kod komsije antena radi savrseno i na tavanu. Cudne su mi ove telekomunikacije
Hvala jos jednom, pozdrav!