Pitanje molim pomoc...

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
cliori77
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Pitanje molim pomoc...

Post by cliori77 »

pozz evo mene nakooooon dugo vremena.

imam jedno pitanje za profesionalne elkronicare :D

nadam se da cete mi pomoci radi se o auto radiju.... :azdaja: :azdaja:

Htjeo bih da mi radio ostane raditi dok palim auto jel potrebna neka sema ili je dovoljno samo staviti neki kondezator na + :ohno: :ohno:

p.s. o elektronici neznam puno :oops: :oops:

Hvala unaprijed pozz
cliori77
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Re: Pitanje molim pomoc...

Post by cliori77 »

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: please help me :( :( :( :(
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Na što misliš pod "ostane raditi dok palim auto"?
Lijenost je iz raja izašla.
dejan3

Post by dejan3 »

Gasi ti se radio kada palis auto??? :shock:
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Vidim, u odgovoru nisi tako brz kao u pitanju. Nema veze. Dakle, ako ti radio prestaje sa radom dok imaš uključen elektropokretač, sve što trebaš napraviti je napuniti akumulator jer siroti radio dobije prenizak napon dok elektropokretač radi.
Amir_H
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Interesantno pitanje ... i moj radio se gasi dok "palim" auto vjerovatno zato što alnaser povuče svu struju pa radio ostane bez struje.

Mislim da se problem može riješiti pomoću jedne diode i malog akumulatora 12V .

Treba napojiti ovaj mali akumulator sa velikog akumulatora auta preko diode, a zatim radio napojiti sa malog akumulatora. Međutim ako ovako radiš možda neće raditi automatsko isključivanje radija kada izvučeš ključ itd itd
cliori77
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cliori77 »

Zez wrote:Vidim, u odgovoru nisi tako brz kao u pitanju. Nema veze. Dakle, ako ti radio prestaje sa radom dok imaš uključen elektropokretač, sve što trebaš napraviti je napuniti akumulator jer siroti radio dobije prenizak napon dok elektropokretač radi.

akumulator je napunjenj, nego dodje do pada napona zato se radi zagasi...

na svim starijim autima je tako a na novijima koji imaju ociju start /stop (kad automobil stane na semafor se ugasi kad se stisne kvacilo auto se upali) njima radio normalno radi.

mene interesira dali se sa nekakvim kondezatorom moze sprijeciti pad napona na radiu dok alnaser ne zavrti 2-3 sec??
cliori77
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cliori77 »

Amir_H wrote:Interesantno pitanje ... i moj radio se gasi dok "palim" auto vjerovatno zato što alnaser povuče svu struju pa radio ostane bez struje.

Mislim da se problem može riješiti pomoću jedne diode i malog akumulatora 12V .

Treba napojiti ovaj mali akumulator sa velikog akumulatora auta preko diode, a zatim radio napojiti sa malog akumulatora. Međutim ako ovako radiš možda neće raditi automatsko isključivanje radija kada izvučeš ključ itd itd

ovako i onako ja sam palim i gasim radio ne preko kontakt brave...

postoji koja jednostavnija mogucnost sa kondezatorom?
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Kod nekih auta se plus s kontakt brave prekida kod okretanja ključa na elektropokretač (anlaser). Time se isključuju moguće upaljena svijetla i ostali nepotrebni potrošači, i sva moguća struja iz akumulatora se koristi za pokretanje motora. Možda je to slučaj kod tebe, uzmi ispitnu lampicu i spoji je na napajanje radio prijemnika, pa provjeri ugasi li se kad pokrećeš motor. Ako se gasi, onda na bravi sigurno postoji još jedna žica koja ostaje pod naponom, a služi za kompjuter ubrizgavanja goriva, koji u tom trenutku ne smije ostat bez napajanja.

U auto elektrici ta lampica s iglom je zakon, i vrlo brzo možeš odredit kvar, jer iglicom probiješ izolaciju kabela i testiraš ima li ili nema napona.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
cliori77
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cliori77 »

Kukinjos wrote:Kod nekih auta se plus s kontakt brave prekida kod okretanja ključa na elektropokretač (anlaser). Time se isključuju moguće upaljena svijetla i ostali nepotrebni potrošači, i sva moguća struja iz akumulatora se koristi za pokretanje motora. Možda je to slučaj kod tebe, uzmi ispitnu lampicu i spoji je na napajanje radio prijemnika, pa provjeri ugasi li se kad pokrećeš motor. Ako se gasi, onda na bravi sigurno postoji još jedna žica koja ostaje pod naponom, a služi za kompjuter ubrizgavanja goriva, koji u tom trenutku ne smije ostat bez napajanja.

U auto elektrici ta lampica s iglom je zakon, i vrlo brzo možeš odredit kvar, jer iglicom probiješ izolaciju kabela i testiraš ima li ili nema napona.
to bi moglo biti tocno ali ja sam spojio radio direkno na akumulator ali kada se pali auto alnaser puvuce puno.
sa 13. 5 pada na 11.5 a radio ne radi ispod 12 v i zato se zagasi..
Kukinjos
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by Kukinjos »

Onda jedino stavit neku jaču schottky diodu u seriju s plus napajanjem i zatim elektrolit od recimo 4700uF ili veći, prema masi.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Hm, bojim se da će trebati barem trostruka vrijednost jer će kondenzatori tu služiti kao pričuvna baterija, a ako radio bude svirao malo glasnije trebat će i "glasniju" struju.
Post Reply