6 pinski potenciometar

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
heiseberg

6 pinski potenciometar

Post by heiseberg »

Bok.. uglavnom ovak izleda moj potenciometar odozdola http://obrazki.elektroda.net/30_1238874439.jpg
radi se o modelu b503 znam samo da je linearan zbog oznake b,ono što mene zanima je kako spojiti tu stvarčicu na zvučnike(http://t0.gstatic.com/imagesq=tbn:ANd9G ... WxxdKXRpO6)e nisam mogao pronači na internetu niti jedan datasheet o njemu.problem je to kaj imam jednu žicu koja ide u bas a jedna u komp i svaka u sebi ima po tri mle žice crvena bijela i gola žica rade jedino kad spojim zajedno dvije crvene,pa posebno dvije bile ,i opet dvije gole i onda rade normalno bez krčenja i smetnji ali mi treba neki potenciometar da mogu bolje kontrolirat zvuk. Hvala.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: 6 pinski potenciometar

Post by Zez »

Šest izvoda upućuje na to da se radi o dvostrukom potenciometru, dakle dva potenciometra u jednom kućištu. Obično se koriste za istovremenu regulaciju dva signala, recimo lijevi i desni audio-signal na ulazu ili izlazu nekog audio-sklopa. Za ovaj tvoj bih rekao da prva tri izvoda pripadaju jednom potenciometru, a druga tri drugom. Za svaki slučaj, provjeri to instrumentom.
Lijenost je iz raja izašla.
heiseberg

Post by heiseberg »

Hvala ti samo ak možeš opisat postupak provjere ak ti nije problem.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

heiseberg

Post by heiseberg »

Vopala, pa hvala ti zez samo jos malo pitanjce u datasheetu nije napisano gdje ide crvena gje biela,agdje žica bez izolacije (tako su u mom slučaju boje žica)e pa sad jer to ima veze za redosljed mislim sigurno ima ali gdje da to provjerim isto testom ili?(ako postoji test linkaj plz ..... jos jednom hvala ti na pomoci.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Eh, to je već nešto drugo. Bijela boja kod stereo audio kabla ili konektora (RCA iliti chinch) trebala bi biti vezana za lijevi audio-kanal, crvena za desni, a žica bez izolacije (ili sa crnom izolacijom) je zajednička masa (GND). Kao što je prikazano ovdje:

http://www.frontx.com/pro/c216_042.html
heiseberg

Post by heiseberg »

hvala ti na pomoči ;)
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Ma, sve pet.