Pozdrav!
Da li je moguce iskoristiti transfromator 220v/12v da pretvara sa 12v na 220v.
I kako je moguce da povecam frekvenciju na 50Hz. Tj da je pretvorim na naizmenucnu?
Nisam siguran da li je pitanje bas za ovaj forum, al aako sta znate recite.
pretvarac
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Feko
- Stariji član
Re: pretvarac
Ja mislim da ne. Sve sheme pretvarača koje sam vidio zatjevaju dvostruki sekundar (u ovom slučaju primar).
Daklem trafo sa dvostrukim sekundarom 2x12V bi se mogao iskoristiti...za pretvarač
edit:
evo jedne jednostavne sheme pa će ti odmah biti jasno, zašto treba dvostruki sekundar
http://electronics-diy.com/12v-dc-to-22 ... irf540.php
Daklem trafo sa dvostrukim sekundarom 2x12V bi se mogao iskoristiti...za pretvarač
edit:
evo jedne jednostavne sheme pa će ti odmah biti jasno, zašto treba dvostruki sekundar
http://electronics-diy.com/12v-dc-to-22 ... irf540.php
Isto to moze i sa H mostom. Tako da to nije problem...
Naravno da može @Feko, nisi se valjda premorio
Evo shema sa Mosfe tranzistorima u mosnom spoju. Zar se ne bi moglo umjesto zvučnika (npr 4 Oma) spojiti transformator 12/220V -36W Pa ulaz napojiti sinusnim signalom 50 Hz.
Ala bio se ovo isplatilo (osim ako nije D ili H klasa)
Evo shema sa Mosfe tranzistorima u mosnom spoju. Zar se ne bi moglo umjesto zvučnika (npr 4 Oma) spojiti transformator 12/220V -36W Pa ulaz napojiti sinusnim signalom 50 Hz.
Ala bio se ovo isplatilo (osim ako nije D ili H klasa)
- Feko
- Stariji član
Pa zato sam i rekao "Ja mislim..."
hmm. Ima li jos neki nacin da se 'stvori' napon od 220v 50Hz?
Ili kako napraviti neki generator, bilo sta samo da dobijem 220v
Ili kako napraviti neki generator, bilo sta samo da dobijem 220v
Nisi rekao koja je snaga u pitanju, je li dovoljno ovo?
Ima mnogo načina "da se 'stvori' napon od 220v 50Hz" ali za odgovor treba više podataka - kolika snaga treba, koliko treba biti čist sunusni signal tj koliko su dozvoljeni viši harmonici itd itd
Bili bi lijepo kada bi rekao koja je svrha svega ...
Npr. jedan kolega je konverziju sa 12V DC na 220V AC riješio elektromehnički tako što je osovinom spojio alnaser automobila i generator napravljen od elektromotora ...
Postoji mnogo načina ...
Bili bi lijepo kada bi rekao koja je svrha svega ...
Npr. jedan kolega je konverziju sa 12V DC na 220V AC riješio elektromehnički tako što je osovinom spojio alnaser automobila i generator napravljen od elektromotora ...
Postoji mnogo načina ...