Pozdrav.
Dakle radim brod u koji namjeravam stavit mehanizam od autica na daljiski ali problem je sto on hvata signal do cca 5 metara daljine. Ja bi htio da on hvata do oko 20 m daljine pa me zanima ako se netko razumije u to sto bi trebao napravit da pojacam taj signal (ili sto vec trebam napravit) i kako da on hvata do te daljine.
Hvala unaprijed.
Pojacanje signala za brod na daljinski
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Pojacanje signala za brod na daljinski
Prvo trebas znati na kojoj frekvenciji to radi.
Kakva antena je na prijemniku?Na koliko volti ti radi predajnik?
Stavi bolju antenu na brod,a na predajniku povecaj napon za par volti.Npr ,ako se napaja sa 9 v,slobodno
napajaj sa 12 i vec ces imati veci domet.Takodje ,ako predjnik ima neku bezveznu antenu ,stavi neku bolju.
Kakva antena je na prijemniku?Na koliko volti ti radi predajnik?
Stavi bolju antenu na brod,a na predajniku povecaj napon za par volti.Npr ,ako se napaja sa 9 v,slobodno
napajaj sa 12 i vec ces imati veci domet.Takodje ,ako predjnik ima neku bezveznu antenu ,stavi neku bolju.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Znaci radi na frekvenciji 40 MHz, antene na prijemniku zapravo i nema jer ako sam dobro skuzo tu antenu bi trebala predstavljat zica koja je negdje tamo spojena. Predajnik ima obicnu antenu kakvu se moze nac na radijima (ona sto se izvlaci).Kakvu antenu bi trebo stavit na brod? Hvala na savjetima
Talasna duzina frekvencije 40 MHz je oko 7,5 metara.Uzmi zicu duzine cetvrtinu te talasne duzine i nekako je probaj montirati na brod.Mozda da je savijes na U.Nije bas idealno ,ali ce posluziti.Ili izmjeri tu antenu na predajniku i montiraj cvrscu zicu iste duzine uspravno na brod.Malo povecaj napon predajnika i dobit ces tih par desetaka metara dometa,Za sve vise bi trebao predajnik vece snage,tj. jos jedno pojacalo dobro ugodjeno na tu frekvenciju,sto je vec malo teza izvedba.
Na prijemniku bi morala biti neka antena,bar komad zice i na to mjesto spoji ovu svoju novu.
Na prijemniku bi morala biti neka antena,bar komad zice i na to mjesto spoji ovu svoju novu.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
Sta bi tocnije znacilo " Mozda da je savijes na U"?