Excel DT9205A Digital Multimeter

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
febo93
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Excel DT9205A Digital Multimeter

Post by febo93 »

molim pomoć za početnika imam navedeni multimetar pa me zanima slijedeće....
na lijevoj strani ima onaj nekakav biper kada dodirnem obe iglice tuli što to znači jer to za ispitivanje koliko je još baterija u multimetru dobra ili što...i još nešto piše da ima automacki off kada se to gasi automacki meni se ništa ne zagasi osim na onom gumbu off lijevo ...tražio sam detaljne uputo za taj model pa ne mogu pronači
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Excel DT9205A Digital Multimeter

Post by Maki »

Nemam i nisam posjedovao taj model instrumenta , ali znam sto obicno taj "biper" predstavlja . Sluzi za ispitivanje dioda , a ako mozes diodu ispitat mozes i tranzistor :) . Npr. uzmi obicnu ispravljacku diodu te stavi + ( crveni ) kabel od instrumenta na P dio diode , a -( crni) krak na N dio diode . Kad si to napravio na instrumentu bi ti trebalo ispisati broj oko cca. 600-700 ak se ne varam . Onda zamjeni polozaje kablova te bi ti tada trebao ispisat znak za beskonacno . Zvuk bip sluzi i ujedno za ispitivanje provodnosti kabla, vodova i sl.
Automatic off vjerovatno sluzi da se instrument iskljuci nakom nekog vremena ukoliko ga nekoristis, a upaljen je. Stedi bateriju :) . Vjerovatno mozes iskljucit tu opciju automatskog gasenja.
febo93
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by febo93 »

dobro to znam ali on bipa i bez diode kada ove pipalice dotaknem jednu i drugu...
za to automacko gašenje neznam gdje se to porikta jer nemam nikakvih uputa a na netu ništa nema....
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Upravo tako. Zvuk bip ti je znak da nesto vodi i ima mali otpor. Recimo spojis na diodu i cujes bip u jednu i drugu stranu onda znas da dioda nije ispravna jer vodi u oba smjera.
febo93
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by febo93 »

ok.hvala sada i to znam
febo93
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by febo93 »

Image