Komplementarni par tranzistora

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
kilwan

Komplementarni par tranzistora

Post by kilwan »

Pozdrav ekipa,

imam završni rad pojačalo snage AB-klase. Proračun gotov, simulacija štima, samo trebam to nabosti na protoboard. Jel bi tko znao kakovu trgovinicu koja prodaje i šalje komplementarne parove tranzistora. U mom slučaju bi to bili BD139 i BD140, ali da se prepraviti na tranzistore koji se nude.

Btw., pokušao sam danas u labosu spojiti sa diskretnim BD-ovcima i radi jedno dobrih 3 sek, dok ne provedu oba tranzistora (što se ne smije dogoditi), struje skoče, naponi padnu i moš se slikat.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Komplementarni par tranzistora

Post by Zez »

Komplementarne ili uparene, pitanje je sad. Komplementarne nije problem naći, ali naći uparene već (kol'ko se ja kužim) graniči sa popularnom fantastikom. Međutim, pomoći ima (naravno, ako ima i novaca): kupiš ili na neki drugi način nabaviš po desetak komada od svakog i mjeriš im pojačanje. Dalje valjda znaš. Ili možeš iz nekog šrota izvaditi već uparene tranzistore čiji ti parametri odgovaraju.
Lijenost je iz raja izašla.
kilwan

Post by kilwan »

Ma trebam uparene, ali komplementarne uparene. Znaci upareni NPN i PNP. Samo što trebam takovi par tranzistora snage .... u elektronik centru jedan dođe 9Kn, a namjestiti ih pomoću potenciometra jedan na drugog se ispostavilo skoro nemoguće. A šta ćes ...
pinco
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by pinco »

Pa ako ti pojačalo ispali jel nisu upareni tranzistori onda nije baš stabilno, posebno jel ne radu više od 3s, pod uvjeton da imaš original tranzistore.
Provjeri jel shema štima....
Post Reply