Solarne ploce
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Solarne ploce
Na koji fazon rade solarne ploce, jel moguce napraviti solarnu plocu kod kuce ( home made
) ???

Re: Solarne ploce
Nezecos wrote:Na koji fazon rade solarne ploce, jel moguce napraviti solarnu plocu kod kuce ( home made) ???
http://science.howstuffworks.com/solar-cell.htm
Mogao bi u kucnoj radinosti sigurno da napravis bar grejanje vode na solarnom principu.
Mogao bi u kucnoj radinosti sigurno da napravis bar grejanje vode na solarnom principu.
Moj je did od starog bojlera nesto iskonbinira i sad se ljeti kada sunce zagrije vodu unutra mozes vani tusirat...Ja iman jednu plocu daju oko 1,5V kada je uperin u sunceGroovy wrote:http://science.howstuffworks.com/solar-cell.htm

...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Ja sam dobia djelove take lampeMladaNada wrote:Bilo je za 17 maraka nekih lampi kod nas , teleshop!

...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
da te ploce od vrtnih lampi su oko 5x5 cm
ja sam imao dvije lampe te i razvalio naravno jer mi treba solarne ploce
kad je najace sunce po ljetu ja spojim paralelno dvije ploce i na vokmen
ali nazalost vokmen samo krene malo da okrece sporo
ono krene zavijati i stane
i mogu li se solarne ploce spajati serijski i paralelno
ono hoce li biti gubitaka struje ,ako su spojene paralelno
ideli struja iz jedne u drugu plocu,a ne tamo gdje treba da ide
nekuzim
ja sam imao dvije lampe te i razvalio naravno jer mi treba solarne ploce
kad je najace sunce po ljetu ja spojim paralelno dvije ploce i na vokmen
ali nazalost vokmen samo krene malo da okrece sporo
ono krene zavijati i stane
i mogu li se solarne ploce spajati serijski i paralelno
ono hoce li biti gubitaka struje ,ako su spojene paralelno
ideli struja iz jedne u drugu plocu,a ne tamo gdje treba da ide
nekuzim
Ako se klod dvije paralelne ploce naponi ne podudaraju razlika se 'kratko spaja'.
Isto tako ako punis bateriju solarnom plocom moras staviti diodu u seriju inace ce se baterija prazniti u plocu ako je fotonapon manji od napona baterije.
Ako ih spajas paralelno mozes probati koristiti 'ili' sklop, tj. staviti diodu u seriju s svakom plocom.
U tom slucaju ce napajanje davati ona ploca koja ima najvisi napon dok ce ostale biti 'zakocene'. Kako je impedancija ploce relativno velika pri opterecenju ce njen napon pasti i ostale ploce ce doci u upotrebu.
Neznam doduse kako bi to radilo jer nikad nisam probao...
Isto tako ako punis bateriju solarnom plocom moras staviti diodu u seriju inace ce se baterija prazniti u plocu ako je fotonapon manji od napona baterije.
Ako ih spajas paralelno mozes probati koristiti 'ili' sklop, tj. staviti diodu u seriju s svakom plocom.
U tom slucaju ce napajanje davati ona ploca koja ima najvisi napon dok ce ostale biti 'zakocene'. Kako je impedancija ploce relativno velika pri opterecenju ce njen napon pasti i ostale ploce ce doci u upotrebu.
Neznam doduse kako bi to radilo jer nikad nisam probao...