Nedoumica u vezi AC

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

3rr0r

Post by 3rr0r »

Ulazim u kvantnu fiziku :D

sad će se i pravi znalci zbuniti :D
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

a ljudi sta vi jos necete ovde napisati.. :roll:
mislim neznam vise sta reci...
neznam sta bi bilo da je pitanje stvarno nesto iz kvantne fizike a ne osnove fizike.
evo mozda malo pomogne ...
http://users.skynet.be/orbus/fizika/ele ... struja.htm
ps:a taj lik sto kaze da stavis kondenzator i dobijes jednosmjernu struju ,malo se zaje...
za dobijanje jednosmjerne struje iz naizmjenicne sluzi dioda koja propusta struju samo i jednom smjeru i samim tim dobijate samo plus ili minus (zavisi kako se dioda okrene)
jel sad malo jasnije?
http://www.ns-elektronika.com/teorija.htm
Firkragg

Post by Firkragg »

a ljudi sta vi jos necete ovde napisati.. Rolling Eyes
Ma pokuso sam ehm. ''pojednostavniti'' kolko znam ali naravno ispadne sra..e :p
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Nakon malo razmisljanja sam shvatio :) brisem svoj zadnji post , jer sam pisao gluposti.
3rr0r

Post by 3rr0r »

Ma nije bitno sad kako se dobi istosmjerna struja iz izmjenične, to znam da se zajebo, da tu služe diode, nego me zanima da li je bitno da faza ide prvo na prigušnicu od lampe ili je svejedno? I sad na kraju neznam tko tu govori istinu a tko laže... :roll:
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

prigusnica kod lampi nema veze da li se stavi na fazu li na nulu.
znaci kad se spoji po semi kako treba mozes da okrenes i obrnuto fazu i nulu i sve ce raditi normalno.

ps:cika google govori istinu sigurno (to jest u 99% slucajeva) :)
pa isprobaj ga malo

pozdrav
3rr0r

Post by 3rr0r »

Znaći izmjenićna struja ne teće, već pulsira. I još me samo zanima da li je MladaNada u pravu kada kaže:

"Prvo jedan elektron u poz. poluperiodi utrci u zemlju , pa u negativnoj istrci iz zemlje , pa opet utrci u zemlju , pa opet istrci iz zemlje , naravno "jedan elektron" je simbolicno"

samo da mi netko potvrdi to i sve mi je jasno! :D
Firkragg

Post by Firkragg »

"Prvo jedan elektron u poz. poluperiodi utrci u zemlju , pa u negativnoj istrci iz zemlje , pa opet utrci u zemlju , pa opet istrci iz zemlje , naravno "jedan elektron" je simbolicno"
Pa recimo da je, slikovito...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Sad mene nesto interesuje: Da li je nula generatora ubodena u zemlju?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

Sad mene nesto interesuje: Da li je nula generatora ubodena u zemlju?
ja koliko znam generator proizvodi samo tri faze (nema nule).
a nula se posle dobija u trafo stanici .
inace nula se dobija iz zvjezdista tri faze na transformatoru (u zadnjoj trafo stanici prije potrosaca).
koliko se sjecam price tako dobijena nula je uzemljena u trafo stanici.
Znaći izmjenićna struja ne teće, već pulsira
pa i pulsiranje je tok samo promjenjiv.

pozdrav
CyberSky
Pravo uznapredovao :)

Post by CyberSky »

Ta nula se dobije tak da se spoje sve tri faze generatora/transformatora u zvijezda spoj i tada se naponi ponište i dobiješ 0V
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Sta ako je generator monofazni?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pa ako je monofazni onda je valjda logicno da ima dva izlaza iz namotaja!:)
ja jos nisam vidio namotaj koji ima pocetak a nema kraj!
znaci na monofaznom se direktno dobija i faza i nula.

ps:pogledaj na biciklu kakav je generator!:) :D

pozdrav
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Mislio sam da i trofazni generatori imaju 2 (6) izvoda , jer je tako na nasem skolskom modelu!
CyberSky

Post by CyberSky »

Gle generatori imaju 3 faze znači 3 zavojnice koje se okreču u mag. polju i kako se okreču mag. polju tak se u njima inducira struja i pošto namotaji nemogu bit svi na 1 mjestu tako su razmješteni oko osovine i kut sjecanja mag. silnica nije uvijek isti dobiva se napon koji je fazno pomaknut nasprem ovog predhodnog.
Kada te napone zbrojiš dobiješ 0V!
Ako ti nije jasno nacrtaj si na komad papira napon s faznim pomakom 0 stupnjeva 120 stupnjeva i 240 stupljeva(nadam se da sam pogodio kutove 8) )
i vidit ćeš da se poništavaju.
3fazni generator ima 4 izvoda po nekoj logici( 3 faze i 1 nula)
Evo ti jednog programa pomoću kojeg ti bude nešto jasnije:

http://rapidshare.de/files/37182931/MENTOR.rar.html
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

E jbg , ja sam mislio na generator u kome je magnet rotor , a zavojnice stator!
CyberSky

Post by CyberSky »

Mislim da bi princip trebao ostati isti.
Ispravite me ako griješim!
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

Mislim da bi princip trebao ostati isti.
Ispravite me ako griješim!
u pravu si.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Uh, davno je to bilo kad smo iz fizike ucili elektricitet ... magnetsku indukciju, Lenzovo pravilo i tako dalje i tako blize.
Uglavnom, dinamo na biciklu je najjednostavniji generator izmjenicne struje i zbog toga najbolji za razmatranje teorije ovdje. Ima zavojnicu unutar koje rotira magnet, a magnet kao sto svi znamo ima dva magnetska pola - sjeverni "N" i juzni "S". Zavojnica ima svoj pocetak "P" i zavrsetak "Z". Kad se magnet pocne vrtiti, na primjer "N" pol se pocne priblizavati zavojnici i u njoj pocne napon rasti jer magnetska sila potjera elektrone (struju) kroz zavojnicu na primjer u smjeru od pocetka zavojnice "P", prema zavrsetku "Z". U trenutku kad je "N pol magneta najblize zavojnici, napon u njoj je najvisi moguci.Kako se magnet nastavlja vrtjeti, "N" pol se udaljava od zavojnice i napon u njoj pada od najviseg moguceg do nule (trenutak kad su oba pola magneta jednako udaljena od zavojnice). Sada se "S" pol magneta priblizava zavojnici i u njoj napon takodjer raste, ali u ovom slucaju elektroni idu u suprotnom smjeru kroz zavojnicu - od zavrsetka "Z" prema pocetku "P".U trenutku kad je "S" pol najblize zavojnici na njoj je induciran najvisi moguci napon (ali suprotnog polariteta). Kako se "S" pol magneta udaljava od zavojnice, napon u njoj pada opet prema nuli. Sto se brze magnet vrti, vise je promjena polariteta napona - visa je frekvencija i visi je efektivni napon (napon koji stvara neki ucinak - rad). Efektivni napon od 220V kod frekvencije od 50Hz je u stvarnosti visi za kvadratni korijen iz dva (220 * 1,414 = priblizno 310V).
Kod trofaznog generatora je ista prica samo sto on ima tri zavojnice medjusobno pomaknute za 120 stupnjeva (360 : 3 = 120) i nije tocno da se kod njega naponi ponistavaju vec su samo fazno pomaknuti, kako bi na potrosacu (motoru) proizveli rotacijsko magnetsko polje. Nula ili nulta tocka je dodana radi ustede u zici (i radi toga sto je 220V dovoljno za vecinu potrosaca), jer bi bilo nepotrebno i skupo vuci 6 zica iz generatora, kad je moguce problem rijesiti sa 3 (4). Nula je uzemljena u trafo-stanici i zato izmedju nje i zemlje nema potencijala (napona).
Evo i jedna prakticna napomena za one koji ne znaju: Kod niskonaponskog razvoda (gradske mreze) koja je izvodjena sa aluminijskom pletenicom i keramickim izolatorima (4 zice), najdonja zica je nula, radi toga da ne strada covjek koji nehotice dodirne zicu.
Netko je pitao zasto na tinjalici "tinja" samo jedna zica kad se fazni ispitivac u obliku "srafcigera" gurne u uticnicu i spoji na fazni vod. Neka tada komadom zice spoji nulu i onaj dio "srafcigera"-ispitivaca koji dodiruje prstom, pa ce "tinjati" obje zice u tinjalici. Ovo je objasnjenje za smjer "trcanja" elektrona - "u zemlju, pa iz zemlje".
Eto djecaci - nadam se da sam bar nekome pomogao. :-)
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

e vala nek' si im reko!
ako sad nisu shvatili ,shvatice kad porastu i postanu pravi majstori! :roll: :wink: :D
sala mala!
niko se nije naucen rodio a i sada se u skoli manje uci nego prije pa je sve vise ljudi koji zavrse skolu a nemaju pojma ni koji su smijer (malo karikiram).
znam tridesetak takvih ljudi (bivsi skolski drugovi) :)
u svakom slucaju zato sluze forumi,da svako nadoknadi ono sto u skoli nije naucio a interesuje ga.

pozdrav djecacima i ostalima!:)
Post Reply