e ovako pošto se odavno nisam bavio sklapanjem el.sklopova (još od srednje škole) a nekad sam bio jako dobar u tome ,odlučio sam se ponovo vratiti "staroj strasti" i (započetak) počeo praviti ovaj prekidač ili svijetlo na pljesak.
ALI... odmah sam zapeo!
1-zanima me dali ovaj sklop može ili mora raditi samo na 9v?
2-kako se na kraju skopča na svijetlo tj na taj neki relej koji stoji u objašnjenju sheme???????
3-i jel moguče i kako da ga prikopčam umjesto običnog prekidača(šaltera) koji kao što znate prekida napon od 220v i koristi sijalicu od (obično) 100w???
pa ako je ko voljan da pomogne tj.zna odgovore na ova pitanja bio bih mu zahvalan da mi to ovdje il na mail napiše. unaprijed i unazad hvala!
MOZE LI BILO KAKVA POMOC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
pozdrav mlada nado
prvo da ti se zahvalim što uopšte pokušavaš pomoči a drugo tu shemu sam skinuo davno skinuo sa ove stranice a sada je uopšte više nema da bih ti je linkovao ,zvala se "svijetlo na pljesak" a sad postoji neka druga koja se zove "prekidač na zvuk" komplikovanija je od predhodne ali mi je bolja jer u svojoj el.shemi vec prikazuje transformatorsko napajanje od 220v.
pa ako mi nebude mrsko da se nakanim ponovo ču da pravim al ovu drugu, ipak za svaki skučaj tj.ako mi več i bude mrsko praviti novu mogao bi još samo da mi kažeš nešto više o tom releju koji spominješ več???
mislim kakav i koji mi to relej več treba po tvom mišljenju????
prvo da ti se zahvalim što uopšte pokušavaš pomoči a drugo tu shemu sam skinuo davno skinuo sa ove stranice a sada je uopšte više nema da bih ti je linkovao ,zvala se "svijetlo na pljesak" a sad postoji neka druga koja se zove "prekidač na zvuk" komplikovanija je od predhodne ali mi je bolja jer u svojoj el.shemi vec prikazuje transformatorsko napajanje od 220v.
pa ako mi nebude mrsko da se nakanim ponovo ču da pravim al ovu drugu, ipak za svaki skučaj tj.ako mi več i bude mrsko praviti novu mogao bi još samo da mi kažeš nešto više o tom releju koji spominješ več???
mislim kakav i koji mi to relej več treba po tvom mišljenju????
- MladaNada
- Stariji član
Mozes uzeti neki print relej 9-12V 5A otpora 320 ohma, mislim da je to dovoljno za sijalicu.Sa jedne strane releja prikopcas sklop , a drugu stranu redno sa sijalicom.Nemoj pomijesati strane! Imas i manje releje za 1-2 Ampera, ali nisu nesto puno jeftiniji , tako da bolje uzmi jaci , ne znas za sta ce ti kasnije trebati!