Jeli zna netko do kakvih problema dovodi odstupanje frekvencije od zadane u el. mreži.
Recimo ako imamo neku hidroelektranu sa sinkronim generatorom čija je nazivna brzina n=1000 o/min
Znam ja sada, ako je frekvencija manja od 50Hz onda proizvodimo manje nego potrošač traži, i obrnuto ako je veća.
Isto valjda u otočnom režimu kad treba dostaviti potrošaču frekvenciju i napon, pa ako frekvencija nije 50Hz nije dobro radi potrošača, er su uređaji projektirani za 50Hz. Ali kakvi su još problemi mogući?
Šta je sa mojom hidroelektranom, sa generatorom u slučaju da mi frekvencija bude duže vremena ispod 50Hz?
Općenito kakve sve probleme donosi odstupanje frekvencije?
devijacija odnosno odstupanje frekvencije od zadane u Mreži
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
Re: devijacija odnosno odstupanje frekvencije od zadane u Mr
najjednostavnije raceno ko da uzmes dva akumulatora i spojis ih paralelno al okrenes plus i minus,
tj. ako bi svoju centralu ubacio u mrezu a da nisu u fazi bilo bi ti ko da si na izlazu centrale napravio kratki spoj al jedno 100tinjak puta jace (zavisi od pancira)
sto jace odstupanje to veca struja mada bi i 0,5Hz odstupanja napravilo katastrofu
nemoj ni pokusavat ako nemas automatiku za sinhonizaciju
tj. ako bi svoju centralu ubacio u mrezu a da nisu u fazi bilo bi ti ko da si na izlazu centrale napravio kratki spoj al jedno 100tinjak puta jace (zavisi od pancira)
sto jace odstupanje to veca struja mada bi i 0,5Hz odstupanja napravilo katastrofu
nemoj ni pokusavat ako nemas automatiku za sinhonizaciju
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express