Fid Sklopka

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
munjamax

Fid Sklopka

Post by munjamax »

Imam problem sa Fid sklopkom, ne reagira na test dugme i ne reagira kada se spoji nula i uzemljenje, mislio sam da je sklopka neispravna, postavio novu opet isti problem,, sva instalacija ispitana po kući sve ok. Na kraju otvaram ormaricu sa brojilom i vidim ovo: http://i1149.photobucket.com/albums/o59 ... 013031.jpg
kleme za uzemljenje i nulu su povezane jedna za drugu od strane elektra, zbog koje vjerovatno i fid sklopka nema funkcije, Pitanje dali je to njihova greška ili je to iz nekih razloga moralo tako da se uradi???
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Fid Sklopka

Post by bob4 »

odgooglaš "nulovanje" ; i sve će ti biti jasno. Tako se nekad radilo umjesto FID-ovke
munjamax

Post by munjamax »

Prijatelju znam ja šta je nulovanje, to se koristi kad nemaš uzemljenje,, u mom slučaju ja imam uzemljenje i oni su to uzemljnje spojili sa nulom u ormaru gdje stoji brojilo...Zašto su to uradili?? Meni zbog toga nikakvu funkciju nemaju Fid-ovke...
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

Možda si ti ugradio fid poslje njih
munjamax

Post by munjamax »

Pa Fidovka mora biti poslije mjernog mjesta, nemogu je staviti prije, oni su u ormarici gdje stoji sat to odradili i ponavljam uzemljenje iz zemlje sa gromobrana su mi povezali sa nulom,,,
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

Ja sam reko da si ti ugradio fiduvku na nulovanu instalaciju .
Nula je svejedno spojena na zemlju , bilo to iza brojila na stupu ili na trafostanici, svejedno .
Tvoj spoj nije ništa neobično ,čsto to rade u dalmaciji jer nitko nema volje kopati uzemljenje po propisu radi terena .
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

Pa i nije baš svejedno da li je intalacija nulovana ili postoji pravilno uzemljenje, tj. je kada je sve kako spada. Nulvodič je uzemljen u trafostanici, ali to nema veze sa tvojom instalacijom.
Zamisli recimo situaciju da negdje na putu do tvoje kuće dođe do zamjene nul i faznog vodiča. Tada će ukoliko je instalacija nulovana uređaji doći na fazni napon, a ni jedna zaštita neće odreagirati.
tandrkalo
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by tandrkalo »

Pozovi ih pa proveri, ko zna sta su uradili, meni dodju ugrade novo brojilo i kada su vracali tablu nisu stegli zice nikako, posle par dana izgoreli kontakti od varnicenja.
Mozda je tu neko iz nekog razloga spojio tako, mozda je ispitivao uzemljenje pa ga nije bilo, ili ludak nije znao da imas uzemljenje.
munjamax

Post by munjamax »

Ma uzemljenje uradjeno po propisu 30 metara gromobranske trake na 80 cm dubine,, lično ja odradio uzemljenje, i oni su to uzemljenje spojili sa nulom,, sad sam saznao da mi je kod dvojice prvih komšija na isti takav način odradjeno, ali su morali kasnije da razdvoje, jer je došlo do zapaljenja nultog voda prilikom udara groma u blizini. E sad po novom nulu nikako ne prekidaju ide direktno na brojilo faza ide na pancir osigurač pa na brojilo,,,Ništa valja mi ovo regulisati sa njima,,,
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

Može biti i obrnuti slučaj , ako je tvoje uzemljenje kvalitetno o ostalim u okolici lože tad se "šlepaju "na tvoje :oops:
munjamax

Post by munjamax »

Ništa nije isključeno, kod njih je sve moguće,, mene samo zanima koliko sam ja zaštićen na ovaj način, ja mislim da nisam nikako siguran u slučaju dodira npr, nekog uredjaja pod naponom ili direktnog faznog provodnika jer sklopka pod ovakvim okolnostima uopšte ne reagira, a cilj te sklopke jeste da nas zaštiti od udara prilikom dodira,,,
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

ako je nulovanje odradjeno prije fidove bez ozira dal postoji uzemljenje il ne, ona mora radit

ALI

u dalmaciji je kolko sam cuo dosta cest slucaj da se instalaciaja radi bez fidove tj klasicno staro nulovanje jer cesto udaraju gromovi sta je problem kod vikendica jer su fidove osjetljive na to i frizderi ostaju bez struje

a sad zamisli da nakrcas frizder mesom i da te nema mjesec dana a grom obori fidovu
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

Kod tebe je neki drugi propust
Mreža, pancir osigurač , brojilo , fid , osigurači kučne instalacije , trošila .

Ako je nula spojena na zemlju između mreže i fida na bilo kojem mjestu onda ne bi smjelo biti problema .
Provjeri da nije sabirnica nule spojena krivo
munjamax

Post by munjamax »

Poslije brojila dolazi jedna razvodna kutija 10x10 cm u kojoj se dijeli prvi i drugi sprat, na drugom spratu nema fid sklopke u prvom spratu ima ova koja ne funkcioniše, da li to može biti uzrok, i kako bi bilo kad bi na to mjesto razdvajanja ugradio sklopku koja bi štitila obadva sprata,,,
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

a je li kod tebe poslije brojila trozilna instalacija?
ako jeste ,fidovka ti mora raditi,ali samo ako poslije nje nigdje nije spojena nula i zastitni vodic (plava i zutozelena)
prije fidovke nije vazno kako je spojeno ,samo poslije moraju biti razdvojeni nula i zastitni vodic na svim uticnicama i rasvjetnim mjestima i onda fidovka mora da radi.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
elefran

Post by elefran »

Trebaš sa voltmetrom izmijerit napon između nule i uzemljenja.
I da citiram nana prije fidovke nije vazno kako je spojeno ,samo poslije moraju biti razdvojeni nula i zastitni vodic na svim uticnicama i rasvjetnim mjestima i onda fidovka mora da radi.
Ludi švabo izmisli FID
Post Reply