Detektor pozara, jedno pitanje

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
STIPA
Penjem se :)
Penjem se :)

Detektor pozara, jedno pitanje

Post by STIPA »

Pozdrav,

Digao sam shemu sa ove stranice za detektor požara te mi nesšto nije jasno.
Može li mi netko objasniti koji su ono neobilježeni elementi i gdje se mogu napraviti, i da li se isplati praviti taj sklop

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... požar..zip
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Detektor požara, jedno pitanje

Post by jopagti »

STIPA wrote:Pozdrav,

Digao sam shemu sa ove stranice za detektor požara te mi nesšto nije jasno.
Može li mi netko objasniti koji su ono neobilježeni elementi i gdje se mogu napraviti, i da li se isplati praviti taj sklop

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... požar..zip
Cini mi se da link ne radi :roll:
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo popravio sam: http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _pozar.zip

P.S. Nemojte stavljati nasa slova u nazive fajlova!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Za zamjenu ne znam, ali ono je nekakav COB chip koji se navodno moze naruciti preko interneta. On je ustvari mozak sirene, odnosno generator nekakvog impulsa koji se pojaca sa TDA pojacalom i pusta na zvucnik. Ti sve poslije NE555, znaci onaj COB i TDA mozes izbaciti i zamjeniti sa nekom svojom sirenom ili bilo cime drugim.
Firkragg

Post by Firkragg »

Nekuzim sta fali tome da 555 radi kao bistabil i ide na pojacalo, al nema veze.

COB je ocito neki generator melodije ili sta ja znam a dio sklopa koji radi 'uzbunu' je 2x kompliciraniji od samog detektora.

Za bilo kakvu upotrebu osim igracke sklop je pravo smijesan.

Za upotrebljiv detektor ti treba ionizacijski detektor s radioaktivnim americijem + elektronika. (prevedeno: kupi si gotov detektor, tocka)
igman
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by igman »

Pozdrav svima,
Par stvari, mozda ce nekome biti interesantne...
Vatrodojavni detektori :
1. Ionizacijski dimni detektori imaju visoku osjetljivost na vatru sa malo dima. Ovi detektori koriste se u objektima lako zapaljivih materijala, kao i za opstu primjenu.
2. Opticki dimni detektori su posebno dobri za otkrivanje sporog gorenja, sa puno dima. Koriste se uglavnom u prostorijama sa elektricnim instalacijam, kao i opstu primjenu.
3. Termicki detektori koriste se u prostorijama gdje je koncentracija dima ili cestica u zraku uobicajeno velika (garaze, kuhinje...)
4. Multisenzor je kombinacija optickog i termickog detektora.
5. CO detektor reaguje na nivo ugljen monoksida. Nikada se ne koristi sam za vatrodojavu ali je kod prigusene vatre najefikasniji.
6. Infracrveni ili ultraljubicasti mogu otkriti gorenje koje cak nije ni vidljivo (plin) Koriste se u prostorima u kojima postoji strujanje zraka, vece kolicine prasine i para.
Post Reply