U praksi se vrlo cesto koristi jednacina P=SxS za izracunjavanje snage transformatora preko povrsine jezgra.
Neka je na primjer snaga transformatora 100 VA, a namjenjen je za napon od 220V, onda bi struje prema I=P/U trebala biti 450mA.
Mene sad interesuje, sta ce se desisti sa transformatorom ako ga prikljucimo na veci napon, da li ce se struja primara povecati ili smanjiti (jer je I=P/U), hoceli snaga ostati ista, sta ce se desiti sa jezgrom transformatora (ako mu snaga bude veca od nominalne)? Nadam se da ste me razumjeli sta sam htio da pitam. Pozdrav i hvala unaprijed!
Jedno pitanje u vezi snage transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Odlično uznapredovao
pozdrav
(ovo se uci u osnovnoj skoli,mislim).
samim tim nema logike da se snaga racuna samo za sekundar...
neznam ni ja sad tacno da li se snaga navodi za primar ili sekundar ali u svakom slucaju snaga u primaru mora biti veca od snage sekundara zbog gubitaka u samom jezgru trafoa ,pa da bi na sekundaru bilo 100w na primaru treba biti veca od 100w za vrijednost gubitaka trafoa.
@Big Boss
ako povecas napon na primaru normalno je da ce se povecati i struja kroz njega a na sekundaru ces isto imati veci napon.
svaki trafo ima neku toleranciju na varijacije napona pa tako ako je trafo za 220v predvidjen je da izdrzava bez problema do recimo 250v ali ako ga prikljucis na 380v to ce vec biti druga prica .
to je moje misljenje mada ovde ima i boljih znalaca ove tematike.
koliko ja znam snaga to jest energija se nemoze ni stvoriti ni izgubiti ,samo prelazi iz jednog oblika u drugi.Mislim da snaga nema veze sa primarom , samo sa sekundarom , tj. da se gleda napon na sekundaru!
(ovo se uci u osnovnoj skoli,mislim).
samim tim nema logike da se snaga racuna samo za sekundar...
neznam ni ja sad tacno da li se snaga navodi za primar ili sekundar ali u svakom slucaju snaga u primaru mora biti veca od snage sekundara zbog gubitaka u samom jezgru trafoa ,pa da bi na sekundaru bilo 100w na primaru treba biti veca od 100w za vrijednost gubitaka trafoa.
@Big Boss
ako povecas napon na primaru normalno je da ce se povecati i struja kroz njega a na sekundaru ces isto imati veci napon.
svaki trafo ima neku toleranciju na varijacije napona pa tako ako je trafo za 220v predvidjen je da izdrzava bez problema do recimo 250v ali ako ga prikljucis na 380v to ce vec biti druga prica .
to je moje misljenje mada ovde ima i boljih znalaca ove tematike.
-
- Odlično uznapredovao
e to si dobro pitao.Ajde mi onda objasni zasto se primar mota 5x tanjom zicom nego sekundar?
pa zato sto je u primaru napon veliki a struja mala a u sekundaru napon mali (relativno) a struja velika.
a za vecu struju naravno treba deblja zica.
u svakom slucaju snaga se prenese na racun toga sto se napon primara smanji (u sekundaru) a struja se poveca i na kraju dobijes priblizno istu snagu primara i sekundara.
malo jasnije?
pozdrav[/code]
ps:zaboravio sam da kazem da sam mislio na trafoe koji smanjuju napon.
kod onih kod kojih je napon sekundara veci nego primara je obrnuta stvar.
-
- Odlično uznapredovao
P=U*I
22W=220V*0.1A
znaci struja primara je 0.1amper a napon 220v
P=U*I
22w=12v*1,83A
struja sekundara je 1.83 ampera a napon 12v
priblizno ovakve vrijednosti struja i napona bi dobio kada bi uzeo jedan trafo i i zmjerio mu struju i napon.
snaga koja se trosi je (priblizno ista) i u primaru i u sekundaru.
zagrijavanje jezgra trafoa je prilicno veliki gubitak pa u praksi treba i to uzeti u obzir.
ps:struja od 0.1 ampera jeste (relativno) zanemariva na 12 v ali na 220v bas i nije.
22W=220V*0.1A
znaci struja primara je 0.1amper a napon 220v
P=U*I
22w=12v*1,83A
struja sekundara je 1.83 ampera a napon 12v
priblizno ovakve vrijednosti struja i napona bi dobio kada bi uzeo jedan trafo i i zmjerio mu struju i napon.
snaga koja se trosi je (priblizno ista) i u primaru i u sekundaru.
zagrijavanje jezgra trafoa je prilicno veliki gubitak pa u praksi treba i to uzeti u obzir.
ps:struja od 0.1 ampera jeste (relativno) zanemariva na 12 v ali na 220v bas i nije.