s VA se oznacava prividna snaga (umnozak struje i napona) koja nemora nuzno biti sva negdje potrosena.
Ako uzmemo neko cisto reaktivno (kapacitivno ili induktivno) ''trosilo'' (idealno, tj. bez otpora) radna snaga ce nam biti 0 i snaga se nece trositi tj. pretvarati u toplinu vec ce samo cirkulirait u kruug kao jalova snaga.
Da bi radio s transformatorima prvo im moras odrediti faktor snage i onda njega uvrstis u navedenu formulu.
Kod velikih transformatora i induktivnih trosila pf se popravlja posebnim PF kondenzatorom u paraleli.
Znaci da trafo od recimo 18V koji je 80VA trpi 80/18 ampera?
Edit: kod omskog potrosaca
Da li to znaci da "idealan" potrosac ne trosi struju na temperaturu , tj. zagrijavanje?
Da li to znaci da "idealan" potrosac ne trosi struju na temperaturu , tj. zagrijavanje? Smile
Ne. Idealno reaktivno trosilo (bez ohmskog otpora, kond ili induktivitet) ne pretvara nista snage u toplinu, tj. sva snaga je jalova.
Takvo sto u stvarnosti (naravno) bas i ne postoji...
Ne znam ni ja na sta sam mislio I prije sam znao da se struja prostire kroz vakuum , tako da ne znam cemu je bilo to pitanje.Da li se struja lakse prostire vakuumom ili vazduhom?
Jos nesto: Sta bi bilo kad bi za topload SSTC-a stavio onu teslinu plazma kuglu sto prave kinezi?