Kućna rasvjeta na 12 V

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
juraj1986

Kućna rasvjeta na 12 V

Post by juraj1986 »

Bok i pitanje.
Imam uskoro u planu graditi pa s time se potezu i mnoga pitanja.
Ovaj forum dobiva slijedece...
Razmisljao sam potegnuti klasicnu instalaciju za rasvjetu. Buziri i kablovi unutra, kutije i prekidaci naravno. E sad, uticnice bi odvojio skroz od rasvjete te ostavio nekako mogucnost spajanja cijele rasvjete na 12 V napajanje, tj moje pitanje je.... Da lj je isplativo, kako izvest sve to i koje napajanje koristiti te dugorocno sto je jeftinije. Za potrosace bi koristio power ledice koje ne gutaju puno struje... imam stan od 6 prostorija pa sad kak sto izrwcunati mi je nepoznanica. Evo svasta sam napisao i molim savjete u sto vecem broju jer puno glava je pametnije od jedne u svaom slucaju....
Unaprijed hvala....
Its nice to be important, but its more important to be nice...
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Re: Kućna rasvjeta na 12 V

Post by mojalovaa »

Pozdrav i tebi , ajde javi mi se na privatnu poruku ako te zanima LED rasvjeta , da ne ispadne da se reklamiram , inace mozes pogledati na mojoj stranici www.3g-elektronika.webs.com .
Zavisi sta zelis da imas od rasvjete , LED rasvjeta se jako , ali veoma jako razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca , i u ovom slucaju bas vredi koliko para toliko i muzike.
Prije svega idi na 24V sistem , manji su ti gubitci u vodicima jer ides sa manjom strujom kroz njih , a sada za dalje sve ovisi sta zelis , dali je to dekorativno osvjetljenje , dali je samo toliko da se moze hodati ili zelis nesto da se moze sve normalno obavljati , znaci i citanje.
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Za napajanje 12-voltne rasvjete jako dobro bi moglo poslužiti obično računalno napajanje, recimo nekakvo ATX 400W. Ima ih polovnih za sasvim pristojne novce, iako je bolje novo. Dakako, bolje je ići na 24 volta zbog razloga koje je naveo mojalovaa u prethodnom odgovoru. A i ponuda na navedenoj adresi je simpatična.
Lijenost je iz raja izašla.
mojalovaa
Napredujem
Napredujem

Post by mojalovaa »

ATX napajanja ti i nisu neka prednost u napajnju , jeste da su jeftina , ali ako ces ptervarati sa 230 na 12 , pa sa 12 opet na LED driver imat ces gubitke od oko 25 i vise % , zbog toga ili radi na solarni sistem , 12 ili 24 V ili radi na 230 V , i onda ti efikasnost raste na preko 90% umjesto na nekih 70% ovom gore navedenom metodom koju ste Vi naveli.
Post Reply