Pozdrav svima,
upravo sam završio pravljenje sklopa koje radi kao predpojačalo za gitaru, ali imam problema. Šema po kojoj sam radio je ova:
Međutim, nisam našao MPF 102 tranzistor, već su mi dali zamjenski F245B i umjesto tog ulaznog otpora od 3.3MΩ imam dva u seriji od po 1.5MΩ. Sve ostale komponente su iste vrijednosti. Baterija je nova.
Za primanje ulaznog signala koristim piezo disk.
Sklop spajam na priključak za mikrofon u računaru. Kad sam uključio u računar, dobijam signal ali ne dovoljno jak! Samo kad "udaram" ili grebem po disku on dobro pojača, jako se čuje. Ali kad pričam pa čak i uz sami disk nema efekta, ili se čuje kao u daljini - jako slabo. Da li mi možete pomoći, da li je moguće da piezo disk nije dovoljno osjetljiv ili da ovaj zamjenski tranzistor i nije baš zamjenski?
Pomoć oko predpojačala
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Pomoć oko predpojačala
Sklop je po svemu u redu, pojačava i ne pravi probleme, ali mu je ulazni signal očito slab. Možda sam stara škola, ali još nisam čuo da se piezo disk koristi kao pickup za gitaru ili za mikrofon , to su do sada za mene uvijek bili magnetski pickup-uvi, koji imaju dovoljan izlaz za pobudit ovakvo predpojačalo i mislim da je ono baš za takav izvor zvuka rađeno. Ako sumnjaš u pojačalo, izmjeri napon između mase (-) i drain-a JFET-a, treba bit oko 3V - 7V.
Ako si koristio piezo disk iz zujalice, potpuno mi je jasno zašto se slabo čuje, oni se mogu koristit kao trigeri za elekroničke bubnjeve, dakle moraš ga dobro zveknut da bi iz njega nešto izašlo, a o nekakvoj zadovoljavajućoj frekvencijskoj karakteristici ili osjetljivosti nema govora. Dakle razmisli o promjeni pickup-a.
Ako si koristio piezo disk iz zujalice, potpuno mi je jasno zašto se slabo čuje, oni se mogu koristit kao trigeri za elekroničke bubnjeve, dakle moraš ga dobro zveknut da bi iz njega nešto izašlo, a o nekakvoj zadovoljavajućoj frekvencijskoj karakteristici ili osjetljivosti nema govora. Dakle razmisli o promjeni pickup-a.
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Pozdrav Kukinjos,Ako sumnjaš u pojačalo, izmjeri napon između mase (-) i drain-a JFET-a, treba bit oko 3V - 7V.
izmjerio sam napon između draina i mase i iznosi 1.6V.
Malo , stavi trimer od 1K, umjesto onog otpora od 560 oma u source-u, pa probaj namjestit napon na drain-u na cca 5V. Onda probaj. Ako ti fali pojačanja stavi elektrolit od 47uF paralelno tom otporu između mase i source-a, dobit ćeš sigurno još 30% jači signal na izlazu. Svejedno, još uvijek mislim da nećeš dobit pravi rezultat s tim piezom.
Kukinjos ne znam da li sam te dobro razumio ali drain mi je elektroda koja je u spoju sa ovim otporom od 560Ω (bar mi je tako u opisu šeme rečeno) i napon na njemu je 1.6V.
A evo sada sam izmjerio napon između sourcea (valjda ove elektrode s otporom 1.5K i kondenzatorom) i mase, i on iznosi 5.4 V. Da li je to ono što si mi htio reći ili misliš da je tranzistor pogrešno okrenut?
A evo sada sam izmjerio napon između sourcea (valjda ove elektrode s otporom 1.5K i kondenzatorom) i mase, i on iznosi 5.4 V. Da li je to ono što si mi htio reći ili misliš da je tranzistor pogrešno okrenut?
Pogrešno si okrenuo fet (tranzistor). Source ide prema masi, a drain prema + 9V, okreni ga!
Kukinjos evo okrenuo sam drain i source, i sada imam između draina i mase 6V, ali pojačanje mi se čini kao još slabije, sad i kad udaram po piezu ne čuje se baš jako Koliko koštaju magnetski pickup-i, da pokušam sa njima?
@kukinjos
http://www.youtube.com/watch?v=w6IOacWi10s
Piezo pickup ima poseban zvuk, visoke kvalitete
http://www.youtube.com/watch?v=w6IOacWi10s
Piezo pickup ima poseban zvuk, visoke kvalitete