Teslina zavojnica

Projekti naših članova foruma koji su još uvijek u fazi izrade.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Tesla Drugi

Teslina zavojnica

Post by Tesla Drugi »

Pozdrav pocetnik sam u elektronici zelo bih da napravim teslinu zavojnicu, da palim sijalice neonke. Sta mi sve treba da bi to napravio neka detaljna sema ako moze i neko ko se razume da mi malo pojasni hvala..
satsat
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: Teslina zavojnica

Post by satsat »

Znači, prvo se moraš odlučiti koju verziju TC-a želiš raditi.
SGTC
SSTC
VTTC
ili neku 4. 5. ili 6. verziju.

Pretpostavljam, kažeš početnik si, znači radit ćeš SGTC.

evo shema, osnovna. http://www.bibliotecapleyades.net/image ... a17_03.gif

To su ti osnovni elementi koje moraš imati, bez njih ne ide.

Dalje, HV trafo za napajanje.
Možeš koristiti flyback trafo iz TV-a ili monitora, možeš koristiti NST trafo za neonske reklame, možeš koristiti MOT trafo (sto ti strogo nije preporučljivo jer lako možeš nastradati :!: ) iz mikrovalne. Također uz dobar driver možeš koristiti bobinu iz auta.

Kondenzator, možeš imati MMC, plastične kondenzatore od alu folije ili uljne kond. No najoptimalnije za tebe bi bila "Lajdenska boca" iliti flaša.

Iskrište: Možeš koristiti RSG ili obično iskište od dvije bakrene cijevi, ili 2 vijka.... (preporučam ti obično iskrište)

Primar, par namotaja debele žice, sekundar: od 700 namotaja pa nadalje tanke lakom izolirane žice.

I izbojna kugla, može biti novogodišnja kuglica umotana u alu foliju (tako sam ja radio svoj prvi TC)
Nemanja_Elektronika
Napredujem
Napredujem

Re: Teslina zavojnica

Post by Nemanja_Elektronika »

Dosta davno sam poceo da pravim tesla coil , ali nikako da ga zavrsim, cim uhvatim vremena pozabavicu se tim..

Sretno u radu!
Svi uredjaji rade na bijeli dim.... kada taj dim izadje, oni vise ne rade..:)
Post Reply